Marketing Report
[Commercial Review] A. de Ruwe: Björn Borg, Lipton, Centraal Beheer

[Commercial Review] A. de Ruwe: Björn Borg, Lipton, Centraal Beheer

Door Alexander de Ruwe.

Björn Borg

Wauw! Wat een initiatief van Björn Borg. Blockchaintechniek gebruiken zodat mensen, ongeacht hun voorkeur of waar ze wonen, met elkaar kunnen trouwen. Je ziet de laatste tijd al aardig wat merken die op de blockchaintrain (willen) springen, puur vanuit de hype en de pr die het genereert. Een beetje hetzelfde toen social hot was, de adverteerder die dan zegt: “We moeten wat met social doen.”

Waar het daar vaak misgaat, voelt dit initiatief helemaal goed. Het klopt. Je merkt dat Björn Borg er echt over na heeft gedacht en de ambitie heeft om dit probleem op te lossen. Als het daadwerkelijk werkt zoals ze zeggen dat het doet zou het nog wel eens een schoolvoorbeeld kunnen worden hoe een sociaalcultureel probleem met techniek kan worden opgelost, of op z’n minst kan worden omzeild.

Puur technisch naar de commercial gekeken, voel je snel de emotie en is het bijna een steriele commercial waar pas helemaal op het eind Björn Borg wordt genoemd. Als je twee seconden niet oplet, krijg je dat niet mee. Begrijpelijk dat je hier niet teveel moet willen roepen, maar ik denk dat Björn Borg hier nog wel iets trotser had mogen zijn. Dat gezegd hebbende: ik denk dat pr het meeste werk alsnog wel voor ze zal doen. Ik doe de aanname dat als Björn Borg een commercial maakt van 1:30 dat die dan ook goed ondersteund wordt met voldoende media-investering. Het momentum rondom WK Rusland en Saudi Arabië is natuurlijk goed gekozen, hopelijk hebben ze in die landen ook de aandacht gekregen die het verdient. Hup Björn Borg, hup!

Lipton

Doordat ik jarenlang verslaafd ben geweest aan Lipton Icetea ben ik wellicht enigszins bevooroordeeld bij het schrijven van een commercial review voor Lipton. Daarnaast de vraag: kunnen we überhaupt nog wel spreken van een commercial review bij een video van ruim drie minuten? Lipton heeft deze clip gemaakt om de Buien Blouse te introduceren bij een moeilijk bereikbare doelgroep. Hoewel ik twijfel of deze doelgroep wel zit te wachten op een dergelijke oplossing van een theemerk, ga ik daar nu niet verder op in.

De keuze om een influencer in te zetten is natuurlijk wel een slimme. Doritos is bijvoorbeeld een ander FMCG-merk dat dat al jaren met veel succes heeft gedaan. De truc is naast leuke content ook een redelijk bereik zien te behalen en dat valt en staat bij het seeden en pluggen van de content. Dat laatste wil nog wel eens onderschat worden. Als je veel investeert in productie voor een dergelijke activatie, dan is het essentieel om ook daar een goede verhouding in mediabudget tegenover te zetten. Een open deur (dat geldt voor alle communicatie), maar bij dit soort activaties gaat het daar helaas vaak mis. Goede content is natuurlijk subjectief en een kwestie van smaak. Persoonlijk roept de clip bij mij niet meteen het gevoel op om op zoek te gaan naar een dansvloer, maar gelukkig behoor ik dan ook niet tot de doelgroep. Het is een alles of niets-strategie. Als de clip niet in de smaak valt is het veel effort, weinig impact. Succes!

Centraal beheer

Bij het lezen van de begeleidende tekst, was ik in eerste instantie vrij sceptisch over het concept. Met partijen als ikwilvanmijnautoaf.nl, die in één klap het hele moeizame traject van een auto verkopen uit handen nemen, is dit wellicht enigszins achterhaald. Maar na het zien van de commercial bleef ik achter met enkel de gedachte: lachen! Dat wil ik ook doen! Mag ik dan wel ook zelf die commercial inspreken?

Zowel de actie als de commercial zijn mooi gemaakt. In de commercial wordt de actie goed uitgelegd en ook Centraal Beheer als initiator komt duidelijk over. Als je een activatie doet, is het vaak toch wel de actie zelf die klein blijft en is het aan de sociale media om het bereik verder groter te maken. Ook hier is dit het geval, maar zit er nu wel echt een intrinsieke motivatie in voor de mensen die dit gedaan hebben om het zelf te delen, namelijk het verkopen van hun auto. Om de verschillende autocommercials daarnaast ook nog eens een keer onder de aandacht te brengen middels DOOH, pre-rolls en banners is de overtreffende trap en werkt aan twee kanten. Sympathiek, maar werkt naar verwachting toch wel het meest voor Centraal Beheer. Slim!

Alexander de Ruwe is communicatiedirecteur bij Havas Media.

www.havasmedia.nl
@HavasMedia 
@alexanderderuwe

 

Lees hier meer commercial reviews van Havas Media.

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.