Marketing Report
Fusie Groupe TF1 en Groupe M6 gaat niet door; eisen waren onuitvoerbaar nieuws

Fusie Groupe TF1 en Groupe M6 gaat niet door; eisen waren onuitvoerbaar

De fusie tussen Groupe TF1 en Groupe M6 in Frankrijk gaat niet door. En dus blijven de twee mediabedrijven los van elkaar bestaan. Achtergrond van het niet doorgaan is de opstelling van de Franse mededingingsautoriteiten die in een eindstadium was beland omtrent een beoordeling van de fusie. Eerder bleek al dat er twijfels bestonden bij de Franse mededingingsautoriteit.

Volgens een verklaring van beide groepen en hun aandeelhouders bleek uit de discussies met de Franse mededingingsautoriteit dat alleen met structurele toegevingen een fusie zou kunnen doorgaan. Daarbij behoorde het afstoten van één van de hoofdzenders, dus TF1 of M6. Daarmee zou het voordeel en de grondslag van de fusie wegvallen aldus beide zendergroepen en aandeelhouders.

Groupe TF1, Groupe M6, Bouygues en RTL Group betreuren de positie van de Franse mededingingsautoriteit en stellen dat deze geen rekening houdt met de snelheid en de reikwijdte van de veranderingen in de Franse mediasector. Ze blijven volgens eigen zeggen ervan overtuigd dat een fusie een passend antwoord was geweest op de groter wordende concurrentie van internationale platforms.

De Franse situatie lijkt enigszins op de Nederlandse situatie waarbij het de bedoeling is dat Talpa Network door RTL Group zal worden overgenomen en worden gefuseerd met RTL Nederland. Daarmee is het voornemen om – net als in Frankrijk – de twee grote commerciële zendergroepen RTL Nederland en Talpa Network samen te laten gaan. Ook in Nederland zouden de gefuseerde mediagroep een meerderheid van de advertentie-omzet in handen krijgen. De Nederlandse mededingingsautoriteit ACM heeft deze casus nog in behandeling; RTL Group verwachtte in augustus 2022 dat daarover in oktober 2022 duidelijkheid komt.

De themazenders TFX en 6ter waren vooruitlopend op de fusie – op voorwaarde van het doorgaan daarvan – verkocht aan Altice; die verkoop gaat nu niet door. Ook zou de uitzending van de themazender Paris Première via de digitale ether stoppen om tegemoet te komen aan de marktmachtregels. Groupe TF1 zou dan weer bezig zijn om in het kader van de fusie een aantal marketingbedrijven en online/e-commercebedrijven te verkopen. Na de fusie zou RTL Group 16 procent van het fusiebedrijf in handen krijgen en Bouygues 30 procent.

Beide bedrijven beheersen circa 75 procent van de omzet in de Franse reclamemarkt en 35 tot 40 procent van het kijkerspubliek (de Franse publieke omroep France Télévisions kent na 20 uur geen reclame).

De Franse mededingingsautoriteit heeft in een verklaring aangegeven dat televisie een belangrijk en krachtig medium blijft voor de Franse bevolking, inclusief de doelgroep 25- tot 49-jarigen die de kerngroep voor adverteerders vormt. Daarbij wordt overworgen dat AVOD (dus VOD met reclame) niet direct een vervanger omdat dit betaalde modellen zijn, waarbij bovendien sprake is van individuele consumptie en niet een manier om in één keer een grote groep kijkers te bereiken. Deze redenatie maakt volgens de toezichthouder op kartels het lastig om televisiereclame en online reclame als substitutie te zien vanuit het adverteerdersperspectief. AVOD wordt daarbij beschouwt als targeted advertising.

Ook is  overwogen dat de  gecombineerde entiteit dusdanige marktmacht zou verkrijgen dat distirbuteurs maar ook internetproviders daarmee te maken krijgen waardoor een ongelijk speelveeld ontstaat. De mededegingsautoriteit bevestigde dat een van de tegemoetkomingen van Groupe TF1 en Groupe M6 was het gescheiden houden van de reclame-exploitatie. Deze oplossing zag de mededingingsautoriteit niet zitten door de controle die de referentie-aandeelhouder Bouygues zou houden. 

Group TF1 is voor 43,7 procent in handen van Bouygues (van Martin Bouygues) en omvat de belangrijkste commerciële Franse zender TF1, vrije te ontvangen en pluspakketzenders, film- en televisieproductiesbedrijven, streamingplatforms, een reclame-exploitatiebedrijf, uitgeverijen van muziek, boeken en websites alsmede evenementenbedrijven. In Nederland zijn de productiebedrijven Tuvalu en Pupkin onderdeel van Groupe TF1.

Groupe M6 is actief met tv-zenders waaronder de hoofdzender M6 alsmede vrij te ontvangen en pluspakketzenders. Ook vallen de radiozenders RTL, RTL2 en Fun Radio onder Groupe M6 die verder tv- en filmproductiebedrijven omvat en e-commercebedrijven, een muziekuitgever alsmede een reclameverkoopbedrijf. RTL Group (onderdeel van Bertelsmann) is met een belang van 48,26 procent de referentie-aandeelhouder.

www.rtl.com
www.groupem6.fr
www.groupe-tf1.fr
www.bouygues.com


Zie ook:
[Column] David de Jong: Gevolgen Franse situatie TF/M6 voor RTL Nederland/Talpa Network? 

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief