38 procent van de Nederlanders zit al minstens tien jaar bij dezelfde zorgverzekeraar

38 procent van de Nederlanders zit al minstens tien jaar bij dezelfde zorgverzekeraar

Bijna vier op tien Nederlanders (38 procent) zitten al tien jaar of langer bij dezelfde zorgverzekeraar. 34 procent heeft al tien jaar of langer dezelfde zorgverzekering. Vooral de Gen X en Babyboomers stappen nooit over en betalen waarschijnlijk al jaren onnodig premie voor een niet passende dekking. Dit blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 1.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Het grootste gedeelte van Gen X (32 procent) en Babyboomers (43 procent) kijkt bij de keuze voor hun zorgverzekering vooral naar de positieve ervaring met de zorgverzekeraar. Jongere generaties, zoals Gen Z (38 procent) en Millenials (34 procent) laten hun keuze afhangen van een lage zorgpremie.  

Kies altijd voor de best passende dekking 

In 2022 baseerde 32 procent van de Nederlanders de keuze voor een zorgverzekering het meest op positieve ervaring met de verzekeraar. Daarna volgen de laagste premie (26 procent), de best passende dekking (20 procent), de meest uitgebreide dekking (13 procent), een verzekeraar met goede reviews (7 procent), de duurzaamheidsscore van de verzekeraar (1 procent) en een welkkomstcadeau zoals een elektrische tandenborstel of een extra dekking (1 procent).

Louise van Wijk, zorgspecialist bij Pricewise, zegt: “Een passende dekking zou altijd de eerste reden moeten zijn voor de keuze van een zorgverzekering, daarmee ben je uiteindelijk het best en voordeligst uit. Zo kom je niet voor onverwachte zorgkosten te staan en daarnaast betaal je niet onnodig premie voor dekkingen die je helemaal niet nodig hebt.” 

Hogere premie, andere dekking 

Van Wijk: “De zorgpremie stijgt al jaren flink. Wat veel Nederlanders vergeten is dat zorgverzekeraars niet alleen de premie jaarlijks aanpassen, ook de dekking van de zorgverzekering verandert jaarlijks. Heb je dit jaar een pakket dat precies aansluit bij jouw wensen? Dan betekent dat niet automatisch dat diezelfde zorgverzekering volgend jaar ook de meest passende dekking heeft. Als je dus al tien jaar of langer dezelfde zorgverzekering hebt, dan is het tijd om die eens onder de loep te nemen. In tien jaar kan er heel veel wijzigen aan je polis en waarschijnlijk ben je ergens anders veel beter en goedkoper uit.” 

Pricewise

Pricewise (2006) is een onafhankelijke vergelijkingssite die mensen helpt de juiste keuze te maken. Dit doen we door complexe informatie gebruiksvriendelijk, betrouwbaar en persoonlijk aan te bieden. Onze specialisten weten alles over bijvoorbeeld energie, telecom en verzekeringen. Maandelijks breiden wij ons vergelijkingsaanbod uit.

www.pricewise.nl

 

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.