Amazon verwijdert haatdragende en racistische boeken na onderzoek van Pointer

Amazon verwijdert haatdragende en racistische boeken na onderzoek van Pointer

Na Bol.com verwijdert ook Amazon.nl antisemitische en racistische boeken uit zijn webwinkel. Aanleiding is onderzoek van datajournalistiek platform Pointer (van KRO-NCRV bij de NPO) waarin 116 dubieuze titels zijn gevonden die op Amazon worden aangeboden. Ook komen ze erachter dat extremisten de gemakkelijke en snelle self-publishingservice van Amazon gebruiken om hun haatdragende boeken aan een groot publiek te kunnen aanbieden.
 
Pointer deed begin maart 2020 onderzoek naar boeken met racistische inhoud die bij Bol.com worden aangeboden. Naar aanleiding van dit onderzoek deed Federatief Joods Nederland aangifte wegens de verkoop van antisemitische boeken. Het Openbaar Ministerie doet nu onderzoek naar de strafbaarheid van Bol.com. Vorige week maakte Bol.com bekend geen platform meer te bieden aan boeken die haatdragende boodschappen bevatten.
 
Nu Amazon sinds begin dit jaar een Nederlandse website heeft leggen de datajournalisten de webshop langs dezelfde meetlat. 116 dubieuze titels worden gevonden, waaronder boeken van veroordeelde schrijvers als Germar Rudolf en beroemde fascisten als Joseph Goebbels, Benito Mussolini en Heimrich Himmler. Zodra Amazon hiermee geconfronteerd wordt, halen ze elf boeken van de lijst uit de verkoop.
 
Het sporadisch verwijderen van boeken is echter niet de oplossing voor dit probleem.

Thomas de Beus, datajournalist bij Pointer: "Amazon haalt alle obstakels weg om je boek direct in de Kindle e-book store te plaatsen. Binnen 5 minuten plaats je je boeken op het grootste e-book platform ter wereld. Er zijn geen uitgevers, boekendeals, eindredacteuren of andere tussenpersonen meer nodig. Zeventig procent van de royalties mag je zelf houden. Het klinkt aanlokkelijk, ook voor mensen met extreem racistisch/antisemitisch gedachtegoed."
 
Zo komt Pointer erachter dat extremisten deze zelfservice als tactiek gebruiken om hun gedachtegoed breed te verspreiden. Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in het stappenplan van de Colchester Collection, een online leeszaal gerund door en voor White Nationalists. Ook de Noorse terrorist Anders Breivik tipt onder andere de Kindle Direct Publishing service als een goede manier om zijn manifest te verspreiden.
 

www.amazon.nl
www.pointer.nl

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.