Barbie lanceert eerste pop met het syndroom van Down
Mattel breidt poppenlijn uit met een Barbie met het syndroom van Down. Zo wil het merk nog meer kinderen aanspreken met een pop waarin ze zichzelf herkennen en die hun omgeving weerspiegelt. De Barbiepop met het syndroom van Down is bestemd om alle kinderen te inspireren om meer verhalen te vertellen door middel van spel.
Inclusie door middel van spel bevorderen
Lisa McKnight, Executive Vice President en Global Head of Barbie & Dolls bij Mattel: "Barbie is de meest diverse poppenlijn op de markt en speelt een belangrijke rol in de eerste ervaringen van een kind. We willen dan ook ons steentje bijdragen om de stigmatisering in de samenleving tegen te gaan door middel van spel. We willen alle kinderen de kans bieden om zichzelf te zien in Barbie en ze tegelijkertijd aanmoedigen om met poppen te spelen die niet op hen lijken. Spelen met een pop die uit een andere leefwereld komt, kan het kind meer begrip en een groter gevoel van empathie bijbrengen. En dat leidt tot een meer inclusieve samenleving waarin plek is voor iedereen. We zijn er dan ook trots op om een Barbiepop met het syndroom van Down uit te brengen. Zo willen we de realiteit om ons heen beter weerspiegelen en onze inzet voor het vieren van inclusie door middel van spel te bevorderen."
Samenwerking National Down Syndrome Society
De pop moest een levensechte persoon met het syndroom van Down belichamen. Daarom heeft Barbie nauw samengewerkt met de National Down Syndrome Society (NDSS). De NDSS biedt steun aan mensen met het syndroom van Down en hun gezinnen: de vereniging verstrekt middelen, lobbyt bij beleidsmakers en werkt samen met lokale gemeenschappen. De inbreng van de NDSS en de ervaringen uit de praktijk hebben het ontwerpproces van begin tot eind gestuurd. Dat merk je aan de lichaamsbouw van de pop, de kleding, de accessoires én de verpakking. Dankzij de nauwe samenwerking is het team van Barbie erin geslaagd om mensen met het syndroom van Down in de spotlight te zetten met een pop die onmiddellijk aanspreekt in de gemeenschap.
Kracht van levensecht voorbeeld
Kandi Pickard, voorzitter en algemeen directeur van de NDSS: "Het was een eer om samen met Barbie aan deze pop te werken. Het is een heuse opsteker voor onze gemeenschap. Nu kunnen alle kinderen met het syndroom van Down voor het eerst spelen met een Barbiepop die op hen lijkt. Ze is dan ook een statement: we mogen de kracht van een levensecht voorbeeld nooit onderschatten. Het is een speciaal moment en een enorme stap voorwaarts in de richting van een inclusieve wereld."
Gepubliceerd door: Lieselot Berentzen