Marketing Report
[ChatGPT Biography] Arjen Lubach

[ChatGPT Biography] Arjen Lubach

De eerste twee dagen van mijn kennismaking met ChatGPT hebben mij ondergedompeld in: teleurstelling, verbijstering en verwarring.

Ik wilde een leuke serie door ChatGPT gegeneerde biografieën publiceren, maar ChatGPT kan daar helemaal niets van. Ikzelf werd beticht van het oprichten en zelfs verkopen van succesvolle bedrijven waar ik helemaal niets mee te maken heb.

En daar wil ik toch meer van weten. Je zou denken: hoe moeilijk moet het zijn om als ChatGPT iemands LinkedIn-profiel te pakken en iets over de genoemde functies en bedrijven te zeggen? Dat is toch AI for dummies zou je zeggen?

Dus gaan we:

Weet jij wat LinkedIn is?

Ja, als AI-taalmodel ben ik op de hoogte van wat LinkedIn is. LinkedIn is een sociaal netwerk dat zich richt op professionele netwerken en zakelijke contacten. Het is bedoeld als een platform voor werkgevers, werknemers en zelfstandigen om hun professionele netwerk uit te breiden en contact te houden met collega's, klanten en andere relaties in hun vakgebied. Gebruikers kunnen hun professionele ervaring, vaardigheden en prestaties delen en contact maken met andere professionals in hun branche of vakgebied. LinkedIn heeft wereldwijd meer dan 700 miljoen geregistreerde gebruikers en wordt beschouwd als een belangrijk hulpmiddel voor carrièreontwikkeling en netwerken in de zakelijke wereld.

Kun jij LinkedIn profielen uitlezen?

Als AI-taalmodel kan ik tekstuele informatie uit een LinkedIn-profiel halen, maar ik heb geen toegang tot privé-informatie of persoonlijke berichten. Ik kan de openbare informatie op een LinkedIn-profiel analyseren, zoals de werkervaring, vaardigheden, opleiding en andere informatie die de gebruiker op zijn of haar profiel heeft vermeld. Ik kan deze informatie vervolgens gebruiken om een biografie te schrijven of om antwoord te geven op specifieke vragen over de persoon in kwestie. Het is echter belangrijk op te merken dat het uitlezen van informatie op LinkedIn alleen mag worden gedaan in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden van LinkedIn en de toepasselijke wet- en regelgeving inzake privacy.

Met die biografieën wordt het niets. Tenminste, met die van mijn niet. De eerste biografie die ChatGPT over mij schreef, begon zo:

Bas Vlugt is een Nederlandse ondernemer en mediamagnaat die bekend staat om zijn rol bij de oprichting van verschillende succesvolle evenementen en bedrijven in Nederland, waaronder Marketing Report. Hij werd geboren op 10 juni 1968 in de stad Heemstede, gelegen in de provincie Noord-Holland.

Na mijn geklaag en meer input, is het opeens dit:

Bas Vlugt is een Nederlandse ondernemer, uitgever en schrijver. Hij werd geboren op 22 december 1969 in Rotterdam en groeide op in Schiedam. Na zijn middelbare school studeerde hij bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

...In 2017 werd Vlugt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn verdiensten voor de Nederlandse media-industrie en zijn bijdrage aan het stimuleren van innovatie en ondernemerschap.

Right.

"Ik weet het niet", "Let op: ik doe maar wat" of "Wat ik nu antwoord is met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te kwalificeren als baarlijke nonsens", is blijkbaar geen optie.

Misschien werkt het beter met mensen waarover veel meer online staat en daarom stel ik deze vraag:

Schrijf een uitgebreide biografie over Arjen Lubach, inclusief de door hem geschreven boeken, de nummer 1 van de Media100


En dan komt er dit:

Arjen Lubach is een Nederlandse televisiemaker, schrijver en theatermaker. Hij werd geboren op 22 oktober 1979 in Groningen en groeide op in Lutjegast, een klein dorp in de provincie Groningen.

Lubach studeerde Media en Cultuur aan de Universiteit van Amsterdam en studeerde af met een scriptie over de invloed van de media op politieke campagnes. Hij begon zijn carrière als stand-up comedian en schreef daarnaast columns voor verschillende kranten en tijdschriften.

In 2001 begon Lubach als tekstschrijver en redacteur bij het satirische televisieprogramma ‘Jiskefet’. Hier leerde hij de fijne kneepjes van het televisievak en ontwikkelde hij zijn eigen stijl van humor en satire. Na zijn periode bij ‘Jiskefet’ ging hij aan de slag als televisiemaker en schrijver.

In 2012 schreef Lubach zijn eerste boek ‘Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend’, een humoristisch boek over opmerkelijke namen van mensen. Het boek werd goed ontvangen en werd genomineerd voor de Vlaamse Humo's Gouden Bladwijzer.

Lubach werd in 2014 bekend bij het grote publiek als presentator van het televisieprogramma ‘Zondag met Lubach’. In dit satirische programma behandelt hij op humoristische wijze de actualiteit en maatschappelijke kwesties. Het programma werd al snel een succes en won diverse prijzen, waaronder de Zilveren Nipkowschijf in 2016 en 2018.

In 2017 schreef Lubach het boek ‘Stoorzender’, een autobiografie waarin hij op humoristische wijze zijn eigen leven beschrijft. Het boek werd goed ontvangen en werd genomineerd voor de NS Publieksprijs.

In 2018 kwam Lubach in het nieuws vanwege zijn actie om de Amerikaanse president Donald Trump uit te nodigen om Nederland te bezoeken in een satirische video. De video ging viral en werd wereldwijd opgepikt door diverse media.

In 2019 werd Lubach door de vakbladen voor de media gekozen als nummer 1 van de Media100, een lijst van invloedrijke personen in de Nederlandse media. In hetzelfde jaar ontving hij ook de Gouden Televizier-Ring voor ‘Zondag met Lubach’.

Naast zijn werk voor televisie en schrijven, is Lubach ook actief als theatermaker. Hij schreef diverse theaterprogramma’s, waaronder ‘Zelfmoord voor de Beschaving’ en ‘Mango’. Zijn theaterprogramma’s zijn vaak maatschappijkritisch en hebben een humoristische inslag.

Arjen Lubach is een veelzijdig en creatief persoon die met zijn humor en satire een grote invloed heeft op de Nederlandse media en maatschappij.


Nu zit ik met een dilemma. Het ziet er aardig uit maar je kunt er niet op vertrouwen. Dus als je hier iets professioneel mee zou willen, moet je alles wat er staat, controleren. Dat het niet helemaal klopt, is evident want de Media100 wordt niet vastgesteld door vakbladen en in 2019 stond Arjen Lubach niet op nummer 1 maar John de Mol. Je kunt dus beter even naar Wikipedia gaan, vooralsnog kun je er gerust van uitgaan dat het daar beter staat. 

En omdat ik deze serie biografieën zo kritisch ben begonnen, vraag ik ChatGPT zelf ook maar even naar de gevaren van ChatGPT.

Maak een lijst van de grootste gevaren van ChatGPT voor economie en maatschappij

Voor een moment dacht ik dat hij/zij zou roepen dat hij/zij helemaal niet gevaarlijk is maar er komt dan keurig dit:

Als AI-assistent bestaande uit software, heb ik als zodanig geen fysieke of financiële macht, dus mijn bestaan zelf vormt geen direct gevaar voor economie en maatschappij. Echter, hieronder zijn enkele gevaren waarmee rekening moet worden gehouden bij de ontwikkeling en implementatie van AI-technologieën, waaronder ChatGPT:

  1. Werkloosheid: AI en geautomatiseerde systemen kunnen bepaalde banen overnemen, zoals administratieve en productietaken, en in sommige gevallen zelfs hooggekwalificeerde banen zoals medische diagnostiek en juridisch onderzoek.

  2. Menselijke afhankelijkheid: Door toenemende afhankelijkheid van AI kunnen mensen minder vaardigheden ontwikkelen in bepaalde gebieden of minder ervaring opdoen met bepaalde taken.

  3. Discriminatie en vooringenomenheid: AI-algoritmen kunnen onbedoelde discriminatie en vooringenomenheid introduceren als ze zijn getraind op gegevens die dergelijke vooroordelen bevatten.

  4. Privacy en veiligheid: De verzameling, opslag en analyse van grote hoeveelheden gegevens door AI kan een bedreiging vormen voor de privacy en veiligheid van mensen en organisaties.

  5. Autonome wapens: De ontwikkeling van autonome wapensystemen, die beslissingen nemen zonder menselijke tussenkomst, kan leiden tot onbedoelde of ongewenste gevolgen en escalatie van conflicten.

  6. Verlies van controle: AI-systemen kunnen onvoorspelbaar of onbeheersbaar worden als ze te complex of te krachtig worden en uitdagingen vormen voor menselijke controle en beheer.

Het is belangrijk om te erkennen dat deze gevaren niet inherent zijn aan AI-technologie, maar afhankelijk zijn van hoe deze technologieën worden ontworpen, ontwikkeld en geïmplementeerd. Het is dus essentieel om de mogelijke risico's te onderzoeken en op te lossen terwijl we AI blijven ontwikkelen.


Morgen verder!


Lees ook:

[ChatGPT Biography] ChatGPT vindt Donald Trump geen toffe peer maar Willem-Albert Bol wel

[ChatGPT Biography] Bas Vlugt

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.