[Column] Michael van Kerkwijk: Help, er zit minder purpose in mijn portemonnee!

[Column] Michael van Kerkwijk: Help, er zit minder purpose in mijn portemonnee!

Deze herfstvakantie waren er volop vliegvakanties naar zonnige bestemmingen en ik moet voor de meeste restaurants in Amsterdam ruim van tevoren reserveren. Maar in de supermarkt houden consumenten de hand op de knip. De dalende koopkracht zorgt ervoor dat mensen steeds vaker kiezen voor de goedkoopste in plaats van de duurzame optie. “Met de energierekening in het achterhoofd laten mensen het speciale en lokale product liggen”, constateert Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Nederland.

86 procent past koopgedrag aan

Onderzoek van de discountsupermarkt Foodello die sinds begin dit jaar actief is in Nederland toont aan dat maar liefst 86 procent van de consumenten het koopgedrag aanpast wegens de torenhoge inflatie en stijgende energierekening. Zo grijpen shoppers steeds vaker naar aanbiedingen, restpartijen en producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten.

Besparen op boodschappen

Foodello is een van oorsprong Finse discountsupermarkt die restpartijen van andere supermarkten en winkelketens met forse korting verkoopt. Naar eigen zeggen om voedselverspilling tegen te gaan. Maar uit hun eigen onderzoek blijkt dat de belangrijkste reden voor de consument om restproducten in te slaan, besparen op boodschappen is.

Prijsverschil nog niet gerechtvaardigd

Dit lijkt een logische en bekende reflex. Maar het betekent ook dat we de hogere prijs die consumenten betalen voor duurzame producten nog niet helemaal hebben gerechtvaardigd. Of nog helemaal niet. En dat het verminderen van je ecologische voetprint een zuiver hedonistische motivatie heeft.

Duurzaam doe je puur voor jezelf

Want je doet het niet voor de planeet, niet voor de boeren, niet voor de koeien en niet voor de CO₂-uitstoot. Je doet het puur voor jezelf en hoogstens ook voor je kinderen. Begrippen als minimale foodprint, eerlijke koffie, slaafvrije chocolade en voedselverspilling staan nou eenmaal ver van mensen af.

Gezonder eten in de coronacrisis

Consumenten zijn dus egoïstisch en opportunistisch. Kijk maar naar de coronacrisis. Normaal gesproken kunnen mensen hun voedselgedrag heel moeilijk veranderen, maar door corona gingen ze plotseling wel gezonder en duurzamer eten. Want het was dagelijks in het nieuws dat mensen met obesitas vatbaarder leken voor het virus.

Intrinsieke motivatie werkt wél

Dankzij zo’n intrinsieke motivatie maken consumenten dus heel snel meer bewuste keuzes die ze ook op lange termijn volhouden. En daar kan je als duurzaam merk op inspelen door te gaan communiceren vanuit het eigenbelang van mensen. Zo rechtvaardig je niet alleen je hogere prijs, maar blijf je ook recessieproof.

Michael van Kerkwijk is eigenaar van The Comet Group, die bestaat uit de bureaus True Ideas en De Combinatie van Factoren.

www.thecomet.group

www.trueideas.nl

www.dcvf.nl

Gedrag beïnvloeden met creativiteit. Niet op gevoel, maar op basis van gedragspsychologie en ervaring met grote merken. Dat is wat wij doen. Digital, social, winkelvloer of massamediaal. Zodat jouw doelgroep in beweging komt. Niet voor niets zit ACT in onze naam en in ons DNA. Want to know how we make people act? Check www.dcvf.nl

Lees ook:

[Column] Martijn Nillesen: Travel Retail: aanpassen aan de nieuwe wereld

[Column] Carlo den Otter: F*CK … het is alweer bijna 2023

[Column] Thomas Mak: Vergeten we geen copywriters op te leiden?

[Column] Niels Braat: Winkelen – mijn post-lockdown teleurstelling

[Column] Michael van Kerkwijk: Je purpose kan de ijskast in

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.