IDFA opent eigen filmtheater in Amsterdamse Vondelparkpaviljoen

IDFA opent eigen filmtheater in Amsterdamse Vondelparkpaviljoen

IDFA zal in november 2023 in het Amsterdamse Vondelparkpaviljoen een plek creëren waar het hele jaar door programma’s, activiteiten en evenementen voor publiek, filmprofessionals en scholieren plaats zullen vinden op het gebied  van documentairefilm en -kunst.

IDFA heeft begin apil 2023 het huurcontract getekend met de gemeente Amsterdam waarmee het renovatietraject van het gebouw kan starten.

Officiële opening

Na de zomer gaat IDFA eerst proefdraaien waarna het Vondelparkpaviljoen een festivallocatie wordt in november 2023. De officiële opening vindt voorjaar 2024 plaats waarna het theater dagelijks toegankelijk is voor iedereen die zich wil laten inspireren door de kunst van documentaire: van bijzondere films op het grote doek en immersieve installaties tot workshops, debatten en netwerkmogelijkheden.

Belangrijke speerpunten in de programmering zijn talentontwikkeling en het aantrekken van een nieuw en jong publiek. De vaste plek past perfect bij de ambities van IDFA om zich te ontwikkelen van een jaarlijks festival in november naar een dagelijks te bezoeken toonaangevend instituut voor de creatieve documentaire.

Partners

Touria Meliani, wethouder Kunst en Cultuur (GroenLinks) van de gemeente Amsterdam: “Het is geweldig dat IDFA onderdak krijgt in het Vondelparkpaviljoen. Onze stad heeft er op deze manier een nieuw toegankelijk podium bij waar het hele jaar door documentaires vertoond kunnen worden aan een breed en divers publiek. Ik ben ook erg enthousiast over de plannen van IDFA omdat er in het pand ruimte wordt geboden aan talentontwikkeling en educatieve programma’s.”

Partners zoals Prins Bernhard Cultuurfonds en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en alle Vrienden en Dikke Vrienden van IDFA hebben vanaf het begin het project gesteund, en er worden nog gesprekken gevoerd met andere mogelijke partners.

In november 2022 is IDFA een crowdfundingcampagne gestart om een filmzaal mogelijk te maken. Het leverde een bedrag op van ruim 125.000 euro, bij elkaar gebracht door 507 donateurs.

Er werden daarnaast nog extra donaties gedaan voor stoelen via periodieke schenkingsovereenkomsten en is een gift van de Brook Foundation voor de realisatie van de filmzaal. In totaal ontving IDFA bijna 200.000 euro aan steun van schenkers. Daarnaast heeft RSGA Design aangeboden te willen bijdragen aan de inrichting van het Vondelparkpaviljoen.

Van 1972 tot 2012 was het Filmmuseum gevestigd in het Vondelparkpaviljoen. Van 2014 tot 2021 was AVRO en later AVROTROS met zijn media- en cultuurlab VondelCS gevestigd in het Vondelparkpaviljoen.

www.idfa.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.