Eneco voor het eerst volledig commercieel met verkoop aan Mitsubishi Coporation/Chubu

Eneco voor het eerst volledig commercieel met verkoop aan Mitsubishi Coporation/Chubu

Eneco is sinds 25 maart 2020 voor het eerst volledig commercieel geworden met de verkoop aan Mitsubishi Corporation (80 procent) en Chubu Electric Power Co (20 procent). Eneco is daarmee volledig in Japanse handen gekomen. Tot 25 maart 2020 waren 44 gemeenten als lokale overheden eigenaar van het energiebedrijf.

Met de overname is 4,1 miljard gemoeid. De gemeentes Rotterdam (31,69 procent), Den Haag (16,55 procent) en Dordrecht (9,05 procent) cashen het meeste van de opbrengst. De 44 gemeenten blijven oveirgens wel eigenaar van het onafhankelijke netwerkbedrijf Stedin dat op 1 februari 2017 afsplitste van Eneco.

Naast het merk Eneco, voert Eneco Groep ook de merken AgroEnergy, Lichtblick, Oxxio, Peeeks, Quby en Woonenergie. Eneco Groep heeft ook een belang van 30 procent in Greenchoice en 25 procent in windpark Norther. In 2019 boeke Eneco Groep een omzet van 4,27 miljard euro, een EBITA-winst van 464 miljoen euro, een bedrijfsresultaat van 132 miljoen euro en een netto winst van 80 miljoen euro. Eneco Groep heeft 5,7 miljoen klantcontracten en telt 2775 FTE's.

Direct na de overname is de samenstelling van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen gewijzigd. Hiroshi Sakuma is toegetreden tot de Raad van Bestuur en is, in de hoedanigheid van Chief Cooperation & International Officer, enerzijds verantwoordelijk geworden voor het bevorderen van de samenwerking tussen Eneco en Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power op het gebied van strategie en anderzijds voor de uitbreiding van Eneco's activiteiten naar internationale markten. CEO Ruud Sondag is afgetreden. Voor dienst positie wordt een opvolger gezocht. Guido Dubbeld blijft aan als CFO. In de Raad van Commissarissen zijn vier van de zeven leden afkomstig bij respectievelijk Mitsubishi Corporation (3) en Chubu Electric Power Co (1). Mel Kroon is benoemd tot voorzitter.

Takehiko Kakiuchi, CEO van Mitsubishi Corporation: "Wij staan volledig achter de strategie van Eneco en streven ernaar deze verder te versterken en internationaal uit te bouwen. Dit omvat onder meer het blijven investeren in duurzame productiemiddelen, innovatieve producten en diensten, onderzoek en ontwikkeling en uitbreiding van de (energie)activiteiten van Eneco. Wij hebben al sinds 2012 samenwerkingsverbanden met Eneco en het Consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power Co heeft de intentie om het aandeelhouderschap voor de lange termijn voort te zetten. Wij kijken uit naar de samenwerking met alle belanghebbenden van Eneco."

Eneco zal als zelfstandig bedrijf blijven bestaan en behoudt daarmee van Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power Co een behoorlijke autonomie. De positionering en het marketingbeleid van Eneco zal vooralsnog niet wijzigen.

Standard & Poor heeft kort na de overname de kredietwaardigheid van Eneco verhoogd van BBB- naar A-. Dit omdat het bedrijf denkt dat de mogelijkheden voor het bedrijf een stuk beter zijn onder Mitshubishi's controle dan onder de gemeenten en S&P denkt dat Eneco de sprinkplank kan zijn voor Mitsubishi's ambitie's voor hernieuwbare energie in Europa. S&P stelt wel dat met name de zakelijke afname vn energie in Europa daalt met circa 5 tot 7 procent, terwijl privégebruik stijgt.

Met de verkoop hebben werknemers ook een bonus gekregen: mensen die nog kort voor Eneco werkten, kregen 1000 euro, terwijl werknemers die 1 tot 5 jaar voor het bedrijf werkten een maandsalaris extra krijgen. Werknemers die tot 12 jaar bij Eneco werken krijgen twee maandsalarissen en werknemers die nog langer bij het bedrijf werken zien eind april drie maandsalarissen op hun rekening gestort worden.

De verkoop van Eneco is het sluitstuk van de liberalisering van de energiemarkt die tot juli 2001 het domein was van overheidsbedrijven. De overheden blijft eigenaar van de netwerken (Alliander/Liander, Stedin (inclusief Enduris), Enexis, Rendo en Westland Infra. De vercommercialiseerde energiebedrijven zijn nu onderverdeeld in Vattenfall (voorheen Nuon), Essent van E.ON en Eneco van Mitsubishi/Chubu. Geen van de bedrijven is daarmee in Nederlandse handen gebleven.

www.enecogroep.nl
www.mitsubishicorp.com
www.chuden.co.jp/english/

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.