[Column] Baba Touré: Racisme

[Column] Baba Touré: Racisme

13-06-2020 14:24:00 | Door: Bas Vlugt | hits: 2471 | Tags:

Trying to do the right thing was de naam van een call met 40 vakgenoten binnen de reclame, met als aanleiding het gesprek dat in Nederland op gang is gekomen rondom racisme. De initiatiefnemers hadden de beste bedoelingen. Tijdens de call werd alleen erg pijnlijk duidelijk dat perspectief creëren lastig is. De emoties liepen bij mij hoog op, zowel tijdens als na de call. Ik voel verdriet, frustratie en voel mij niet begrepen. Hoe dat komt? Een ophoping van 31 jaar emotie.

31 jaar lang, vanaf het moment dat ik geboren ben in het mooie Amsterdam. De stad waar ik van houd, de stad die de hoofdstad is van het ‘tolerante’ Nederland, maar ook de stad waar racisme dagelijks voelbaar is. Om over het land nog maar te zwijgen. Mijn vader moest dit al ondervinden in de jaren ‘80. Bij zijn aankomst in Nederland bleek Nederland helemaal niet zo tolerant te zijn als dat het zich voordoet. Mijn moeder kreeg er ook mee te maken. Waarom? Omdat ze koos voor een gezin met een donkere man.

In die 31 jaar heb ik bijna alles wel meegemaakt: van etnisch profileren op straat, in het uitgaansleven, op vliegvelden tot een docent die tijdens mijn studie zei: ‘zo doen wij dat niet in onze cultuur’. En de opmerkingen ‘jij kan wel goed Nederlands’ of ‘jij bent anders dan die anderen’, kan ik ook meerdere keren van mijn bingokaart afstrepen. En dan heb ik het nu nog niet eens gehad over wat mijn familie of omgeving heeft moeten meemaken...

Heb ik dit allemaal geaccepteerd in die 31 jaar? Nee. Heb ik er mee leren omgaan? Zeker. Ik besloot de privileges die ik heb, dat de liefde tussen m’n ouders sterker is dan racisme, om te zetten naar een goede toekomst voor mezelf. Wel viel mij tijdens die weg een ding op: hoe verder ik kwam, hoe witter het werd. Op de hogeschool, op de universiteit, maar misschien nog wel het meeste toen ik begon met werken. De laatste jaren kreeg ik een steeds zichtbaardere rol in de reclamebranche. Ik stelde mezelf vaak de vraag: sta ik hier omdat ik goed ben in mijn werk of sta ik hier omdat ik zwart ben? Mijn conclusie was dat beide factoren een rol spelen, maar dat ik ook het podium moet pakken om verandering in gang te zetten. 

Bij Hammerfest, het reclamebureau dat ik 6 jaar geleden heb opgericht, proberen we het anders te doen. Wij proberen wél een weerspiegeling te zijn van de samenleving. Het is onze missie om met het werk dat we maken een realistisch beeld te tonen van de samenleving. Waarom wij dit doen? Omdat ik graag wil dat mijn kinderen opgroeien in een andere wereld. Een wereld waarin Geert Wilders er niet mee wegkomt als hij een ‘Zwarte Piet Matters’ post op Instagram plaatst. Een wereld waarin de Belastingdienst niet etnisch profileert. Een wereld waarin mijn kinderen niet de pijn hoeven te voelen die ik en vele mensen om mij heen gevoeld hebben. 

Wat er nog meer voor nodig is om tot de wereld te komen die ik graag wil voor mijn kinderen? Dat mensen inzien dat racisme bestaat en dat ze zelf onderdeel zijn van het systeem dat racisme in stand houdt. Wat dat betekent voor die 40 vakgenoten in de call? Dat ze bewust moeten zijn van de rol die ze hebben in onze samenleving. Zij hebben de sleutel in handen met hun bureaus. Zowel met de mensen die zij aannemen, als het werk dat ze maken voor hun opdrachtgevers. Beide moeten een weerspiegeling zijn van onze samenleving. Ik wil die vakgenoten vragen: schets met jullie werk een wereld die aansluit op de werkelijkheid. Dat werk heeft namelijk een gigantische impact op onze samenleving. Durf je nek uit te steken en hiervoor te strijden. En ja dat betekent dat het soms confronterend en pijnlijk is. Dat je meer effort in het proces moet steken én dat het geld kost. Maar alleen op die manier komen we er. Is dit verhaal nieuw? Nee. Ik deelde dit verhaal de afgelopen jaren al op alle podia die ik kreeg. 

Deze verandering is nodig. Niet alleen nu. Dag in dag uit, jaar in jaar uit. Doe het als je wilt dat Nederland echt gaat veranderen. Zet je privilege in en Let’s do the right thing!

Baba Touré is oprichter en managing director van Hammerfest

Deze column verscheen eerder op het LinkedIn account van Baba

www.hammerfest.co

Meld je aan voor de Marketing Report nieuwsbrief

Volg Marketing Report op Twitter

Word lid van de Marketing Report Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie