Marketing Report
FIFA, UEFA, Lega A: Piraterij vermoordt het voetbal

FIFA, UEFA, Lega A: Piraterij vermoordt het voetbal

Een leeg verwoest stadion met een jongen die zijn armen op zijn wangen legt vol verbazing. Met deze campagne en de slogan piraterij vermoordt het voetbal, is de Italiaanse Serie A een campagne begonnen tegen audiovisuele piraterij. De Italiaanse Lega A, de Spaanse LaLiga, de Duitse Bundesliga, de Engelse Premier League hebben samen met de wereldvoetbalbond FIFA, de Europese voetbalbond UEFA, de Amerikaanse bond AFC een campagne geïnitieerd naar aanleiding van de door Saudi-Arabië gesteunde illegale aanbieder BeOutQ. De campagne moet de effecten van piraterij verduidelijken. In Italië, alsmede in de hele wereld is illegale verspreiding van audiovisuele content een algemeen probleem voor de audivisuele industrie, en met name bij content als voetbal en films. Volgens de Italiaanse Serie A gebruikt circa 60 procent van de volwassen Italianen wel eens illegale diensten.

Ook in Nederland worden via illegale streamingdiensten al dan niet met specifieke kastjes, IPTV-diensten verkocht en gebruikt. Met name Fox Sports, VodafoneZiggo en KPN hebben er last van.

Nederland speelt, in de optiek van uit een uitzending van het Mediaset-programma LaIene van Italia1, een belangrijke rol in de internationale piraterij dankzij de datacenters. Volgens die uitzending zou 50 procent van de illegale diensten uit Nederland afkomstig zijn. Het programma toonde dat Nederlandse dienstenleveranciers het geen probleem zouden vinden als deze weten van illegale diensten en noemen zichzelf zeer discreet en zeggen van niets te weten, maar louter servers aan te bieden. In de uitzending werden Nederlanders weggezet als criminelen vergelijkbaar met illegale drugsdealers.

De Italiaanse Serie A is begonnen met een campagne om het bewustzijn van piraterij en dienst effecten bij de voetbalfans en burgers te vergroten. Daarbij zijn de voetbalorganisaties zelf betrokken die de overheid om zwaardere straffen en strikter optreden vragen. Doordat Saudi-Arabië niet alleen piraterij toelaat maar mogelijk ook als overheid daarbij betrokken is, is er inmiddels een internationaal conflict gaande waarbij zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten betrokken zijn.

Alleen al in Italië wordt geschat dat circa 1 miljard euro gemoeid is aan verloren omzetten  aan piraterij. Kritische geluiden zeggen dat de steeds hoger wordende kosten van reguliere voetbalwedstrijden alsmede de hoger worden kosten om live voetbal te kunnen zien, fans naar de goedkopere illegaliteit drijven.

In Nederland houdt vooral Stichting Brein zich bezig met het bestrijden van piraterij. Tim Kuik, directeur van Stichting Brein: "We zijn bekend met het probleem, het bestaat ook in Nederland. We zien dat Nederlandse hostingproviders een rol spelen bij het hosten van die signalen binnen en buiten Nederland. We vinden dat ze een rol spelen en het is kwalijk dat een aantal hostingproviders bewust een oogje dichtknijpen en adviezen geven hoe geen last te hebben van handhaving en technische storingen. Brein erkent dat Nederlandse hostingproviders internationaal in de Top 3 zitten en een belangrijk rol spelen. De piraterij met IPTV groeit exponentieel en voor zover de Nederlandse voetballerij er niet over heeft nagedacht, als zij dat nu nog vinden dat het hun niet schaadt of dat ze het niet merken, dan is dat binnenkort wel het geval."

Nederlands MediaNetwerk heeft Fox Sports (Walt Disney Company) en de directie van Eredivisie CV om een reactie gevraagd, maar die hebben inhoudelijk (nog) niet gereageerd. Het volledige Nederlandse live voetbalaanbod wordt via illegale IPTV-aanbieders net zoals het Italiaanse aanbod vanaf 10 euro per maand aangeboden.



Tijdens de opening van de Serie A zijn in de eerste twee wedstrijdweken van seizoen 2019/2020 spotjes te zien en banners van de campagne.met de hashtag #stoppiracy

www.legaseriea.it

 

 

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.