Marketing Report
Campagne Ben & Jerry’s tegen asielzoekersbeleid nieuws

Campagne Ben & Jerry’s tegen asielzoekersbeleid

Ben & Jerry’s deelde afgelopen week voor de Tweede Kamer halve bakken ijs uit tegen halfbakken beleid, onder andere aan D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt.

De actie is onderdeel van de campagne Halve bakken ijs tegen halfbakken beleid, gericht op het recht op werk van asielzoekers in Nederland. Werken mag na zes maanden in de asielprocedure voor een periode van maximaal 24 weken per jaar. Beleid dat een barrière vormt in tijden van grote personeelstekorten en dat tevens in strijd is met het Europees recht, zo oordeelde de rechtbank.

Een vonnis waartegen het UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in hoger beroep gaat. Een collectief van onder andere Ben & Jerry’s, Radboud Universiteit en NGO DELITELABS strijdt voor een versoepeling van regelgeving voor asielzoekers. Dinsdag 6 juni wordt de petitie overhandigd aan de Tweede Kamer.

Aanvraag werkvergunning

Momenteel mogen mensen die wachten op hun asielaanvraag, na een wachttijd van zes maanden, maximaal 24 weken per jaar werken. Een collectief van wetenschappers, NGO’s, experts en werkgevers pleit al jaren voor het opheffen van de 24-weken-eis. Zij constateren dat het huidige Nederlandse beleid en de complexe procedure om een werkvergunning aan te vragen onnodige barrières vormen voor zowel asielzoekers als werkgevers.

Op dit moment wordt voor slechts 4 procent van de asielzoekers die mogen werken een vergunning aangevraagd. Dat terwijl voor Oekraïense oorlogsvluchtelingen, voor wie de barrières zoals de 24-weken-eis niet gelden, er al ruim 70.000 meldingen van tewerkstelling zijn gedaan. Bovendien oordeelde de rechtbank in april dat de 24-weken-eis in strijd is met artikel 15 van de Opvangrichtlijn van het Europees Recht3.

Samen een vuist maken

De petitie - met de beoogde 10.000 handtekeningen - wordt op 6 juni aangeboden aan de Tweede Kamer. Met de petitie wordt opgeroepen om de barrières die de daadwerkelijke toegang tot arbeid belemmeren, weg te nemen.

Fleur Osté, lead bij Ben & Jerry’s Benelux: “Ben & Jerry’s biedt al jaren via Up Collective werkplekken aan voor nieuwkomers en zo ontdekten we zelf hoe ingewikkeld werkvergunning aanvragen in Nederland zijn. Met een toolkit helpen we nu andere werkgevers hierbij. Ons huidige doel is het recht op werk voor asielzoekers op de politieke agenda te krijgen. Iedereen heeft immers recht op een eerlijke toegang tot werk.”

www.benjerry.nl

https://glasnost.amsterdam/

Lees ook:

[Interview] Fleur Osté over het activatiemodel van Ben & Jerry’s

31-05-2023 | 17:00:00
Ben & Jerry's profileert zich nadrukkelijk maatschappelijk en politiek met een actie om halve bakken ijs tegen - het in hun optiek - halfbakken Haagse politieke beleid te keren als het gaat om het recht op werk voor asielzoekers in Nederland. We spreken hierover met Fleur Osté, Lead Ben & Jerry's Benelux

[Vacatures] Glasnost zoekt een Senior Consultant (corporate)

22-05-2023 | 10:51:00
Glasnost is per direct op zoek naar een Senior Consultant (corporate)

Glasnost aan de slag voor PepsiCo in Benelux en Nordics

05-04-2023 | 08:53:36
PepsiCo heeft Glasnost gekozen als pr-bureau voor de Benelux en de Nordics. Het bureau gaat aan de slag voor alle snack- en drankmerken uit het portfolio. De samenwerking is al van start met een campagne voor Lay’s & Pepsi MAX

Dutch Creativity Festival van ADCN

07-11-2022 | 10:23:38
Op 18 en 19 november vindt het Dutch Creativity Festival plaats in The Social Hub (voorheen The Student Hotel) in Amsterdam. Met vijf podia en 40 sessies zullen 65 sprekers uit de creatieve wereld workshops, presentaties en inspirerende sessies verzorgen

Glasnost aan de slag voor Bitvavo, Getir en Gladskin

14-04-2022 | 09:29:24
Creatief pr-bureau Glasnost versterkt haar portfolio in korte tijd op drie domeinen; tech, FMCG en lifestyle. Glasnost gaat aan de slag voor onder andere cryptocurrency handelsplatform Bitvavo, flitsbezorgdienst Getir en huidverzorgingsmerk Gladskin

 

 

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.