Marketing Report
[Onderzoek] DPG Media/Panel Inzicht: 83 procent van de Nederlanders gaat de sportzomer volgen nieuws

[Onderzoek] DPG Media/Panel Inzicht: 83 procent van de Nederlanders gaat de sportzomer volgen

Uit onderzoek van DPG Media in samenwerking met Panel Inzicht blijkt dat 83 procent van de Nederlanders van plan is één of meer van de aankomende  sportevenementen van 2024 op de voet te volgen. Dat gaat dan om het EK voetbal, de Tour de France en Olympische Spelen.

Het onderzoek geeft aan dat dit verder gaat verder dan alleen het kijken van wedstrijden. Zo volgt ruim een derde het sportnieuws net zo graag als de wedstrijden zelf. Daarnaast heeft 37 procent interesse in het entertainment rondom sport, zoals achtergrondverhalen over de levensstijl van sporters. 

Het onderzoek is uitgevoerd door Panel Inzicht in januari 2024 onder 500 respondenten (20-70 jaar). Het onderzoek is eerder uitgevoerd in 2022, waardoor een vergelijking mogelijk is tussen verschillende metingen. De onderzoeksresultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd en leefsituatie

De sportzomer beleven we het liefst thuis in gezelschap

Het EK Voetbal 2024 is het meest populair. Zo geeft 66 procent van de respondenten aan dit evenement te zullen volgen. Hierop volgen de Olympische Spelen (57 procent) en de Tour de France (38 procent). Vooral mannen geven aan de sportevenementen te volgen (zie grafiek 1). Het liefst volgt men deze sportevenementen thuis via televisie. Maar ook sportverslagen en liveblogs zijn populair, met name voor het volgen van het EK en de Olympische Spelen. Opmerkelijk is dat voor de Tour de France de voorkeur - na televisie - uitgaat naar het volgen via de radio. Daarnaast blijkt dat fans van de Tour de etappes het liefst in hun eentje volgen, terwijl het EK en de Spelen het liefst in gezelschap worden bekeken. 

Intensieve aandacht voor sportnieuws via diverse kanalen

Uit het onderzoek blijkt verder dat 63 procent van de Nederlanders tijdens grote sportevenementen het sportnieuws intensiever volgt dan gebruikelijk. Bijna één op de drie Nederlanders vindt het volgen van sportnieuws zelfs net zo leuk als de wedstrijd zelf. Televisie blijkt de belangrijkste bron voor sportnieuws te zijn (35 procent), gevolgd door nieuwssites en -apps (16 procent) en social media (13 procent). Ook het entertainment om een groot sportevenement heen trekt veel aandacht. Zo is de grootste groep respondenten (37 procent) geïnteresseerd in achtergrondverhalen over de persoonlijke levensstijl van sporters. Deze groep bestaat vooral uit jongeren tussen de 20 en 35 jaar (52 procent).

Veranderend consumptiegedrag tijdens sportevenementen

Tijdens een groot of speciaal sportevenement past meer dan de helft van de Nederlanders hun eetgedrag aan waarbij de consumptie van snacks, bier en frisdrank flink toeneemt - vooral onder jongeren. Daarnaast overweegt een aanzienlijk deel van de respondenten om bepaalde producten aan te schaffen ter voorbereiding op de sportzomer, zoals een nieuwe televisie (14 procent), een nieuw internetabonnement (8 procent) of zelfs een nieuwe smartphone of tablet (8 procent).

www.dpgmediagroup.com

Lees ook:

[Grow by DPG Media] Huishoudens zeer tevreden over hun boodschappenproces

20-02-2024 | 10:45:33
Onderzoek van DPG Media en Panel Inzicht naar gezinspraak in fmcg-markt

[Interview] Barbara Hazenberg & Mike van der Moolen (DPG Media): geloof in crossmediale merken en samenwerkingen

17-02-2024 | 14:24:00
Barbara Hazenberg en Mike van der Moolen vormen samen de directie advertising van DPG Media Nederland. We spreken het duo over 2023 en 2024, NMO, Ad Manager en andere trends en ontwikkelingen

[Grow by DPG Media] Een blik op wat Nederlanders echt blij maakt

16-02-2024 | 09:35:42
De meeste Nederlanders worden gelukkig van zaken als eten, familie en vrienden, maar de meningen over het geluk dat social media hen brengen zijn verdeeld

[Onderzoek] DPG Media/Mindshare: optimale contactfrequentie voor radiocommercials 3 tot 6 keer

16-02-2024 | 00:40:00
Een contactfrequentie van 3 tot 6 keer is optimaal voor het realiseren van impact op herkenning. Dit blijkt uit een door Mindshare (GroupM/WPP) uitgevoerd onderzoek in opdracht van DPG Media Radio onder 2.2327 respondenten van 20 tot 54 jaar

[DPG Media] Nachtrust-campagne voor Yakult levert resultaten om van te dromen

15-02-2024 | 10:46:22
Er is nog een grote groep consumenten voor wie het nog moeilijk te bevatten is dat je zelf kunt bijdragen aan een betere nachtrust.

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.