[Interview] Arno de Jong (Nederlandse Loterij): Covid werkt als een pepmiddel voor de digitalisering van mediaconsumptie
Het jaar 2021 komt voor adverteerders in het teken te staan van adaptief vermogen. Een jaar waarin progressief en creatief denken gaat worden beloond. Hier liggen twee ontwikkelingen aan ten grondslag. Ten eerste de groeiende disbalans tussen vraag en aanbod. Ten tweede de veranderende mediaconsumptie aangejaagd door gedragsverandering als gevolg van Covid-19.
Vanaf Q4 2021 mogen buitenlandse kansspelmerken adverteren op de Nederlandse markt. Dit is niet alleen relevant voor ons (NLO), maar voor de gehele advertentiemarkt. Deze nieuwe spelers vertegenwoordigen enorme budgetten en – zo zien we in het buitenland – kunnen de advertentiemarkt gaan domineren. De vraag naar advertentieruimte stijgt terwijl het aanbod van veel kanalen afneemt; het gevolg is duidelijk.
Covid-19 werkt als een pepmiddel voor de verdere digitalisering van mediaconsumptie. Men koopt, oriënteert en ontspant steeds meer online. Routines worden herzien. De advertentiemarkt volgt deze ontwikkeling. Ook meer conservatieve merken ontkomen niet meer aan een digitaliseringsslag van hun marketingcommunicatie- en distributiestrategie. De digitalisering van mediaconsumptie leidt tot budgetverschuivingen en tot de verdere evolutie van digitale reclamevormen.
Een sterke campagne met voldoende mediadruk blijft belangrijk (SOV) in 2021. Echter, door het veranderende mediagedrag en enorme toename aan vraag is er meer nodig om de consument te blijven bereiken en beraken. Hierin moeten we als markt innovatief blijven denken, zoals het aangaan van partnerships met andere merken en contentintegraties.
Arno de Jong is CMO bij de Nederlandse Loterij, waar onder meer de Staatsloterij onder valt
In november was Arno te gast in Marketing Report op New Business Radio. Luister dat interview hier terug:
Deze column is onderdeel van ons forum over de ontwikkeling van de advertentiemarkt in 2021. Dat forum staat hier
Gepubliceerd door: Saskia van Weert