Marketing Report
Corona stuwt Twinkle100 tot ongekende hoogte

Corona stuwt Twinkle100 tot ongekende hoogte

De grootste online verkopers in Nederland zagen in 2020 hun omzet groeien met ruim 45 procent. Met een omzet van 3,3 miljard euro is bol.com opnieuw lijstaanvoerder van de Twinkle100 en loopt nog verder uit op Coolblue en Albert Heijn.

De redactie van Twinkle rangschikt jaarlijks de grootste online verkopers in Nederland in de Twinkle100, in samenwerking met het Centre voor Market Insights (CMI) van de Hogeschool van Amsterdam.

Koploper bol.com verkocht voor bijna 2 miljard euro meer dan Coolblue, de nummer twee van de lijst. Het bedrijf van Pieter Zwart ziet de concurrentie snel dichterbij komen: Albert Heijn (nummer drie) is hard op weg om de tweede plek op het podium naast Ahold Delhaize-zuster bol.com in te nemen. Zalando en wehkamp maken de top-5 compleet. Amazon behoudt, ondanks de opening van een volledig Nederlandse webshop, de zesde plaats. Jumbo zag zijn online omzet wederom stijgen en behoudt plek zeven, gevolgd door de snel opkomende concurrent Picnic (vorig jaar nog op dertien). De Bijenkorf blijft staan op de negende positie. Maaltijdbezorger HelloFresh completeert de top-10 (vorig jaar op twintig) als tweede nieuwkomer, met een omzet van 350 miljoen euro.

Ranking op basis van online verkopen in Nederland in 2020 en 2019, ex btw en retourorders, inclusief platformverkopen.

Hoewel vrijwel ieder e-commercebedrijf in 2020 de online omzet zag stijgen, profiteerde de ene sector meer dan de andere. De sterkste groei werd doorgemaakt door e-commercebedrijven die actief zijn in home & living; oftewel alles wat te maken heeft met de inrichting van huis en tuin. Een jaar geleden telde die categorie 54 noteringen, dit jaar haalden zeventig bedrijven de lijst. Met name tuincentra en bouwmarkten zagen de online verkopen flink toenemen. Een andere categorie die snel groeide is boodschappen- en maaltijdbezorgers. Online supermarkt Crisp is met een geschatte omzet van 105 miljoen euro de hoogste nieuwe binnenkomer in de top-100 (op positie 38).

www.twinkle100.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.