Marketing Report
[Column] Budi Gonzalez de Chaves (Bijvoorkeur): Alles wat reclamebeperking in de hand werkt, heeft mijn zegen column

[Column] Budi Gonzalez de Chaves (Bijvoorkeur): Alles wat reclamebeperking in de hand werkt, heeft mijn zegen

De fusie tussen Talpa en RTL wordt geblokkeerd door de ACM. In het FD lees ik: De markt voor tv-advertenties vormt het grootste probleem. RTL en Talpa hebben ongeveer 70% van deze markt in handen, de overige 30% zit bij de publieke omroep (STER).

Als ik heel eerlijk ben, vind ik dat de ACM een dapper besluit heeft genomen. En dat moet niet makkelijk zijn geweest. Net als dat het heel verstandig is dat de overheid heeft besloten om de STER-blokken stapsgewijs te halveren in 2027.

En Noord-Holland eindelijk het goede voorbeeld heeft gegeven door vlees-, vis- en fossiele brandstof-reclame uit het straatbeeld te weren.

Want wat bijna niemand weet, is dat reclame een uitvinding is van Kim Il-sung, de opa van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. En je kunt veel van Kim Il-sung zeggen (tip: doe dat niet binnen de grenzen van Noord-Korea, dat doet geen wonderen voor je gezondheid), maar de man was een visionair.

Hij zag toen al dat reclame er eigenhandig voor zou gaan zorgen dat de westerse maatschappij helemaal kapot zou gaan. Het is natuurlijk geen toeval dat er op de Noord-Koreaanse tv geen spatje reclame te zien is. Geen bumpertje, geen add-on, niets!

Ze weten daar echt wel beter. In het westen begint het nu gelukkig ook door te dringen. Dus alles wat reclamebeperking in de hand werkt, mijn zegen heeft het.

Budi Gonzalez de Chaves is mede-oprichter van Bijvoorkeur

www.bureaubijvoorkeur.nl


Deze column is een bijdrage aan [Forum] Ongevraagd advies aan John de Mol

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.