Marketing Report
Cinekid Festival viert het oeuvre van Burny Bos nieuws

Cinekid Festival viert het oeuvre van Burny Bos

De bedenker van de Ko de Boswachtershow, opstarter van Villa Achterwerk en oprichter van productiemaatschappij BosBros is ziek en wordt niet meer beter. Reden voor Cinekid om samen met hem zijn werk te vieren tijdens de 36e editie van het festival.

Zondag 16 oktober trapt Cinekid af met een vertoning van Pluk van de Petteflet. Een aantal props uit de films en series worden tentoongesteld tijdens het festival in Pathé Amsterdam Noord. Iedere dag is één van de klassiekers te zien van het productiebedrijf van Burny Bos, BosBros: Knofje, Brammetje Baas, Het Zakmes en Minoes. Pluk van de Petteflet zal tijdens de herfstvakantie bij alle Cinekid festivallocaties door heel Nederland te zien zijn. 

Burny Bos: "Ik ben blij en trots dat het rijke oeuvre van productiehuis Bosbros, waar zoveel talentvolle makers een bijdrage aan hebben geleverd nu, dankzij Cinekid, voor een nieuwe generatie te zien is."

Jeugdfilm en -serie internationaal op de kaart 

In de jaren zeventig begon Burny Bos met jeugdradio. Naast het programma Radio Lawaaipapegaai maakte hij de Ko de Boswachtershow,  dat jarenlang op zondagochtend om zeven uur meer dan een miljoen luisteraars trok. In de jaren tachtig ging hij aan de slag bij de VPRO om jeugdtelevisie te maken. Hij startte het programma Villa Achterwerk waarin verschillende makers de vrijheid kregen om programma’s te maken zoals  Theo en Thea en Rembo en Rembo.  Daarnaast initieerde hij jeugdseries als Het Zakmes, Kinderen van Waterland, Dag juf en Tot morgen. Als producent, schrijver en oprichter van BosBros heeft Burny Bos met zijn team vele films en televisieprogramma’s gemaakt die internationale prijzen wonnen. Hiermee inspireerde hij talloze makers in binnen- en buitenland om jeugdfilms en -series te maken die kinderen serieus nemen. 

In de strijd tegen de Amerikaanse blockbusters begon Burny in de jaren negentig met het verfilmen van de boeken van Annie M.G. Schmidt. Na Abeltje volgden klassiekers als Otje, Minoes en Pluk van de Petteflet. Ook de films Het Zakmes, Het Paard van Sinterklaas en Brammetje Baas vallen nog steeds in de smaak bij jong en oud.  In 2014 ontving Bos het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de Nederlandse filmcultuur. Burny’s meest recente scenario voor een animatiefilm van Dikkie Dik zal binnenkort in productie gaan. 

Heleen Rouw, directeur Cinekid: "Jeugdfilms en series van kwaliteit met een zekere eigen(zinnig)heid en originaliteit zijn zo ontzettend belangrijk voor kinderen. Burny inspireert met zijn visie heel veel makers, in Nederland maar ook ver daar buiten."

Ontmoet de hoofdrolspelers 

De cast en crew van Pluk is uitgenodigd om samen met Burny Bos aanwezig te zijn bij de vertoning van Pluk van de Petteflet in Amsterdam. Uiteraard is een meet & greet met het team onderdeel van het programma. Tamara Bos, dochter van Burny Bos, geeft samen met Cinekid invulling aan een masterclass voor professionals. De jonge hoofdrolspelers uit de verschillende films en series zijn ook aanwezig tijdens het festival. 

Kijk vanaf 29 september op www.cinekidfestival.nl voor tickets.   

www.cinekidfestival.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.