Darre van Dijk nummer 1 in Reclamebureau 100 2023

Darre van Dijk nummer 1 in Reclamebureau 100 2023

Darre van Dijk, Chief Creative Officer bij TBWA\NEBOKO, staat op nummer 1 in de Reclamebureau100 2023. Hij is daarmee de persoon met de meeste invloed in de Nederlandse reclamebureauwereld. De nummer 1 van afgelopen jaar - Victor Knaap - staat dit jaar op nummer 2. De derde plaats is net als vorig jaar voor Rik Ledder (TBWA).

Nieuw in de top 10 is Eddy Salfischberger. De Managing Director van Alfred International stijgt van plaats 13 naar 5. De tweede nieuwkomer in de top 10 is David Snellenberg, oprichter van dawn. Hij klimt van plaats 16 naar 8.

Vrouwen

De Reclamebureau100 staat van alle M100 deellijsten het meest ter discussie, dit vanwege het aantal vrouwen in de lijst. Dit jaar zijn het er 21. Bij andere deellijsten is dat anders. Bij de Marketing100 is 55 procent vrouw (met 7 vrouwen in de op 10), bij de Tijdschriften50 is dat 74 procent - daar heeft nog nooit iemand bezwaar tegen gemaakt, maar dat terzijde.

Bas Vlugt, oprichter van Marketing Report: "Het is een wonderlijk fenomeen dat veel mensen denken dat wij als organisatie de M100-lijsten samenstellen. Dat is wonderlijk omdat wij al jaren naar onze mening nadrukkelijk communiceren dat de lijsten worden vastgesteld op basis van onderzoek van MediaTest. Aan dat onderzoek kunnen alle professionals in media en marketing meedoen. Iedereen mag ook mensen voordragen voor een nominatie. Minder dan 10 procent van de creatief directeuren bij de Nederlandse bureaus is vrouw - wij publiceren op dit moment een serie interviews met vrouwelijke creatief directeuren. Als de realiteit is dat er in de Nederlandse reclamebureauwereld weinig vrouwen op topposities zitten, is het logisch dat dat wordt weergegeven in de Reclamebureau100. Wij laten die realiteit slechts zien. Don't shoot the messenger. Verandering zal uit de industrie zelf moeten komen, wij registreren die verandering vervolgens. Dat maakt - zeker door de jaren heen - de Reclamebureau100 zo interessant."

Hoogst genoteerde vrouw in de lijst is Inge Ligthart, CEO van Dawn en partner bij Springbok. Zij stijgt van 23 naar 14. Anne Stokvis, Creative Director Content bij N=5, komt de lijst nieuw binnen op plaats 20. Patritia Pahladsingh, nu nog managing director van TBWA maar binnenkort CEO van Accenture Song Nederland, staat op plaats 30.

Stijgers

Grootste stijger in de Reclamebureau100 is Geert Doek, managing director van Towel Media - hij stijgt van plaats 47 naar 32. Inge Ligthart (dawn) klimt van 23 naar 14 en Jordi van de Bovenkamp (Boomerang l Publicis Groupe) stijgt van plaats 30 naar 22.

Nieuwkomers

Met betrekking tot de nieuwkomers zitten we in een bijzondere situatie. Het zijn er 50 en dat hoge aantal komt doordat we de Reclamebureau50 van afgelopen jaar hebben uitgebreid naar Reclamebbureau100.

Hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst is Eric Kramer. De WPP Country Manager Netherlands komt binnen op plaats 11. Andere hoge binnenkomers zijn Anne Stokvis (N=5) op plaats 20 en Japie Stoppelenburg (Truus) op plaats 29.

www.demedia100.nl/deellijsten/reclamebureau100

M100 wordt gesponsord door

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.