Marketing Report
Arthur Terpstra (Mediabrands): Ajax trekt gemiddeld 16 procent minder kijkers in de Champions League column

Arthur Terpstra (Mediabrands): Ajax trekt gemiddeld 16 procent minder kijkers in de Champions League

De Champions League is dit jaar niet alleen teleurstellend verlopen op sportief gebied voor Ajax, maar ook het aantal kijkers dat Ajax heeft zien spelen tijdens de poulefase is aanmerkelijk minder wanneer je het vergelijkt met het vorige seizoen. Het gemiddeld aantal kijkers lag dit jaar maar liefst 16 procent lager ten opzichte van de poulefase vorig jaar

Vorig jaar trok een gemiddelde Ajax-wedstrijd nog 1.675.000 kijkers. Dit jaar ligt het slechts op 1,4 miljoen. Hoewel de eerste wedstrijd tegen Glasgow Rangers goed verliep voor Ajax (4-0 winst) bleek het affiche niet voor heel veel kijkers te zorgen met slechts 1,2 miljoen kijkers. Dit lage kijkersaantal is vorig jaar überhaupt niet voorgekomen in de poulefase, waar Ajax – Sporting Portugal toentertijd het minst aantal kijkers trok (ruim 1,4 miljoen). Echter, toen had Ajax zich al gekwalificeerd voor de volgende ronde van het miljoenenbal. 

In de volgende wedstrijd tegen Liverpool kreeg Ajax pas in de laatste minuut ongelukkig de deksel op de neus maar op het gebied van kijkersaantallen lag het al ruim een half miljoen hoger dan in de eerste wedstrijd. Uiteraard is Liverpool dan ook een veel aansprekendere naam met drie Champions League finaleplaatsen in de afgelopen vijf jaar. Wat echter opvallend is, is dat ook dit aantal niet in de buurt komt van de kijkcijfers van de meest aansprekende naam van vorig jaar (Borussia Dortmund). Toen lag het gemiddeld aantal kijkers in het tweeluik met de Duitsers op ongeveer twee miljoen. 

Vervolgens heeft de desastreuze 6-1 nederlaag tegen Napoli niet veel goeds gedaan voor het vertrouwen van de kijkers. Hoewel het gemiddeld aantal kijkers van deze wedstrijd nog wel op ongeveer 1,5 miljoen uitkwam, lag sindsdien het gemiddeld aantal kijkers rond de 1,3 miljoen. 

Het is evident dat een succesvolle Champions League campagne en aantrekkelijke affiches bijdragen aan hoge kijkersaantallen. Dit blijkt ook als we een snelle blik werpen op de andere wedstrijden die zijn uitgezonden. Vorig jaar kon de kijker zich nog verheugen op wedstrijden van Barcelona, Manchester United en Bayern Munchen op de andere speeldagen. Teams met veel fans binnen Nederland.

Als je dit afzet tegen de teams die dit jaar actief waren op de overige speeldagen (PSG, Man City, Juventus, Chelsea & AC Milan), zijn dit toch teams met een kleinere achterban in Nederland. Verder helpt het ook niet mee dat er maar weinig Nederlandse voetballers actief zijn bij deze teams. Het gevolg? Op deze wedstrijddagen was het gemiddeld aantal kijkers ongeveer 37 procent lager, waardoor de gehele Champions League poulefase dit jaar gemiddeld 25 procent minder goed is bekeken. Al met al zal RTL 7 behoorlijk teleurgesteld zijn over dit seizoen.

Arthur Terpstra is AV Director bij Mediabrands

www.ipgmediabrands.com

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.