Marketing Report
[Column] Joyce Lopulalan: Never change a winning formula

[Column] Joyce Lopulalan: Never change a winning formula

Een tricky standpunt, want we weten allemaal dat je moet blijven innoveren en veranderen om top of mind van de felbegeerde consument te blijven. De term formula is overigens inwisselbaar. Hier kan tevens commercial, slogan, concept, samenstelling en ga zo maar door worden ingevuld.

Dus als je bij je succesformule blijft, zorg dan ervoor dat je achter de schermen de doorontwikkeling alsnog in gang zet. En goed doortest, want in een aantal gevallen blijkt de uitrol hiervan tot teleurstellende resultaten te leiden. De consument is namelijk ook een gewoontedier. Enkele producten die mijn fanship hebben verloren:

Chocomel, de enige echte

Ik had vroeger van die heerlijke pakjes Chocomel naar school. Toen mocht het nog; een niet al te verantwoord drankje in kartonnen verpakking met een plastic rietje. Ik was werkelijk één van de grootste fans van dit merk. Maar van de één op de andere dag veranderde de samenstelling van de chocomel, zonder duidelijke aanleiding. En dat maakte dat ik het lichtbruine goedje totaal niet meer te pruimen vond. Sterker nog, ik werd er misselijk van. De associatie veranderde compleet. Vanaf dat moment heb ik geen Chocomel meer aangeraakt en stapte ik over op andere kinderdrankjes.

Parodontax

Deze was pas nog in het nieuws. Het hoeft wat mij betreft niet lekker te zijn om goed te werken. En dat was nu juist waar Parodontax goed in was: een ongelofelijk zout smakend goedje waarmee bloedend tandvlees zou worden tegengegaan op basis van plantenextracten. Tegelijkertijd hield je er een frisse adem aan over. Een ideale combinatie, als je het mij vraagt. Maar de producent besloot het goedje te veranderen, waardoor er een kleine consumentenopstand waarneembaar was. Het haalde zelfs het NOS Nieuws (januari 21). Grappig genoeg blijkt de smaak juist te zijn aangepast naar aanleiding van consumentenonderzoek. De proof is in the pudding dus ook ik kocht weer een nieuwe tube. Helaas moest ook ik constateren dat van de frisse nasmaak niets meer over was. Het voelde een beetje alsof je de kauwgum van je buurman had overgenomen, waar kraak noch smaak meer aan zit. Ik ben benieuwd hoe groot de N van dit consumentenonderzoek is geweest en zou de oorspronkelijke formule gauw weer herintroduceren.

Verwarrende verpakkingen

Eentje die ook in het rijtje past, zijn de verwarrende verpakkingen waardoor je als consument een soort teleurstelling oploopt doordat je altijd het verkeerde meeneemt. Dubbeldrank valt hieronder. Je hebt twee combinaties, Sinaasappel & Perzik en Abrikoos & Sinaasappel. Eén van beide lust ik, de andere vind ik echt niet te pruimen. Maar de pakken staan naast elkaar in het schap en verschillen qua kleur maar minimaal. Dat maakt dat ik altijd sta te wikken en te wegen (welke was het ook alweer) en altijd de verkeerde meeneem. Wanneer de pakken een sterker onderscheid krijgen, stijgt mijn fan-ervaring sterk, kan ik je zeggen.

Ten slotte hebben we natuurlijk nog de verduurzaming die haar intrede doet. Ik omarm de stappen die gemaakt worden om te recyclen en de wereld iets minder te vervuilen. Maar… met alle respect… is er geen producent die een beter alternatief voor de papieren rietjes kan vinden? De kartonsmaak die deze rietjes toevoegen, is ronduit teleurstellend. Papieren rietjes door opvallend veel producenten geadopteerd. Zo hebben alle drinkpakjes tegenwoordig een papieren rietje: Fristi, Caprisun, noem maar op. En dat is nog redelijk te doen omdat je de inhoud vrij snel hebt opgedronken. Maar probeer maar eens een medium milkshake te drinken. Ik voorspel je, hoe snel je ook drinkt, dat je halverwege de milkshake uit de beker moet drinken. Aangezien het rietje niet goed op lange blootstelling aan vocht reageert en totaal vergaan is. Daarnaast is het gevaarlijk. Hoe jonger het kind, hoe gevaarlijker het papieren rietje. Kauwen, sabbelen, lang over drinken doen; het zorgt ervoor dat het rietje verandert in nat karton. En dat is iets waar je je kind niet alleen mee wilt laten. Dus producenten, zet je R&D-afdeling aan het werk en laat hen een eco-friendly vervanger voor het plastic rietje maken!

Make the change (maar dan wel in de combinatie verbetering en verwantwoord!)

Ben je producent en heb je het gevoel dat je product aan verandering toe is? Doe dan gedegen onderzoek en maak de N (omvang) van je doelgroep groot genoeg om er werkelijk valide beslissingen op te kunnen maken. De investering is het waard, zo blijkt maar weer uit bovenstaande voorbeelden. En zoek je nog een tip voor een bureau, dan help ik je graag verder!

---

Joyce Lopulalan is Business Development Manager bij 4orange. Ze adviseert en begeleidt organisaties die voor uitdagende (data)vraagstukken staan. Maar bovenal is Joyce gewoon kritische consument en kijkt vanuit dit perspectief naar de wereld om haar heen. Maandelijks geeft ze een kijkje in zaken die haar opvallen.

4orange helpt bedrijven met ambitie naar the next level in data maturity!


www.4orange.nl

Lees ook:

[Column] Joyce Lopulalan: Bralballen en huppeltrutten
[Column] Joyce Lopulalan: Personalisatie is een dingetje...

 

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief