Marketing Report
ACM met campagne voor veiliger online shoppen nieuws

ACM met campagne voor veiliger online shoppen

De Autoriteit Consument & Markt is gestart met een campagne om online shoppers er op te wijzen dat eerst de betrouwbaarheid van webshops te checken voor aankopen te doen.

Onder de noemer Ken je de webshop nog niet? Eerst reviews checken, dan bestellen, heeft creatief bureau Fresh Bridge een campagne ontwikkeld die via social media, radio en via DOOH te zien en te horen is. Initiative (onderdeel van Mediabrands) is het mediabureau.

ACM, Consumentenbond, het Europees Consumenten Centrum (ECC), de Fraudehelpdesk en het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie constateren dat veel consumenten doen online aankopen zonder eerst de betrouwbaarheid van de webshop te checken. Dat terwijl vooral aankopen bij onbekende webshops niet zonder risico’s zijn.

Deze organisaties roepen samen op tot het vooraf checken van onbekende webshops. Al deze organisaties krijgen veel meldingen van consumenten die een online aankoop doen en daarna tegen problemen aanlopen.

Uit onderzoek van de ACM dat in juli 2022 door Motivaction is uitgevoerd, onder een representatieve  steekproef van 1031 respondenten tussen de 16 en 80 jaar, blijkt dat 50 procent van de consumenten afgelopen jaar een probleem had met een online aankoop. De aankoop werd bijvoorbeeld later dan beloofd geleverd, er was iets mis met de producten, ze ontvingen iets anders dan ze bestelden of helemaal niets.

Edwin van Houten, directeur Consumenten bij de ACM: “Problemen met online aankopen staan bij al deze organisaties in de top 3 van meldingen of aangiftes. Veel problemen die we zien, zijn te voorkomen als consumenten vóóraf de webshop checken. Daarom slaan we nu de handen ineen om consumenten erop te wijzen dat ze, zeker bij onbekende webshops, reviews moeten checken voordat ze bestellen. Dat kan achteraf veel gedoe schelen.”

Onbekende webshops

Uit het onderzoek blijkt ook dat ruim 59 procent van de consumenten het afgelopen jaar iets bij een voor hen onbekende webshop kocht: een webshop waar ze niet eerder hadden gekocht of van hadden gehoord. Consumenten schatten de risico’s van het winkelen bij een onbekende webshop hoger in dan wanneer zij winkelen bij een bekende webshop, maar gedragen zich nauwelijks anders. Bij een bekende webshop checkt 43 procent van de consumenten reviews voordat ze iets bestellen. Bij een onbekende webshop is dit nauwelijks hoger, slechts 55 procent. En dit percentage moet veel hoger, vinden de samenwerkende organisaties.

Het volledige Motivaction-onderzoek is hier te vinden

www.acm.nl
www.consuwijzer.nl

 

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief