Marketing Report
ABN Amro: herstel TMT-markt en sterke opkomst podcast-markt nieuws

ABN Amro: herstel TMT-markt en sterke opkomst podcast-markt

ABN Amro constateert dat de mediasector en de subsector marketing en communicatie hersteld zijn van de coronacrisis en het rampjaar 2020. Na een jaar van daling van 24 procent (media) en 25 procent (marketing en communicatie), steeg de omzet in het tweede kwartaal van 2021 in de marketing en communicatie subsector met 33 procent en de media-subsector met 19 procent. Dit blijkt uit het onderzoek Stand van TMT (Technology, Media & Telecom) dat sectorspecialisten van ABN Amro hebben opgesteld.

Daarbij stellen de specialisten dat door de versnelde digitalisering van 2021 mediabestedingen in toenemende mate verschoven zijn naar het internet, waar de consument steeds makkelijker kan worden bereikt. Dit biedt bedrijven de kans om in te spelen op innovatieve online-advertentiemogelijkheden.

Ook de telecomsector kende een sterk herstel in 2021 na dalingen in 2020, maar heeft door stijgende inflatie en energiekosten in 2022 te maken met een stagnatie waarbij het nulpunt is bereikt qua groei. Toch ziet ABN Amro daar kansen gezien internet of things en 5G. Ook de introductie van zakelijke abonnementen in het midden en kleinbedrijf betekende op dat vlak sinds 2020 een groei.

Voor drukkerijen ziet ABN Amro dat er een structurele afname is van de vraag door de toenemende digitalisering die de coronacrisis alleen maar heeft versneld , waarbij de krimp doorgaat dankzij de oplopende energiekosten a

Qua arbeidsgelegenheid heeft de mediasector met een wisselend beeld te maken al is recent wel een daling te zien in het aanal onvervulde vacatures. In de algehele TMT-sector is het aantal onvervulbare vacatures van 3000 in  septemebr 2021 naar 3500 gestegen in september 2022.

Sterke opkomst Podcast advertenties

Volgens ABN Amro is het fenomeen podcast bezig met een revolutionaire opmars en weten adverteerders dit medium steeds vakaer te vinden. Deloitte en  branchevereniging VIA constateerde een groei van 79 procent in 2021 in de digitale audiomarkt met name dankzij podcasts. In 2020 was die groei 50 procent en in 2019 44 procent.

De lancering van Podimo (in maart 2022) als podcastabonneedienst alsmede de groei van het gebruik van Spotify die ook inzet op podcasts, zijn signalen van die opmars. Ook het aantal bekende  Nederlanders met een podcast stijgt, net als vloggers die het audiomedium hebben ontdekt. Volgens de onderzoekers lijken gesponsorde podcasts goed te werken, terwijl branded content op televisie en in de kranten als irritant wordt ervaren.

De volledige Stand vanTMT is hier te downloaden.

www.abnamro.com

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.