[Commercial Review] Gijs van der Togt: humor bij Bol, kansen voor Samsung, perceptie bij Ace & tate

[Commercial Review] Gijs van der Togt: humor bij Bol, kansen voor Samsung, perceptie bij Ace & tate

In hoeverre beïnvloeden advertisingmechanismen die online goed werken, ook steeds meer televisiereclame? Bol.com koos vorig jaar voor het digitale bureau DEPT als haar nieuwe lead agency. En dat was na 12 jaar reclamebureau een best verrassende keuze. Het resultaat van deze nieuwe samenwerking zijn kleine humoristische verhalen die het merk Bol.com op eigenzinnige wijze neerzetten. Een knipoog naar winkeliers, die de schoen mogen leveren, waar dan vervolgens de echte cadeaus van Bol.com ingestopt kunnen worden. Het was niet per se de creatie die mij inspireerde, maar de wijze waarop deze campagne aangevlogen wordt. Geen lang verhaal, maar korte storylines. Dankzij het formattype (15 seconden) is de video makkelijk op diverse media, zowel online als offline, weg te zetten. En dit is een shift met het verleden: televisie is niet langer het uitgangspunt, maar gewoon een van de kanalen. Het creatieve platform De winkel van ons allemaal dat in 2014 is gelanceerd, krijgt hiermee een nieuwe invulling, beter passend bij de zeitgeist en DNA van het bedrijf. Ondertussen lijkt een lokale positionering een goed uitgangspunt om in 2020 de strijd aan te gaan met de Amerikaanse e-commercereus Amazon. Dus ook volgend jaar graag weer een lekker Nederlands speelgoedboek van Bol.com bij de Albert Heijn. En meer van dit soort polderhumor. Dan komt het vast wel goed.

Samsung Galaxy

"Do what you can’t"? Heel eerlijk: ik moest even nadenken wat Samsung hier nu toch precies mee bedoelt. Het zal betekenen dat ook al je het denkt niet te kunnen creëren, je het toch kan. Of zoiets. Dit terwijl #createwithgalaxy toch heel aardig de boodschap dekt. Maar oké, even los van de pay off, de bewijslast is er. De Samsung Galaxy is een smartphone waar je ongelooflijk mooi en scherp mee kunt filmen en dat is een krachtige trigger voor de consument om juist voor dit product te kiezen. Dat bewees de met een Samsung S10 prachtig scherp gefilmde, maar wisselend ontvangen, YouTube-film House with No Limits al, en dat is opnieuw te zien in deze commercial. Het inzoomen op de intrinsieke kwaliteiten van het product is de juiste afslag en door lokale YouTubers (zoals Nienke Plas en Teske de Schepper) in te zetten, krijgt de content meer waarde voor jonge Nederlanders. Daarnaast is het uitgangspunt om consumenten uit te dagen om ook zelf te gaan creëren via het platform Create #withgalaxy heel kloppend. Maar de inspiratie aldaar valt bijzonder tegen. Hier ligt mijn inziens een grote kans voor Samsung: duik eens dieper in het domein film. Laat echte filmmakers aan het woord over het schieten van perfecte beelden. We zien nu wat YouTubers die eigenlijk niet zoveel nieuws te vertellen hebben. Kom op, we willen echt wat leren! Practice what you preach. Do What You Can’t! Toch? Kijkend naar de concurrentie, die deze contentmarketinglaag ook al verwaarloost, zou juist deze thematische verdieping op lange termijn onderscheidend voor het merk kunnen werken. Claim op lange termijn dit domein dat kwaliteit uitstraalt, voorzie in een contentbehoefte bij consumenten en creëer echte waarde.

Ace & Tate

Het is knap hoe Ace & Tate eigenlijk al jaren een onderscheidende merkpositionering heeft in een hevig concurrerend landschap waarin de kortingen je om de oren vliegen. Een jong Amsterdams merk, met gevoel voor stijl. Dan is de keuze voor de ook al Amsterdamse filmmaker Thessa Meijer eigenlijk heel logisch. Thessa is een groot Nederlands filmtalent en haar tragikomische film The Walking Fish zal de officiële Nederlandse inzending voor de Oscars van 2020 in de categorie Short Film worden. Ook deze humor resoneert door in deze video, mede dankzij een opvallend script, waarin vooral gespeeld wordt met het thema perceptie. In vorm (rond, vierkant) wordt duidelijk verwezen naar de brillen die Ace & Tate verkopen. Dit geeft het geheel een herkenbare signatuur en laat de kernwaarden van Ace & Tate, met onder meer een sterke focus op kwaliteit en stijl, goed naar voren komen. Het zou in de toekomst spannend zijn om te bekijken in hoeverre het brillenmerk jong Amsterdams talent verder een podium kan geven. Al dan niet met het ook al Amsterdamse filmproductiebureau HALAL.

Gijs van der Togt is Creative Strategy Lead bij MediaCom.

www.mediacom.com/nl
@gijsvandertogt

 

 

Meld je aan voor de Marketing Report nieuwsbrief

Volg Marketing Report op Twitter

Word lid van de Marketing Report Groep op LinkedIn

Vacatures in media- en marketingcommunicatieUitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.