Marketing Report
[Column] David de Jong: Is einde van gratis RTL-programma's een boost voor Videoland?

[Column] David de Jong: Is einde van gratis RTL-programma's een boost voor Videoland?

Begin 2023 stopt RTL XL. Niet iedereen kent deze online dienst, maar het is als het ware de gratis uitzending gemist-dienst van RTL Nederland. De programma’s van RTL4, RTL5, RTL7, RTL8 en RTL Z zijn daar een week lang terug te zien. De vraag is of dat het einde van gratis RTL-content en een boost voor Videoland is.

Officieel heet het dat het duidelijker en makkelijker voor de kijker wordt als alle ‘long form’ programma’s via Videoland worden aangeboden. RTL Nederland probeert gebruikers van RTL XL over te halen voor een sterk gereduceerd tarief voor het eerste jaar een abonnement op Videoland te nemen (op de reclameversie van Videoland). RTL.nl heeft een focus op short form zoals het bedrijf het noemt; dat zijn dus fragmenten uit programma’s. Toch is op dit moment aldaar ook de ‘gemist’ functie actief. Het zou – gezien de aankondigingen - bijzonder zijn als RTL XL op wordt geheven en de Gemist-functie wel behouden blijft op RTL.nl.

RTL Nederland gaf echter aan niet uit te sluiten dat er een gratis versie van Videoland komt, maar praktisch gezien wil het bedrijf verder niet ingaan op het hoe en wat van diens strategie op het gebied van gratis VOD.

Distributeurs betalen meer?

Opvallend is dat ongeveer tegelijkertijd de relatief kleine aanbieder Canal Digitaal (van Canal+ Luxembourg) aankondigde de door RTL Nederland gewenste hogere tarieven voor het aanbieden van de zenders en content van RTL Nederland, niet te willen betalen. Gevolg is dat de themazenders RTL Lounge, RTL Crime en RTL Telekids aldaar uit het aanbod verdwijnen en de mogelijkheid opnemen van RTL-programma’s in de cloud wordt beëindigd per 1 oktober 2022. Wel blijft 7 dagen terugkijken naar de programma’s van RTL Nederland mogelijk bij Canal Digitaal.

Videoland boost geven?

In het tweede kwartaal verloor Videoland 57.000 abonnees. Op 1 juli jl. waren er 1,07 miljoen abonnees op Videoland. Een abonneedaling is voor het eerst in het bestaan van Videoland. Kortom de vraag komt op of deze aankondiging tot het einde van RTL XL mede is ingegeven om het aantal abonnees van Videoland een boost te geven en zo het abonneeverlies om te buigen in abonneewinst.

Videoland wordt door RTL Group altijd in één adem genoemd met de Duitse dienst RTL+ en is onderdeel van diens core streamingstrategie waar het grote ambities voor heeft. Inmiddels is RTL+ in tegenstelling tot Videoland verworden tot een crossmediale dienst. RTL+ heeft in tegenstelling tot Videoland wél een gratis aanbod., waarbij zelfs geen registratie benodigd is. RTL Group benadrukt desgevraagd dat het businessmodel bestaat uit laag geprijsde of vrij aanbod dat met reclame wordt aangeboden en wijst op de verschillen tussen RTL+ en Videoland.

JUKE bij Videoland?

Die verschillen zouden op termijn wel eens minder kunnen worden als de ACM de overname van Talpa Network door RTL Group zou goedkeuren. Immers dan kan ook het audio-aanbod van JUKE worden geïntegreerd. In Duitsland werd RTL+ Musik gelanceerd als crossmediale uitbreiding van RTL+. RTL Group is echter in tegenstelling tot Nederland altijd actief geweest met radio in Duitsland sinds 1957 en sinds een tijdje ook met podcast.

Trendbreuk

Als RTL Nederland daadwerkelijk overgaat tot het alleen nog beschikbaar stellen tegen betaling van diens programma’s zou dat een trendbreuk zijn. Immers het idee dat je VOD-aanbod met reclame kan kijken zonder bij te betalen, wordt daarbij overboord gezet. Met het oog op de overname van Talpa Network (als de ACM het goedkeurt), zou dat op langere termijn betekenen dat veel relevant Nederlands video-aanbod in feite alleen nog met abonnementen te zien is en is het einde van de dienst Kijk (met de programma’s van SBS6, Net5, Veronica en SBS9) te voorzien.

Steeds meer omzet vanuit eindgebruiker

De situatie bij Canal Digitaal toont aan dat ook distributeurs steeds meer moeten betalen en de strategie van RTL Nederland is om naast de reclame-inkomsten steeds meer te leunen op inkomsten vanuit de eindgebruiker. Direct via Videoland, maar ook steeds meer bijdrages vanuit distributeurs die dat simpelweg doorberekenen aan de klanten via de facturen die de KPN’s, VodafoneZiggo’s en T-Mobile’s van deze wereld versturen.

Er is sowieso één uitzondering op dit alles. RTL Nieuws opereert via een eigen website waar zonder registratie de uitzendingen van RTL Nieuws, RTL Z nieuws, EditieNL en RTL Boulevard te vinden zijn.

Vermeldenswaardig is nog dat Videoland, net als RTL XL en RTL Nieuws net als de op Nederland gerichte RTL-zenders onder Luxemburgs toezicht, aangezien die Luxemburgse licenties hebben. Videoland zou ruim voldoen aan de vereisten die de Nederlandse mediawet verlangt aangaande Europese content waar de mediagiganten als Warner Bros. Discovery en Walt Disney Company van het Commissariaat voor de Media ruimhartige ontheffingen hebben verkregen.

Omzet nodig?

Je zou denken dat RTL Nederland met 303 miljoen euro aan omzet in de eerste helft van 2022 (een stijging van 19,8 procent) met een aangepaste ebita-winst van 86 miljoen euro (59,3 procent stijging) een behoorlijke prestatie is en goede vooruitzichten biedt. De focus ligt echter op streaming aanbod. De vraag is ook hoelang de reclame-omzetten zo hoog kunnen blijven met dalend lineair tv-gebruik.

In commerciële zin is te snappen dat men vanuit die optiek probeert om betalende abonnees te trekken en het gratis beschikbaar stellen van programma’s te beperken. Vanuit een gebruikersoptiek en een optiek van de adverteerder is dit misschien heel anders aangezien daarbij de vrije en makkelijke beschikbaarheid van content wordt ingeperkt en het bereik daarmee ook lager is voor adverteerders. De tijd zal leren welke kant het op zal gaan.

---

David de Jong is als journalist werkzaam bij onder meer Marketing Report.

www.rtl.com
www.rtlnederland.nl
www.rtl.nl

Lees ook:
27-07-2022 | [Column] David de Jong: Gevolgen Franse situatie TF1/M6 voor RTL Nederland/Talpa Network?
13-05-2022 | [Column] David de Jong: Nederland was pioniersland als het om tv gaat. En nu, anno 2022?
06-05-2022 | [Column] David de Jong: Wat is er aan de hand in de Nederlandse televisiereclamemarkt?
25-01-2022 | [Column] David de Jong: Het The Voice-schandaal en de reacties: stof tot nadenken
04-02-2021 | [Column] David de Jong: Waar Liberty Global met Telenet slaagt in Vlaanderen blijft VodafoneZiggo steken

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief