Marketing Report
[Column] Erwin Fisser: Boomeractivisme - Kökçü en Van Gogh

[Column] Erwin Fisser: Boomeractivisme - Kökçü en Van Gogh

Vorige week was de officieuze week van het Boomeractivisme. Daar leek het althans wel op, zeker tegen het einde. Op de middelbare school van mijn zoon speelde naast een enorme regenboogloper een schoolbandje in het kader van Coming Out-Day. Rage Against The Machine, The Cranberries, The White Stripes. Een overtuigende case dat er na generatie Y geen ter zake doende muziek meer is gemaakt. We zijn nog steeds niet klaar met ons afzetten tegen de babyboomers.

Twee overtuigende voorbeelden uit het nieuws van vorige week: de milieuactivisten die een blikje tomatensoep tegen een Van Gogh mieterden en de Feyenoord-aanvoerder die geen regenboog-aanvoerdersband wilden dragen. Twee verwarrende acties, zo bleek uit de reacties die ik las op sociale media. Onmogelijk te voorspellen wat mensen die ik normaliter hoog acht voor bizarre meningen hierover hadden.

De soep eerst. Twee jonge milieuactivisten wilden aandacht vragen voor de schade die we wereld toebrengen met onze olieverslaving. Die aandacht vroegen ze door een blikje Campbell’s tomatensoep te gooien tegen een glazen ruitje dat een schilderij door Van Gogh beschermde. Daarna plakten ze hun hand tegen de muur van het museum. Minimale schade, maximale opbrengst. Want ze hadden alle tijd om hun zorgen uiteen te zetten. Een net betoog waarin ze de vraag opwierpen of het wel in de haak is om vele miljoenen uit te geven aan dit soort schilderijtjes en maar zo weinig aan duurzaamheid. De aarde sterft, maar de rijken der aarde (boomers) bieden tegen elkaar op voor stukjes ijdelheid.

Verwende snotapen

Dat ze zouden worden uitgemaakt voor tuig, dat er zou worden opgeroepen ze ‘heel erg lang en heel erg hard’ te straffen, dat hadden ze vast wel ingecalculeerd. Maar dat weldenkende mensen het over de boeg van verwende snotapen die gooien met eten zouden gooien, dat zal ze misschien verrast hebben. Wat ik verder veel las, waren berichten van voornamelijk oudere mensen die beweerden dat ze hun zaak hier alleen maar schade toebrachten. Wat natuurlijk onzin is. Het was een prachtige action performance waarbij Van Gogh en Warhol in gewelddadige botsing met elkaar kwamen. Gelukkig is er nog jeugd die vecht voor idealen.

Van soep naar voetbal. De Feyenoord-aanvoerder Orkan Kökçü weigerde in het weekend de aanvoerdersband te dragen. Volgens eigen zeggen omdat hij dat daar gezien zijn geloof niet helemaal achter kon staan. Hij schreef ook dat hij iedereen, ongeacht achtergrond of voorkeur respecteerde. Ik kan me er van alles bij voorstellen waarom een speler met een Turkse, islamitische achtergrond liever niet met een LHBTIQ+-symbool om de arm wil spelen. Zeker als je een Turkse international bent. Ik vind het wel heel erg jammer dat hij die band niet droeg. Het laat meteen duidelijk zien dat dit soort acties, met regenboog aanvoerdersbanden, zinvol en nodig zijn. Want er is nog veel om met elkaar over te praten.

Boomers klimmen in de pen

Maar dat praten, daar waren vooral de boomers-die-nog-wel-op-Facebook-en-Twitter-zitten niet zo van. Het was ofwel Groot gelijk, het moet maar eens afgelopen zijn met dat ‘homo-gejammer, ofwel Ze moeten die hufter voor altijd zijn aanvoerdersband afpakken. En dan lekker op elkaar reageren en elkaar idioten noemen.

Boomers zijn van zichzelf niet zo activistisch, die hebben een duwtje nodig om zich eerst ergens druk over te maken. Maar als ze eenmaal op gang zijn, dan is er geen stoppen meer aan. De weigering van Gökçü was het meest effectieve onderdeel van de hele actie. Net als de soepgooiers kreeg hij het voor elkaar om een stevige dialoog op gang te brengen. De boomers werden boos over de symboliek en pikten een stukje inhoud mee. Dat levert geen dialoog op die direct verandering brengt, maar het een volgende stapsteen op weg naar een mooiere, tolerantere wereld.

--

Erwin Fisser is zelfstandig verhalenmaker en campagneleider.

Lees ook:

14-09-2022 | [Column] Erwin Fisser: Feministen, vreemdelingenhaters en naar beneden trappen
07-9-2022 | [Column] Erwin Fisser: Sympathie voor Gideon
26-08-2022 | [Column] Erwin Fisser: De omgekeerde vlag
30-06-2022 | [Column] Erwin Fisser: Oh god, de boeren zijn terug
27-05-2022 | [Column] Erwin Fisser: Een betere wereld begint helemaal niet bij mij

Meld je aan voor de Marketing Report nieuwsbrief

Volg Marketing Report op Twitter

Word lid van de Marketing Report Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatie



Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.