Marketing Report
Debat investeringsplicht streamingdiensten: via achterkamer akkoord gemaakt nieuws

Debat investeringsplicht streamingdiensten: via achterkamer akkoord gemaakt

Tijdens het debat over de investeringsplicht van streamingdiensten bleek dat via achterkamers VVD, CDA, ChristenUnie en D66 een onderling akkoord hebben gesloten waaruit blijkt dat het hele wetsvoorstel uiteindelijk wordt gewijzigd. De investeringsplicht in culturele producties voor streamingdiensten die minstens 10 miljoen euro per jaar omzetten is in feite teruggeschroefd naar 2,5 procent (was 4,5 procent). 

Wel moeten de streamingdiensten 2,5 procent investeren in (algemeen) Nederlandstalige content. In totaal gaat het aldus om 5 procent dat naar Nederlandse content moet gaan. Daarvan moet 60 procent bij onafhankelijke producenten worden besteed; dat was eerder 100 procent.

Tijdens het debat vielen PvdA, GroenLinks en PVV staatssecretaris Gunay Uslu (D66) aan die in feite haar eerste wetsvoorstel zag uitmonden in een langdurige in een politieke strijd in de achterkamers van de Tweede Kamer (koehandel) en zich zorgen maken daarover alsmede het nakijken heeft. Het debat wordt nog voortgezet modat de staatssecretaris nog haar antwoorden moet geven. Daarna zal gestemd worden over het wetsvoorstel die naar verwachting op 1 januari 2024 in werking zal treden. 

Overigens ligt het toezicht daarvan bij het zeer tolerante Commissariaat voor de Media die tot nu toe op het vlak van quotaregelingen nog nooit een boete heeft uitgedeeld.

www.rijksoverheid.nl

www.tweedekamer.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.