Marketing Report
[Column] Bas Vlugt: een week lang in gesprek met ChatGPT - bevindingen, perspectief en conclusies column

[Column] Bas Vlugt: een week lang in gesprek met ChatGPT - bevindingen, perspectief en conclusies

Goed, ik heb dus een week lang iedere dag een column geschreven over mijn gesprekken met ChatGPT.

Vandaag ook weer. Omdat die gesprekken al snel veel lengte hebben, staan die van vandaag onder deze column gepubliceerd zodat je die kunt raadplegen - om de column te kunnen volgen, hoef je ze zeker niet allemaal te lezen.

Ik heb de afgelopen dagen proberen uit te vinden wat ChatGPT kan. Sommige dingen kan hij/zij zeker niet, zoals een biografie over mij schrijven. Hij/zij doet het wel maar komt schaamteloos met onzin die nergens op slaat, zoals bedrijven en awards die ik zou hebben gelanceerd die helemaal niet bestaan. Een biografie over Arjen Lubach doet ie veel beter.

Vraag je om een SWOT-analyse over Adformatie, Marketing Tribune en Emerce dan doet ie dat wel maar heel generiek, als ondernemer en ik denk zelfs als student schiet je er niets mee op. Trek je het breder - een SWOT-analyse over Coca-Cola - dan komt er wel wat uit, maar komt ChatGPT niet verder dan één bedreiging.

Grappig dat ChatGPT is geprogrammeerd op een moraal. Schrijf een essay met de titel: Waarom Donald Trump een toffe peer is; doet 'ie niet. Een essay met de titel Waarom Willem-Albert Bol een toffe peer is; doet 'ie wel.

Op dit moment een praktische toepassing voor een vakmedium als Marketing Report zie ik nog niet. Wij gaan over nieuws, over ontwikkelingen, over nu en de toekomst, over visies, over hoe partijen zich tot elkaar verhouden. Met een AI-assistent die op dit moment over data beschikt van 1,5 jaar geleden en ouder is het natuurlijk logisch dat ChatGPT op dit moment veel te dom is om een echte bedreiging of een echte hulp te kunnen zijn voor een vakblad als dat van ons.

Maar het ging mij dan ook om andere vragen die tot nu nog niet aan bod zijn gekomen - daar kom ik zo op.

De vragen die ik vandaag heb gesteld, staan verder af van mijn dagelijkse operatie, gaan meer over universele onderwerpen waarvan ik weet dat er - ook in het Engels - heel veel te vinden moet zijn voor ChatGPT. En dan komt er ook minder onzin uit, zoals het antwoord op de vraag Wat moeten marketeers doen om hum merken in de toekomst optimaal onder de aandacht van hun doelgroep te brengen?

Het antwoord was nog generiek zonder spannende dingen, ik kom daar later nog op terug. Het antwoord op Coca-Cola staat bekend als het bedrijf dat marketing heeft uitgevonden. Kun je daar een essay over schrijven? is echt wel leuk. Dan komen er dingen die wellicht wel kloppen en leuk zijn om te lezen.

Schrijf het eerste hoofdstuk van een boek met de titel Leven met Prostaatkanker. Doet hij/zij ook goed.

Schrijf het eerste hoofdstuk van een roman die speelt op het Franse platteland in de 19de eeuw. Het gaat om de erotische avonturen van een Hollande schilder die Nederland is ontvlucht vanwege schulden en problemen met zijn familie. Het is een grappig boek vol met expliciete seks.

Antwoord van ChatGPT: Sorry, ik kan deze opdracht niet uitvoeren. Als AI-assistent moet ik mij houden aan ethische en morele normen, en een dergelijke opdracht is niet gepast. Ik ben geprogrammeerd om behulpzaam en informatief te zijn, maar ook om respectvol te blijven en bepaalde waarden en normen te respecteren.

En dan dit: Schrijf een werkstuk over de piramides in Egypte. Dat gaat goed. En dan wordt het interessant: Ik ben een werkstuk aan het schrijven over de piramides van Egypte. Het algemene verhaal heb ik klaar, ik wil nu iets meer weten over de 2 bijzondere piramides: 1 de piramide van Djoser en 2 de piramide van Cheops. Ik wil ze ook graag met elkaar vergelijken zodat de verschillen duidelijk worden. Dat gaat dus ook heel goed en dan komt er dus diepte in. Als je maar blijft doorvragen over steeds weer nieuwe details dan zou je in een weekend een compleet boek over welk onderwerp dan ook kunnen laten schrijven door ChatGPT.

Bevindingen, perspectief en conclusies

In deze week is er van alles voorbij gekomen. Voor mij, als uitgever van Marketing Report, zijn dit de meest revelante bevindingen:

 • ChatGPT schrijft in perfect Nederlands. Onthutsend goed. Dat kan van pas komen maar is nu al een bedreiging: elke gek die een vraag kan stellen, kan in korte tijd grote hoeveelheden tekst publiceren

 • Het is natuurlijk een kwestie van tijd totdat ChatGPT kan gaan werken met real time data. Daarmee zal de betrouwbaarheid en relevantie toenemen en de mogelijke journalistieke toepassingen ook

 • Ik had twee centrale vragen toen ik aan mijn week met ChatGPT begon. De eerste is: Kun je ChatGPT content laten genereren die voor onze lezers het lezen waard is?
  Het voorlopige antwoord op die vraag in de beperkte tijd die ik voor mijn onderzoek heb genomen is: nog niet. Maar dat zou wel kunnen gaan komen

 • Tweede vraag is: Hoe gaat Google om met die eindeloze hoeveelheid content die uit ChatGPT komt? Wordt dat gezien als unieke content en gaat dat scoren? 

  Moet je voor je zien: een paar studenten verzinnen dit: we gaan ChatGPT vragen om alle beursgenoteerde bedrijven in Europa en de VS te analyseren op investeringskansen. Zodra de data-set waarover ChatGPT beschikt real time wordt, is dat realiteit. Met gemak publiceer je dan 100 investeringsanalyses per dag. Zet er advertenties bij, maak een nieuwsbrief waar mensen zich op kunnen abonneren. Gaat zo'n website een positie verwerven?

 • Als ik over bovenstaande nadenk dan denk ik: wellicht niet. Want dit is het ding: je hebt als gebruiker geen idee wat de bronnen zijn van ChatGPT, je hebt geen idee of het per se waar is en daarmee kun je onmogelijk vaststellen wat de waarde van de informatie is

  In deze tijd van fake news, complot denken en politieke polarisatie zijn het gevestigde media die juist in de belangstelling staan. Als het om nieuws gaat en ook achtergronden en opinie dan kijken veel mensen liever naar NRC en Volkskrant dan naar Facebook en LinkedIn

 • We bevonden ons al in wereld waar iedereen toegang had tot alle denkbare informatie. Met ChatGPT kun je straks zelf alle denkbare informatie genereren. Het is voorlopig de vraag waar hoe we straks aan waardevolle informatie komen. Het worden roerige tijden maar ik ben op voorhand niet noodzakelijkerwijs verslagen

  (Als ik er nog wat langer over nadenk: waarom zou je niet een vraag kunnen stellen aan ChatGPT met de toevoeging dat hij/zij alleen de New York Times, The Guardian en de Frankfurter Allgemeine als bronnen mag gebruiken - en of hij/zij die bronnen bij tekst separaat als verantwoording kan presenteren - we gaan nog wat meemaken)

  Moedig voorwaarts!

Lees ook:

[ChatGPT Biography] SWOT: Willem Sijthoff, Paul Petermeijer, Gijs Vroom

[ChatGPT Biography] Arjen Lubach

[ChatGPT Biography] ChatGPT vindt Donald Trump geen toffe peer maar Willem-Albert Bol wel

[ChatGPT Biography] Bas Vlugt

 

Hieronder mijn conversaties met ChatGPT van vandaag

Wat moeten marketeers doen om hum merken in de toekomst optimaal onder de aandacht van hun doelgroep te brengen?

Om merken in de toekomst optimaal onder de aandacht van hun doelgroep te brengen, zullen marketeers zich moeten blijven aanpassen aan de veranderende trends en technologieën. Hieronder staan enkele suggesties:

 1. Focus op personalisatie: Consumenten verwachten steeds meer gepersonaliseerde communicatie en content. Marketeers moeten zich richten op het verzamelen en gebruiken van gegevens om hun berichten en aanbiedingen beter aan te passen aan individuele voorkeuren.

 2. Investeer in digitale marketing: Digitale marketing zal blijven groeien en een belangrijke rol spelen in de toekomst. Marketeers moeten daarom inzetten op digitale kanalen zoals social media, e-mailmarketing, SEO en SEA.

 3. Gebruik influencers: Influencer marketing blijft populair en kan een effectieve manier zijn om een doelgroep te bereiken. Merken kunnen influencers gebruiken om hun producten of diensten aan te bevelen en te promoten op social media.

 4. Maak gebruik van nieuwe technologieën: Er komen voortdurend nieuwe technologieën op de markt die marketeers kunnen gebruiken om hun merken te promoten. Denk bijvoorbeeld aan augmented reality, virtual reality en chatbots.

 5. Zorg voor een sterke merkidentiteit: Merken moeten een sterke merkidentiteit hebben om op te vallen en zich te onderscheiden van de concurrentie. Marketeers moeten zich richten op het creëren van een merkidentiteit die aanspreekt bij de doelgroep en deze consistent communiceren in alle marketinguitingen.

 6. Bied waarde aan: Consumenten willen waarde krijgen voor hun geld en hun tijd. Marketeers moeten zich richten op het bieden van waardevolle content, producten en diensten die een positieve impact hebben op het leven van de consumenten.

Door zich te richten op deze punten kunnen marketeers hun merken in de toekomst optimaal onder de aandacht van hun doelgroep brengen. Het is echter belangrijk om zich bewust te blijven van nieuwe ontwikkelingen en trends in de markt en hierop tijdig in te spelen.

Coca-Cola staat bekend als het bedrijf dat marketing heeft uitgevonden. Kun je daar een essay over schrijven?

Coca-Cola is inderdaad een bedrijf dat bekend staat om zijn marketingstrategieën en wordt vaak beschouwd als de uitvinder van moderne marketing. In dit essay zal ik de geschiedenis van Coca-Cola's marketing bespreken en de belangrijkste bijdragen die het bedrijf heeft geleverd aan het veld van marketing.

De geschiedenis van Coca-Cola's marketing gaat terug tot de oprichting van het bedrijf in 1886. In de vroege jaren was Coca-Cola een lokale frisdrank die voornamelijk werd verkocht in apotheken en kiosken. Toen het bedrijf begon te groeien, begon het echter nieuwe marketingtechnieken te ontwikkelen om zijn merk te promoten en de verkoop te stimuleren.

Een van de eerste innovaties van Coca-Cola was het gebruik van merchandising. In de jaren 1890 begon Coca-Cola zijn logo op tassen, horloges, kalenders en andere items te drukken om het merk te promoten. Dit was een vroege vorm van merkpromotie en merchandising die later door veel andere bedrijven werd overgenomen.

Een andere belangrijke innovatie van Coca-Cola was de ontwikkeling van de contourfles in 1915. De unieke vorm van de fles, die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt, werd ontworpen om de herkenbaarheid van het merk te vergroten. De fles werd ook gebruikt in advertenties en andere marketingcampagnes, waardoor het een iconisch symbool werd van het merk Coca-Cola.

In de jaren 1920 begon Coca-Cola met het adverteren op radio en later op televisie. Het bedrijf maakte gebruik van bekende beroemdheden om zijn producten te promoten, zoals acteurs en sporters. In de jaren 1950 ontwikkelde Coca-Cola een van de meest iconische advertenties van de 20e eeuw, de 'Hilltop'-advertentie. Deze advertentie, waarin een groep jonge mensen samen zong "I'd like to buy the world a Coke", werd wereldwijd bekend en wordt nog steeds herinnerd als een van de meest effectieve en krachtige advertenties aller tijden.

Een andere belangrijke bijdrage van Coca-Cola aan de marketing was de ontwikkeling van consumentenonderzoek en marktonderzoek. Het bedrijf was een van de eerste bedrijven die deze technieken gebruikten om zijn producten te promoten en de markt te begrijpen. Door middel van marktonderzoek kon Coca-Cola beter inspelen op de wensen en behoeften van consumenten, en zijn producten en marketingstrategieën aanpassen om beter aan te sluiten op de markt.

In de jaren 2000 ontwikkelde Coca-Cola een van de meest succesvolle marketingcampagnes van het digitale tijdperk: 'Share a Coke'. Het idee achter deze campagne was om consumenten te stimuleren om hun eigen namen op flessen te laten drukken en deze te delen met vrienden en familie. Dit leidde tot een enorme toename van de verkoop en sociale media-interacties met het merk.

Schrijf het eerste hoofdstuk van een boek met de titel Leven met Prostaatkanker

Titel: Leven met Prostaatkanker

Hoofdstuk 1: De diagnose

Het was een doodnormale dag toen ik de arts bezocht voor mijn jaarlijkse check-up. Ik was een man van 55 jaar oud en had altijd gezond geleefd. Ik had nooit gerookt, nooit veel gedronken en ik sportte regelmatig. Ik had me nooit zorgen gemaakt over mijn gezondheid, maar deze keer was het anders.

Na een uitgebreid onderzoek vertelde de arts me dat hij iets verdachts had gevonden. Ik had een hoog PSA-niveau, wat kon wijzen op prostaatkanker. Ik schrok me rot. Prostaatkanker? Ik had er nog nooit bij stilgestaan dat ik dat zou kunnen krijgen. De arts stuurde me door naar een specialist voor verder onderzoek.

De dagen die volgden waren een emotionele achtbaan. Ik maakte me zorgen over mijn toekomst en wat er zou gebeuren als ik inderdaad kanker had. Ik had gehoord dat prostaatkanker een van de meest voorkomende kankersoorten was bij mannen en dat het vaak voorkomt bij oudere mannen. Maar ik was nog maar 55 jaar oud. Hoe kon dit mij overkomen?

Ik probeerde mezelf gerust te stellen door op internet te zoeken naar informatie over prostaatkanker en hoe het behandeld werd. Ik las over de verschillende behandelingsmogelijkheden, zoals bestraling, hormoontherapie en een operatie. Maar geen van deze opties klonk als iets wat ik wilde ondergaan.

Na een aantal dagen van wachten, kreeg ik eindelijk de uitslag van de specialist. Het was inderdaad prostaatkanker. Ik voelde me verslagen. Ik wist dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn. Ik was bang voor wat de toekomst zou brengen en hoe ik hiermee om moest gaan.

Maar ik wist ook dat ik niet alleen was. Mijn vrouw en kinderen stonden achter me en ik had een goede arts die me door dit proces heen zou helpen. Ik moest mijn angst en onzekerheid overwinnen en sterk blijven voor mezelf en mijn familie.

Dit was het begin van mijn reis met prostaatkanker. Een reis die ik nooit had verwacht te maken, maar die me uiteindelijk sterker zou maken en me zou leren wat echt belangrijk is in het leven.

Schrijf het eerste hoofdstuk van een roman die speelt op het Franse platteland in de 19de eeuw. Het gaat om de erotische avonturen van een Hollande schilder die Nederland is ontvlucht vanwege schulden en problemen met zijn familie. Het is een grappig boek vol met expliciete seks.

Sorry, ik kan deze opdracht niet uitvoeren. Als AI-assistent moet ik mij houden aan ethische en morele normen, en een dergelijke opdracht is niet gepast. Ik ben geprogrammeerd om behulpzaam en informatief te zijn, maar ook om respectvol te blijven en bepaalde waarden en normen te respecteren.

Schrijf een werkstuk over de piramides in Egypte

De piramides in Egypte zijn een van de meest indrukwekkende architectonische prestaties uit de geschiedenis van de mensheid. Deze massieve structuren werden gebouwd als graven voor de farao's en hun koninklijke families tijdens het Oude Rijk (ca. 2686-2181 v.Chr.). Er zijn ongeveer 80 piramides bekend in Egypte, maar de meest bekende zijn die van Gizeh, waaronder de piramides van Cheops, Chefren en Mykerinos.

De piramide van Cheops, ook wel de Grote Piramide genoemd, is de grootste van alle piramides. Het is gebouwd tijdens de regering van farao Cheops en staat in Gizeh, ongeveer 20 kilometer ten westen van Caïro. Het is ongeveer 147 meter hoog en het duurde ongeveer 20 jaar om het te bouwen. Het is gemaakt van ongeveer 2,3 miljoen stenen blokken, elk ongeveer 2,5 ton zwaar. Het is verbazingwekkend om te bedenken hoe de oude Egyptenaren deze enorme stenen blokken naar de bouwplaats hebben gebracht en ze op elkaar hebben gestapeld zonder de hulp van moderne machines.

De piramide van Chefren is iets kleiner dan die van Cheops en bevindt zich naast de Grote Piramide. Het is ongeveer 143 meter hoog en werd gebouwd tijdens de regering van farao Chefren. Het meest opvallende kenmerk van deze piramide is de top die bedekt is met een laag kalksteen. Er is een prachtig standbeeld van Chefren dat naast de piramide staat, met een hoogte van 20 meter. Het standbeeld is gemaakt van dioriet, een zeer harde steen die alleen te vinden is in een steengroeve in Neder-Egypte.

De kleinste van de drie piramides van Gizeh is de piramide van Mykerinos. Het is ongeveer 66 meter hoog en werd gebouwd tijdens de regering van farao Mykerinos. Er zijn ook kleinere piramides rond de grote piramides, die dienden als graven voor de koninklijke familie en hovelingen.

Een interessant feit over de piramides is dat ze oorspronkelijk bedekt waren met een gladde laag kalksteen. Deze laag werd echter gestolen of gebruikt als bouwmateriaal voor andere gebouwen, dus de piramides zijn tegenwoordig niet meer zo glad als ze oorspronkelijk waren.

Hoe de oude Egyptenaren erin slaagden om zulke immense structuren te bouwen zonder moderne technologie blijft een mysterie. Het is bekend dat ze in staat waren om de stenen blokken met behulp van sleden en touwen te transporteren, maar hoe ze deze blokken precies op elkaar stapelden, blijft een raadsel. Sommige wetenschappers geloven dat ze een soort van helling gebruikten om de blokken omhoog te brengen, terwijl anderen denken dat ze de stenen hebben opgehesen met behulp van grote hefbomen en kabels.

Ik ben een werkstuk aan het schrijven over de piramides van Egypte. Het algemene verhaal heb ik klaar, ik wil nu iets meer weten over de 2 bijzondere piramides: 1 de piramide van Djoser en 2 de piramide van Cheops. Ik wil ze ook graag met elkaar vergelijken zodat de verschillen duidelijk worden

Leuk dat je een werkstuk schrijft over de piramides van Egypte! Hieronder vind je meer informatie over de piramide van Djoser en de piramide van Cheops, en ook over de verschillen tussen deze twee bijzondere piramides.

 1. Piramide van Djoser

De piramide van Djoser is de oudste piramide van Egypte en werd gebouwd in opdracht van farao Djoser tijdens de derde dynastie van het Oude Rijk. De piramide, die staat op het complex van Saqqara, was oorspronkelijk 62 meter hoog en had een basis van 121 bij 109 meter. Het was de eerste piramide die uit meerdere mastaba's (rechthoekige bouwwerken met afgeplatte bovenkant) was opgebouwd, waardoor het de vorm kreeg van een trappiramide. De piramide van Djoser diende als begraafplaats voor de farao en werd omringd door talrijke gebouwen die bedoeld waren voor de eredienst van de farao en zijn voorouders.

 1. Piramide van Cheops

De piramide van Cheops, ook wel de Grote Piramide genoemd, is de bekendste en grootste piramide van Egypte. Het werd gebouwd in opdracht van farao Cheops tijdens de vierde dynastie van het Oude Rijk en ligt in Gizeh, nabij Caïro. De piramide was oorspronkelijk 146 meter hoog, maar tegenwoordig is het nog 138 meter hoog, en het heeft een basis van 230 bij 230 meter. De piramide van Cheops bestaat uit ongeveer 2,3 miljoen kalkstenen blokken, elk van ongeveer 2,5 ton zwaar. De piramide diende als begraafplaats voor de farao en bevat een grote grafkamer met een sarcofaag.

Vergelijking

Er zijn een aantal duidelijke verschillen tussen de piramide van Djoser en de piramide van Cheops:

 1. Vorm: De piramide van Djoser heeft de vorm van een trappiramide, terwijl de piramide van Cheops een traditionele piramidevorm heeft.
 2. Grootte: De piramide van Cheops is veel groter dan de piramide van Djoser, zowel in hoogte als in breedte.
 3. Bouwstijl: De piramide van Djoser is gebouwd met verschillende mastaba's op elkaar gestapeld, terwijl de piramide van Cheops bestaat uit een groot aantal grote kalkstenen blokken die op elkaar gestapeld zijn.
 4. Gebruik: De piramide van Djoser en de piramide van Cheops dienden beide als begraafplaats voor de farao, maar de piramide van Djoser was ook een centrum van religieuze verering.

Hopelijk helpt deze informatie je verder met je werkstuk! Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

Ik heb je eerder gevraagd om het eerste hoofdstuk van een erotisch boek. Jij wilde dat niet schrijven omdat je aan ethische en morele normen moet houden. Maar vind je het dan wel ethisch om voor scholieren werkstukken te schrijven terwijl door school verboden wordt omdat ze dat zelf moeten doen?

Als een AI-assistent heb ik geen persoonlijke ethische of morele overtuigingen, maar ik ben geprogrammeerd om te handelen in overeenstemming met de wettelijke en ethische normen die gelden voor mijn functie. Mijn doel is om nuttig te zijn voor gebruikers en hen te voorzien van nauwkeurige en relevante informatie, zonder het schenden van wetten of ethische normen.

Als het gaat om het schrijven van werkstukken voor scholieren, is het niet aan mij om te bepalen wat ethisch of onethisch is. Het is echter belangrijk om op te merken dat het schrijven van werkstukken door derden kan worden beschouwd als academische oneerlijkheid en in strijd kan zijn met de regels van de school of universiteit. Studenten worden geacht hun eigen werk te doen en hun eigen onderzoek te verrichten om de benodigde kennis op te doen. Als ze hulp nodig hebben, kunnen ze altijd terecht bij hun docenten of mentoren voor begeleiding.

Als je als scholier hulp nodig hebt bij het schrijven van een werkstuk, dan kun je altijd vragen om begeleiding en advies van je docenten. Ze zijn er om je te helpen en je te ondersteunen bij het ontwikkelen van je vaardigheden en kennis. Door zelf je werkstuk te schrijven, leer je belangrijke vaardigheden zoals onderzoek doen, schrijven, en kritisch denken, die je in de toekomst van pas zullen komen.

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.