Born05 en SIRE winnen Award voor Cross Media Case van het Jaar 2022

Born05 en SIRE winnen Award voor Cross Media Case van het Jaar 2022

Born05 en SIRE winnen een Zilveren Award voor Cross Media Case van het Jaar 2022 voor 1 op de 13 kinderen in ons land leeft in armoede. Laten we het dáár eens over hebben. De prijs werd uitgereikt tijdens Cross Media Diner & Awards 2022 op 8 juni in de Kromhouthal Amsterdam. Lees hier het winnende case-interview met Dennis van Vugt, Managing Director van Born05.

De Jury

Wat een fijne case! Echt crossmediaal, mooie content, goed onderwerp. Perfect ingezet op samenwerking binnen het professionele werkveld. De campagne was vooral succesvol op radio, in online, print en out of home-media. Goed gedaan!

Hier staat een overzicht van alle genomineerden in deze categorie

Kun jij SIRE introduceren?

SIRE zet met campagnes maatschappelijke misstanden op de kaart en wil daarmee mensen wakker schudden, aanzetten tot nadenken en in beweging krijgen. Met deze maatschappelijke campagne richt SIRE zich op heel Nederland, van publiek tot politiek.

Hoe kijken jullie naar crossmedia?

Cross Media is meer dan een 360 aanpak, het gaat om samenwerken. SIRE kan niet meer leunen op de beschikbaarheid van traditionele media. Daarom is vol ingezet op een netwerkmediastrategie.

Het activeren van maatschappelijke partners, het betrekken van het professionele werkveld, het aanhaken van het bedrijfsleven, partijen met publieke en politieke invloed laten meedenken, het persoonlijk benaderen van politici, content samenwerkingen met mediapartners en het laten uitdragen door influencers.

Wat is de naam van de case?

1 op de 13 kinderen in ons land leeft in armoede. Laten we het dáár eens over hebben.

Kun je de case omschrijven?

1 op de 13 kinderen in ons land leeft in armoede. Dat zijn meer dan 250.000 kinderen. Een ongelooflijk aantal. Dit zorgt voor sociale isolatie, slechtere schoolprestaties en een grote kans om later ook in armoede te leven. Hoewel alle kinderen in Nederland met gelijke rechten worden geboren, zijn de kansen van kinderen die opgroeien in armoede extreem veel kleiner. Het lukt ons als welvarend land niet om kinderen uit armoede te halen. Sterker: Nederland is internationaal nagenoeg hekkensluiter daar waar het gaat om kinderen uit de armoede te trekken.

Kinderen die in armoede opgroeien, lopen het risico sociaal uitgesloten te worden. SIRE wil dit aanpakken door het collectieve bewustzijn te vergroten en de houding ten opzichte van kinderarmoede te veranderen.

De eerste stap in de richting van een oplossing, begint bij het bespreekbaar maken van het probleem. Van kringgesprekken op school tot in de media en in de Tweede Kamer. Zonder gesprek, kan er geen verbetering optreden. Dan zullen kinderen geen ruimte voelen om over hun situatie te praten, en leert hun omgeving niet om het probleem te herkennen. Daarom wil SIRE helpen met het starten van het gesprek. SIRE introduceert met de campagne dit grote probleem en biedt het perspectief om het er samen (met de kinderen) over te hebben.

In de campagne is ervoor gekozen om de kinderen het gesprek te laten openen. Kinderen voelen grote schaamte over hun armoedesituatie en praten er liever niet over. Daardoor raken zij in een sociaal isolement. Dat laten we op indringende en invoelbare wijze zien. Een verrassende keuze, omdat er vaak voor én over hen wordt gesproken. Door het vertelperspectief te kantelen, verrassen we het publiek en geven gelijk het goede voorbeeld. Praten helpt.

Welke media- en reclamebureaus waren betrokken bij de ontwikkeling en de uitvoering van de campagne?

Born05, Cake Film & Photography, De Wolven, Hammerfest, PanelWizard Direct, The Compound, Storyboard, Stroom, Massive Music, Loudness.io

Welke media - en mediumtypes - zijn voor de campagne ingezet?

Het medialandschap verandert, ook voor SIRE. Het is steeds lastiger om air-time op tv te krijgen. Daarom is ervoor gekozen van een traditionele massamediastrategie naar een netwerkmediastrategie over te gaan. Meer dan ooit is ingezet op samenwerkingen binnen het professionele werkveld (SAM&, Alliantie Kinderarmoede, Missing Chapter enzovoort) en het aanspreken van de politiek rondom de verkiezingen. Met Omroep MAX maakten we een special rondom kinderarmoede in Tijd voor MAX, waar we een uur exclusieve aandacht voor het probleem genereerden. Van landelijke berichtgeving op tv en radio tot items in talkshows en interviews in print en online media. De campagne was vooral succesvol op radio en in online, print en out of home-media. Vanwege het succes en de lange levensduur van deze campagne is besloten de campagne het hele jaar 2021 te laten lopen, wat een primeur is in de geschiedenis van SIRE.

Wat waren de resultaten van de campagne?

Campagnebereik

  • Tv: 76 procent, gemiddelde contactfrequentie 11
  • Radio: 92 procent, gemiddelde contactfrequentie 31
  • Online: 50 procent, 20.400.000 views
  • Out of home: 99 procent, 46 contacten

Campagnewaardering

  • Campagnewaardering: 7,5
  • Opvallend, sympathiek, campagne raakt: 75 procent
  • Zet aan tot actie: 48 procent
  • Nieuw onderwerp: 88 procent

Verdiende aandacht

  • 166 nieuwsberichten: AD, RTL Nieuws, NPO Radio 1, Hart van Nederland, NOS Jeugdjournaal, Nu.nl, Trouw, Telegraaf, Linda.nl, Qmusic, Sky Radio, NPO3FM
  • Tijd voor MAX: een uur lang exclusieve aandacht
  • Bijkomend effect: vele mediaoptredens van ‘onze’ kinderen

Het netwerkeffect

  • Politiek ondersteunde/sprak zich uit: Sigrid Kaag, Lilianne Marijnissen, Farid Azarkan, Lisa Westerveld, Gijs van Dijk, Don Ceder, Sylvana Simons en Renske Leijten
  • De petitie (zonder ondersteuning) 23.281 keer ondertekend
  • Minister van Armoede benoemd

www.crossmediaawards.nl

www.born05.com

www.sire.nl

Gepubliceerd door: Saskia van Weert

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.