Marketing Report
[Column] Bob ten Berge (Talpa Social): WTS!? -- WHAT THE F… SOCIAL!?  

[Column] Bob ten Berge (Talpa Social): WTS!? -- WHAT THE F… SOCIAL!?  

We kennen ze allemaal wel, de UGG laarzen. 10 Jaar geleden waren ze een waar fashion statement, dat lang in het modebeeld is blijven hangen. De UGG laarzen vielen in de categorie you love them or you hate them. Hoe dan ook, ze waren – SO Paris Hilton – bekend bij iedereen en ongekend populair. 
 
Een paar jaar later is UGG bijna uit het straatbeeld verdwenen. Tot nu! Dit komt, omdat het UGG-imago de afgelopen jaren is veranderd. UGG staat niet meer bekend als high fashion, maar is symbool geworden voor comfortabel. Tijdens de lockdown is comfort kleding enorm in populariteit gestegen en sindsdien zijn de laarzen gespot bij celebrities en influencers. De trend is weer helemaal terug van weggeweest. 

Echter, there’s a new kid in town! Want via de socials van influencers verschijnen steeds vaker de BIG RED BOOTS van MSCHF. Dit zijn gigantische cartooneske (want Astro Boy) laarzen waarmee je opnieuw een fashion statement kan maken. Door hun virale socialmarketingcampagne zien we overal verschillende creatieve stylen en invullingen van de jumbo sneaker opduiken. En misschien is deze power play van korte duur, een memorabele hype onder de fashion minded generatie is het zeker wel. Ofwel, via influencermarketing herinnert MSCHF ons er voortdurend aan dat mode leuk kan zijn.  

Maar let op: denk als merk goed na over welke influencers je koppelt aan jouw producten! Want niet iedereen is per definitie een Natural Assepoester.  

Archetypen 

Een manier voor het matchen van merken en influencers kan op basis van bijvoorbeeld de archertypes van Jung. Archetypen kun je beschouwen als persoonlijke eigenschappen. Door de influencers en merken in te delen in de verschillende archetypen die bestaan, kan er op een strategische manier een samenwerking tot stand komen. Zo kun je merk en influencer aan elkaar matchen, passend bij de merkambities. Bijvoorbeeld door te kiezen voor influencers die hetzelfde archetype vervullen voor consumenten als het merk. 

Dus als voorbeeld: als MSCHF het archetype REBEL is en een influencer het archetype de GEWONE MAN, dan zal deze match bij voorbaat nooit een goede samenwerking opleveren. Werk daarom bij voorkeur met archetypes, voor een stevig denkkader als handig startpunt in samenwerkingen.  

We hopen jullie ook nu weer te inspireren over hoe je met archetypen nog meer uit je merkkarakter kunt halen met content. Op een volwassen (merk)strategische manier.  

Smaakt het naar meer of wil je meer informatie over de Talpa Network Matchmaking tool? Stuur dan een mail naar bob.tenberge@talpanetwork.com.

De klassieke UGG-laars mag dan niet aan iedereen besteed zijn, maar een heerlijk paar BIG RED BOOTS van MSCHF is wellicht onweerstaanbaar. Ben jij een lover or hater? 

--

Bob ten Berge is Head of Strategy bij Talpa Social. Iedere maand evalueert hij een social campagne en voorziet deze van tips & tricks. 

www.talpasocial.com

www.talpanetwork.com

Uitgelicht

Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief