Amerikaanse justitie en acht staten klagen Google aan vanwege advertentiemonopolie

Amerikaanse justitie en acht staten klagen Google aan vanwege advertentiemonopolie

Het Amerikaanse federale ministerie van justitie, alsmede de staten Californië, Colorado, Connecticut, New Jersey, New York, Rhode Island en Tennessee hebben Google aangeklaagd vanwege monopoliegedrag in de advertentiemarkt die concurrentie belemmert.

Google (en moederbedrijf Alphabet) hebben bedrijven in handen die diensten aanbieden waarmee advertenties worden verkocht op websites en heeft daarmee een monopoliepositie verworven die het misbruikt. Als concurrerende instrumenten worden ingezet, belemmert Google dit door adverteerders te straffen waardoor deze uiteindelijk niet bij deze concurrenten terecht kunnen.

De machtspositie betekent dat Google de prijzen kan bepalen waardoor websites minder inkomsten hebben en adverteerders onnodig meer betalen. Ook zou innovatie hiermee worden belemmerd.

De Amerikaanse overheden eisen dat Google schadevergoedingen gaat betalen en met het monopoliegedrag stopt. Ook wordt verlangd dat Google AD Exchange verkoopt.

Google wijst erop dat er simpelweg felle concurrentiestrijd plaats vindt en wijst op een oordeel van de federale Amerikaanse rechter die een claim van de Texaanse justitie grotendeels terzijde schoof

In juni 2021 startte de Europese Commissie ook een onderzoek naar Google of deze de EU-concurrentiewetgeving overtreedt door zijn eigen display advertentietechnologie voor te trekken in de zogeheten adtech-keten. Het ging toen om het verplichte gebruik van Googles Display & Video 360, Google Ad Manager, ADX en Google Ads bij YouTube, alsmede opgelegde restricties voor concurrenten.

De volledige aanklacht van 153 pagina’s van de Amerikaanse overheden is hier te vinden.

www.abc.xyz

about. Google

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.