Fransz Finds - Vol 4. | Inspiratie waar je wat aan hebt
Toe aan wat afleiding waar je wat aan hebt? Dan is deze tweewekelijkse column precies wat je nodig hebt. Bij Fransz Finds krijgt creativiteit het podium dat het verdient. Wat maakt een goed idee goed? En wat kun jij daarmee als nieuwsgierige marketeer? De antwoorden vind je hier. Gecureerd door Daryl Fransz, Senior Creative bij MIX.
#1 Amnesty International - Switch it off
Wanneer een NGO haar advertising-budget aanspreekt, kan dat maar beter doeltreffend zijn: “Right in the Feels”. Maar aan het liefdadigheidslandschap kleeft voor potentiële donateurs soms een zweem van twijfel. Met de horrorverhalen over slecht voorbereide optredens, niet aangekomen giften en gespekte portefeuilles van NGO-bureaucraten vers in het achterhoofd, denken mensen wel twee keer na voordat ze een zoveelste donatie doen. “Ik weet niet eens of mijn geld aankomt of waar het überhaupt heen gaat?!” Zijn teksten die een ieder wel eens in zijn directe kringen heeft gehoord.
De gedachte achter iedere campagne is dus essentieel om mensen te overtuigen. Bij de briefing van deze Amnesty-campagne werd ongetwijfeld nog eens aangestipt dat beelden van oorlog en terreur de normaalste zaak van de wereld zijn geworden. De Duitse tak van Ogilvy geeft door middel van een visuele variant op dat vermaak, meteen antwoord op de vraag waar dat geld heen gaat: namelijk naar de huiskamers van deze ondergedoken medemensen. En waar wij de tv uit kunnen zetten als we genoeg hebben van het extreme geweld, beschikken onze evenknieën in de uitingen niet over die rijkdom.
En dat maakt het tot een uiterst impactvolle uiting. Door de gruwel net zo tastbaar te maken als een avondje Homeland streamen op Netflix, wordt de consument gedwongen om zijn vanzelfsprekende luxe eens even hevig te evalueren. En daar komt doorgaans wat dankbaarheid bij kijken.
#2 Nike - Pandemic special
Als copy en het standaardfont zodanig verweven zijn met het merk, hoeven er geen visuele toeters en bellen aan te pas te komen om impact te maken.
Na het recente overlijden van mijn idool Dan Wieden, ben ik wederom weer eens in zijn indrukwekkende oeuvre gedoken. Honda, Old Spice, Coca-Cola, Samsung, Microsoft, ESPN, Bud Light, Chrysler en Facebook. Maar de meesten zullen hem kennen van een passend stukje copy dat Wieden ooit schreef voor een sportschoenenfabrikant.
Zeggen dat Just do it je favoriete Wieden creatie is, is een beetje hetzelfde als zeggen dat All I Want for Christmas je lievelingslied van Mariah Carey is. Daar ga je me nu ook niet op betrappen. Maar het is zonder meer de essentiële bouwsteen waarop het merk communiceert: actiematig, herkenbaar en raak.
Nike valt altijd terug op de tekstuele boodschappen als de nood aan de man is. (Naast alle gigantische producties met atleten en celebrity’s, natuurlijk.) De uitbraak van het coronavirus was nou precies zo’n calamiteit. Daags na het afkondigen van de lockdown, sprak de activewear-autoriteit de wereld bemoedigend toe.
Volgens het vertrouwde recept, maar even relevant als altijd. Geheel in de geest van Dan Wieden haken ze op een manier in die zo natuurlijk aanvoelt, dat je spontaan de urge voelde om eens wat aan je fysiek te doen. Vanuit de eigen woning. Wellicht in wat nieuwe kledij met een swoosh erop.
#3 John West - Pink Salmon
Met een opening die doet denken aan een natuurdocu met het gouden keeltje van David Attenborough, worden we als consument ook weinig wijzer over de merkwaarden van John West. Wanneer een persiflage op de naamgever van het conservenmerk een beer aanvalt voor een vers gevangen zalm evenmin. De pay off John West endures the worst to bring you the best brengt dat aspect wel tot uiting.
Het was een van de eerste ads die viraal ging op sociale media. En gek genoeg zien we amper meer iets volgens deze bewezen succesformule. Maar dat ze er vroeg bij waren in het viral-tijdperk, mag voor de vak historici onder ons geen verrassing heten. Toen de kleurentelevisie in de jaren 60 bij steeds meer huishoudens in de woonkamer prijkte, zag John West haar kans schoon om met ads een groter bereik aan te spreken. Geheel in de zeitgeist waren ze met kleurrijke achtergronden, swingende jingles en scherpe zinnetjes te zien op de beeldbuis.
Maar wat maakt dit clowneske filmpje uit 2000 dan zo goed? Het feit dat het emotie los weet te maken door middel van humor. Paul Silburn en Danny Kleinman, van agency Leo Burnett, hebben dat stijltje van de sixties versmolten met American Pie-achtige schijtlolligheid van de vroege jaren 00. Herkenbaar, geestig en ondersteunend voor de gesproken belofte. Absoluut Fransz Finds waardig, dus.
---
Hopelijk hebben deze drie prikkelende creaties je geïnspireerd. De gemene deler van deze uitingen is het idee erachter. Hetgeen wat het doordacht maakt, emotie overdraagt en mensen in beweging brengt. En daar worden we bij MIX altijd enthousiast van.
Daryl Fransz
Daryl Fransz is Senior Creative bij MIX. Daar is hij verantwoordelijk voor onder andere Boels Rental, auto-dealer.com en BPD. Binnen MIX is hij ook de go-to trendwatcher. Dat verhoudt zich vooral tot het dagelijks volplempen van het Inspiratie-Slack-kanaal. Het team vond dat-ie daar maar eens wat meer mee moest doen.
MIX
MIX is een idee-gedreven bureau. Wat betekent dat we creativiteit inzetten als motor voor ideeën. Al het andere komt later. Data, middelen, kanalen. Het is allemaal ondergeschikt aan het idee. Wanneer het idee staat, kijken we welke uitwerking het meest passend en doeltreffend is. Middelenvrije creatie dus. Een goed idee is namelijk het enige wat écht bij mensen blijft hangen. Al het overige is ruis. Meer goede ideeën vind je op onze instagram. Daar posten we dagelijks wat ons inspireert in onze story.
Lees ook:
Fransz Finds - Vol 3. | Inspiratie waar je wat aan hebt
Fransz Finds - Vol 2. | Inspiratie waar je wat aan hebt
Fransz Finds - Vol 1. | Inspiratie waar je wat aan hebt
Gepubliceerd door: Saskia van Weert