[DPG Grow] De hartslag van Nederland: rolverdeling tussen man en vrouw

[DPG Grow] De hartslag van Nederland: rolverdeling tussen man en vrouw

De traditionele rolverdeling blijft bestaan: vrouwen doen meer in het huishouden dan mannen. Mannen hebben daarentegen wel het idee dat ze evenveel doen als hun partner. Ondanks deze disbalans, zijn zowel mannen als vrouwen tevreden over de verdeling.

Dat blijkt uit het grootschalige doelgroeponderzoek De hartslag van Nederland van DPG Media, uitgevoerd door Panel Inzicht. De bevindingen zijn gebaseerd op respondenten met een partner. Lees ook ons eerdere onderzoek naar onze blik op de toekomst.

Huishoudelijke klussen

Een meerderheid (66 procent) van de mannen tussen de 20 en 79 jaar geeft aan kleine huishoudelijke klussen te doen, zoals lampen vervangen. 63 procent van de mannen zet het vuilnis buiten en 59 procent van de mannen regelt de financiën. Vrouwen pakken andere huishoudelijke taken op: een groot deel (63 procent) van de vrouwen doet de dagelijkse boodschappen en bijna driekwart van de vrouwen maakt het toilet schoon.

Jonge mannen doen meer

In 2022 heeft driekwart van de mannen het gevoel ongeveer de helft of meer van alle taken in het gezin en huishouden op zich te nemen. In 2014 was dit nog 60 procent. Het percentage van 74 procent is opmerkelijk, aangezien de percentages bij de vraag naar de losse taken binnen het huishouden een stuk lager liggen.

Er lijkt een kleine verschuiving in de verdeling van het huishouden plaats te vinden onder de jongere leeftijdsgroepen. Het grootste percentage mannen dat de helft of meer in het huishouden zegt te doen, ligt in de leeftijdscategorie 20 tot 29 jaar.

Uit de emancipatiemonitor 2022 van het CBS blijkt dat de arbeidsparticipatie bij vrouwen harder is gestegen dan bij mannen en dat jongere vrouwen meer uren werken dan oudere. De rol van mannen in het huishouden lijkt hiermee steeds groter te worden. Dit is vooral terug te zien in taken als het doen van de dagelijkse boodschappen en doordeweeks koken. Daarnaast doen jongere mannen ook vaker de was en maken zij vaker het toilet schoon.

De zorg voor kinderen nog steeds vooral door vrouwen

In het First Time Mums-onderzoek, dat in opdracht van DPG Media is uitgevoerd door CHOICE insights + strategy, is te lezen dat steeds meer mannen ook minder gaan werken na de komst van het eerste kind. In 2021 was dit 25 procent, terwijl dit in 2019 nog 22 procent was. Ondanks dat er een kleine verschuiving plaatsvindt, blijkt in de praktijk dat vrouwen alsnog vaak de meeste zorg voor de kinderen op zich nemen. In een recent artikel van de Volkskrant over de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wordt dit beeld bevestigd: uit een enquête blijkt dat 41 procent van de heteroseksuele stellen voor de geboorte van een kind zorg en werk gelijk willen verdelen. Ná de geboorte blijkt dat maar 9 procent van deze stellen te lukken.

Ondanks de disbalans in de taakverdeling tussen mannen versus vrouwen, zijn zowel mannen (92 procent) als vrouwen (85 procent) tevreden over de verdeling. Dennis Hoogervorst, manager Research & Insights bij DPG Media: "We volgen dit onderwerp al zo’n twintig jaar, bij elke update zijn we weer verbaasd dat er zo weinig verandert."

Wil je nog meer kennis opdoen over digitale media en marketing? Kijk dan op dpggrow.nl.

www.dpggrow.nl

Lees ook:

[DPG Grow] Goede resultaten voor Hubo met print en (digitale) folder

[DPG Grow] 7 stappen om direct je conversie te verhogen

[DPG Grow] Zo overtuig je klanten in de overwegingsfase

[DPG Grow] 7 touchpoints om je naamsbekendheid te verhogen

[DPG Grow] Zo vertaal je jouw missie naar marketingdoelen

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.