Marketing Report
Beste derde kwartaal ooit voor audioreclame bij radiostations: 43,7 miljoen euro

Beste derde kwartaal ooit voor audioreclame bij radiostations: 43,7 miljoen euro

In het derde kwartaal van 2022 bedroeg de audio-omzet bij radiostations die bij Audify zijn aagesloten 43,7 miljoen euro. Dit is 2,1 procent meer dan het derde kwartaal 2021. Daarmee lijkt de grote stijging zoals in het eerste half jaar nog werd gerapporteerd voorbij te zijn; toch is dit het beste derde kwartaal ooit.

Onder audioreclame wordt verstaan alle audioreclame van de bij Audify aangesloten partijen, zonder podcastomzetten. Dit gaat aldus over radioreclame bij nagenoeg alle Nederlandse radiostations.

De spotbestedingen kwamen uit op 38,8 miljoen euro (+2,9 procent). De digitale audio-omzet, alle reclame die alleen via internet te horen is, groeit met 6,9 procent naar ruim 2 miljoen euro. De investering in non-spotreclame (buiten de reclameblokken) liggen iets lager dan vorig jaar en komen uit op 2,8 miljoen euro (3,1 miljoen in 2021). Dit is te verklaren doordat 2021 een drukke sportzomer bevatte.

Branches en adverteerders

De top 5 branches zijn 1. Retail - 2. Financiële Dienstverlening - 3. Horeca, Toerisme, Recreatie - 4. Overheid, Educatie en Non-Profit - 5. Telecom, ICT. De grootste adverteerder is Jumbo, KPN gaat naar de tweede positie gevolgd door respectievelijk Kruidvat, ANWB en T-Mobile. (Bron Nielsen).

Liedewij Hentenaar, directeur Audify: ”Radio heeft een continue en intensieve relatie met haar 12,5 miljoen wekelijkse luisteraars. Audio-adverteerders tappen in op dit bereik en de menselijke connectie van radio. De groei in audioreclame is extra opvallend te noemen omdat de grote besteders uit de automotive branche (door externe factoren) een stuk minder aanwezig zijn.”

Eerste half jaar waren stijgingen fors hoger

De stijging in het derde kwartaal is lager dan de stijging in het eerste half jaar. In de eerste zes maanden van 2022 investeerden adverteerders 100,64 miljoen euro in audioreclame. Dat was toen 13,9 procent meer dan 2021.

Bij de cijfers moet worden aangemerkt dat de inflatie (CPI) in Nederland in september volgens het CBS 14,5 procent bedroeg en 6,5 procent indien de energie en brandstofprijzen buiten beschouwing worden gelaten. Volgens het geharmoniseerde model (HICP) bedroeg de inflatie 17,5 procent.

www.audify.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief