Marketing Report
[Column] Bob Goulooze: Down the drain column

[Column] Bob Goulooze: Down the drain

Ik vond hem tot de jaarwisseling ook wel sympathiek. Niet in de laatste plaats door zijn documentaire over Schotland. Vroeger woonde ik ook enige tijd in Schotland. Ik had dus een zekere affiniteit met het onderwerp, maar moet bekennen dat Toms documentaires toch wel erg saai waren.

Met grote regelmaat zei mijn vrouw tegen me: “Hé wakker worden, jij moest zo nodig kijken. Anders zet ik ‘m op een ander net hoor, want ik vind er niks aan.” Nee, een groot documentairemaker is er aan Tom Egbers niet verloren gegaan.

Na de jaarwisseling keek ik wat vaker naar Studio Sport. Waarom niet altijd? Ik ben een Feyenoord-fan, maar kan de club niet zien verliezen of überhaupt punten zien verspelen. Daar erger ik me enorm aan en het vergalt mijn humeur. Dus waarom zo’n gifbeker leegdrinken? Maar de laatste tijd wist Feyenoord tegen lastige tegenstanders vaak op miraculeuze wijze een achterstand toch nog om te buigen in een gelijkspel of zelfs winst. Die tegenstanders waren alle kampioenskandidaten, die met dat gelijke spel Feyenoords koppositie niet aantastten.

En dus hoorde ik Tom Egbers direct na de winterstop zeggen dat Feyenoord nog bovenaan stond. Elke week, zeker nadat de concurrent een nieuwe trainer had aangesteld die vol bravoure riep dat zij kampioen zouden worden, zei Egbers dat Feyenoord NOG steeds bovenaan stond. De ergernis daarover was duidelijk in zijn stem waarneembaar. En dat irriteerde mij dan weer. Een presentator moet zich neutraal opstellen en niet zijn voorkeuren laten blijken.

Voorkeur

Die voorkeuren speelden hem ook parten blijkens het Volkskrant-artikel. Tegen de hoofdredacteur van het sportprogramma vertelde de mentor zoekende novice dat zij graag Tom Egbers als begeleider wilde. Ze zag hem als mister Studio Sport. De hoofdredacteur zei: “..dat hij dat geen goed idee vond. Ik vroeg hem waarom. Eerst draaide hij eromheen, maar toen ik aandrong, zei hij dat Tom nogal moeite had met mooie vrouwen. Ik zei dat ik daar zelf bij was en dat ik het echt graag wilde. Maar hij schudde zijn hoofd. Hij maakte duidelijk dat het serieus was. Hij vertelde dat Tom in het verleden problemen had gehad op de redactie. Hij trad verder niet in detail, maar hij was wel ferm. Dit ging niet gebeuren.”

Cultuurslachtoffer?

FD-journalist en columnist Pieter Couwenbergh vergoelijkt Egbers gedrag. Hij meent dat als je wekelijks met je kop op tv bent en als mensen omkijken als je een restaurant binnenkomt, dat wat met je doet. Dat je je daardoor anders gaat gedragen. Misschien is dat zo, maar dat geldt niet voor iedereen. Er zijn genoeg bekende tv-koppen die zich niet als een hitsige haan gedragen. Ook wijst hij op de cultuur bij NOS Sport, waarvan Egbers slachtoffer van zou zijn. Bovenstaand citaat laat die old-boys-network-cultuur zien, waar de presentator van heeft geprofiteerd. Hem is jarenlang de hand boven het hoofd gehouden.

Reputatie verdriet

Egbers, die blijkens het meervoud vrouwen meer dan één probleem had, had er beter aan gedaan om als schuldige, niet zijn eigen verdriet uit te venten bij het programma Khalid & Sophie. En daarbij ook nog eens liegen dat het om één zaak lang geleden ging. Ik verwacht dat andere vrouwen zich binnenkort ook zullen melden, als dat al niet is gebeurd. En zo zal Egbers’ reputatie snel verder afbrokkelen. Ook bij degenen die hem tot nu toe zo sympathiek vonden. Downplayen, nuanceren of ronduit liegen zijn de zaken die bij schuld tegen je gaan werken. Matthijs van Nieuwkerk omzeilde die valkuil en bleef stil zitten toen hij het scheermes zag naderen.

Mediaman Tom beklaagt zich over De Volkskrant. Dat hij maar drie (3) dagen kreeg om te reageren. Dat vind ik al bijzonder coulant. In mijn woordvoerderstijd, had ik vaak te maken met quootjes-jagers die hun hele verhaal al klaar hadden. En je voor de vorm telefonisch een paar zinnetjes uit hun artikel voorlazen met de vraag: Wat is uw commentaar? En of je meewerkte of niet, de volgende dag stond het stuk in de krant. Als je 40 jaar in de media actief bent, zou je moeten weten dat het zo werkt.

Mijn advies aan Tom: Laat je uit- of afkopen en ga vervroegd met pensioen. Anders gezegd: Take the money and run.

Bob Goulooze is een onafhankelijk communicatieconsultant voor creatieve oplossingen en werkt vanuit zijn bedrijf Qontent Fox.

www.qontentfox.com

Lees ook:

[Column] Bob Goulooze: Kaags judo

[Column] Bob Goulooze: Haat en woke

[Column] Bob Goulooze: Robot

[Column] Bob Goulooze: B'wana he no home

[Column] Bob Goulooze: Annonceren

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.