DPG Media, Mediahuis, NPO, RTL Nederland en Talpa Network starten Datakluis-organisatie

DPG Media, Mediahuis, NPO, RTL Nederland en Talpa Network starten Datakluis-organisatie

DPG Media, Mediahuis, NPO, RTL Nederland en Talpa Network gaan samenwerken om een  data-infrastructuur te onderzoeken: een persoonlijke datakluis. De media-organisaties delen de visie dat persoonsgegevens en gebruiksgegevens over enkele jaren niet langer worden opgeslagen in centrale systemen van aanbieders, maar in een persoonlijke omgeving van gebruiker zelf. Onlangs presenteerden de betrokken partijen hun innovatie-agenda tijdens de Dutch Media Week waaronder deze datakluis.

Controle

Met een datakluis kan de gebruiker de volledige controle over de toegang tot zijn of haar gegevens krijgen. Dat zorgt volgens de samenwerkende partijen voor een betere privacybescherming en kan tegelijk zorgen voor veel betere personalisatie van diensten en advertenties omdat het de bedoeling is dat de gebruiker zelf kan bepalen wat hij of zij wil delen met wie, wanneer en voor hoe lang.

Financiering met Groeifonds van de overheid

De media-organisaties verwachten dat deze visie op data en decentralisatie van het internet binnen enkele jaren gemeengoed wordt en willen daarom nu het gezamenlijk onderzoek starten. Om het onderzoek en ontwikkeling te kunnen financieren, zal een aanvraag worden voorbereid voor het Nationaal Groeifonds. Het Groeifonds van de Rijksoverheid is bedoeld om samenwerkingen te ondersteunen die kunnen bijdragen aan het groeivermogen van de Nederlandse economie en die positieve maatschappelijke effecten hebben. De samenwerking krijgt vorm in de stichting Nederlandse Datakluis. Martijn van Dam en Arno Otto zullen als bestuurders van deze stichting de samenwerking aansturen, met een team van specialisten uit de vijf organisaties.

Minder afhankelijk

Martijn van Dam, aankomend bestuuder van Stichting Datakluis en vertrekkend NPO-bestuuder: “Door de datakluis krijgen gebruikers de controle terug over hun eigen gegevens. Dat is een grote innovatie voor de digitale wereld. Nederlandse publieke en commerciële organisaties kunnen ervan profiteren en worden minder afhankelijk van de grote techbedrijven. Ik heb deze ontwikkeling al heel lang in mijn vizier en vind het een unieke kans om samen met de vijf grote media-organisaties van Nederland deze ontwikkeling te gaan vormgeven. Ik stop dan ook als bestuurder bij NPO om me hier volledig voor in te kunnen zetten.”

Geschiedenis Schrijven

Arno Otto, Transformation Officer bij Talpa Network en aankomend bestuuder van de Stichting Datakluis: “Door deze samenwerking tot een succes te maken, kan Nederland geschiedenis schrijven. Privacy by design en gezonde business modellen gaan heel goed samen. Het vraagt nog veel onderzoek en ontwikkeling en we hopen dat het Nationaal Groeifonds dat wil gaan ondersteunen. We kunnen in Nederland een innovatie tot stand brengen die internationaal navolging gaat krijgen. Een internet dat mensen en makers centraal zet – ik noem dat human centric- is dé oplossing voor veel maatschappelijke en economische uitdagingen. Ik ben al jaren bezig met dit soort innovaties en ik denk dat we met deze publiek-private samenwerking een gamechanger in handen hebben.”

Eppo van Nispen tot Sevenaer (algemeen directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid) zal de onafhankelijke voorzitter worden van de Raad van Toezicht van de stichting. De Raad van Toezicht bestaat verder uit Mark Minkman (directeur financiën van de NPO) namens NPO en Sven Sauvé namens RTL Nederland.

Zie ook: Mediasector presenteert gezamenlijke innovatievisie en [Column] David de Jong: Lukt het nu wel met de innovatievisie mediasector?

www.mediaperspective.nl
www.npo.nl
www.rtl.nl
www.talpanetwork.com

www.mediahuis.nl
www.dpgmedia.nl

 

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.