Marketing Report
[Column] Thomas Wolters over de rol van data bij Elevator

[Column] Thomas Wolters over de rol van data bij Elevator

De vraag is welke rol data spelen binnen je werk. Mijn bedrijf Elevator, onderdeel van MakerStreet, draait om data, dus om maar meteen te beginnen met een wedervraag en tevens droom. Hoe mooi is het als je tegelijk zowel de waardering van de klant als je omzet omhoog weet te krijgen?

Data is natuurlijk al een tijd lang een mooi marketing buzz word, maar je ziet nog steeds grote verschillen in hoe bedrijven hun data gebruiken.

Dat begint al bij hoe de data zijn georganiseerd: Worden de data goed opgeslagen? In hoeveel verschillende bronnen staan deze data? Worden deze bronnen goed gekoppeld en verrijken de bronnen elkaar of zitten er overlap of hiaten tussen?

Als de dataopslag en verrijking enigszins op orde zijn, komen we in mijn ogen op de plek where the real magic happens; data toepassen om je klant en jezelf zo goed mogelijk te bedienen.

Start met het bepalen waar je wilt staan over 12 tot 18 maanden. Zo houd je vast aan je visie in plaats van aan de tegenvallende sales van vanochtend. Het doel dat ik altijd stel, is alleen projecten te doen die zowel de klanttevredenheid als de omzet verhogen.

Door data-analyse kun je op beide elementen kwantitatieve doelen stellen. Met een beetje ambitie uiteraard, we zijn per slot van rekening resultaatgerichte marketeers!

Hierdoor krijg je ook focus op hoe je de klant zo snel mogelijk kunt bedienen (korte customer journey) en ook kunt kijken hoe je hem zo goed mogelijk kunt bedienen (behoefte en dus omzetpotentieel).

Als je deze doelen scherp hebt, is het verder analyseren en optimaliseren. Door data-analyse, ABCD-testing en verdere optimalisatie kom je steeds dichter bij je doel.

Ik kan niet wachten om dit jaar verder te bouwen met een van onze klanten op dit vlak, een online retailer op het gebied van reisproducten. We hebben vorig jaar een enorme stap gezet door in de shop niet meer zestien producten standaard aan te bieden, maar op basis van de data dit toe te spitsen op de verwachte wensen van de klant. Nu worden er nog maar drie tot vijf producten aangeboden, zonder omzetverlies. Tijd om dit nog om verder te verbeteren; zowel op wensen van de eindgebruiker als de omzet!

En....vergeet niet je ervaring, gut feeling en af en toe een curveball-vraag of hypothese.

Ik richt hier 5 tot 10 procent van de tests op in. Anders krijg je een enorm geoptimaliseerde site, maar mis je mooie onverwachte kansen!

Succes!

Thomas Wolters is managing director bij growth-marketingbureau Elevator

Deze column is een bijdrage aan [Forum] Wat gaat jouw bedrijf in 2021 doen met data?


Elevator is onderdeel van het MakerStreet netwerk


 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.