Marketing Report
Innovation Origins start project Decarbonizing Europe nieuws

Innovation Origins start project Decarbonizing Europe

Innovation Origins (IO) is gestart met het project Decarbonizing Europe om te rapporteren over de vorderingen van de Europese duurzaamheidsdoelen. Het initiatief krijgt met continue updates een plek naast de reguliere verslaggeving over innovatieve ontwikkelingen in Europa. Innovation Origins is een vrij toegankelijk, onafhankelijk journalistiek platform met de hoofdzetel in Eindhoven en eigen medewerkers in zestien Europese landen.

Aafke Eppinga maakte de start van de serie bekend in de dagelijkse nieuwsbrief van Innovation Origins. Het introductieverhaal van Mauro Mereu geeft een overzicht van het project, inclusief de ambities van de Europese Commissie. Aafke Eppinga is verantwoordelijk voor de eerste twee landenartikelen. In haar journalistieke speurtocht door Duitsland bezocht ze zowel bruinkoolmijnen als waterstofprojecten en andere innovatieve initiatieven. Dat haar afspraakverzoeken aanvankelijk spaak liepen omdat ze daarvoor geen fax gebruikte, zegt waarschijnlijk wel iets over de staat van digitalisering van dat land.

De Europese Commissie heeft in het coronaherstelplan dat officieel Recovery and Resilience Facility (RRF) heet, ruim 700 miljard euro beschikbaar gesteld om economieën niet alleen weer op gang te helpen, maar dat ook op een groenere en meer digitale manier te doen. Immers: Europa wil volgens de Green Deal in 2050 klimaatneutraal zijn en dat kan alleen met flinke investeringen in innovatie.

Innovation Origins bekijkt in onze serie niet alleen de verschillende plannen, maar ook de concrete initiatieven die daaruit voortkomen. Komende weken en maanden komen alle 27 Europese landen aan bod (ervan uitgaande dat Nederland ook ooit over de brug komt met een aanvraag voor het fonds).

Arjan Paans, hoofdredacteur van Innovations Origins: “Het coronaherstelfonds zal, als het goed is, een enorme schwung geven aan de hoognodige duurzame innovatie in Europa. Innovation Origins wil dit op de voet volgen. Voor een relatief kleine organisatie als de onze is dit een geweldige extra inspanning. Niet alleen vergt het veel speurwerk in de Brusselse paperassen en die van de 27 hoofdsteden, ook gaan we via reportages in alle landen op zoek naar de meest aansprekende voorbeelden. Op deze manier bieden we ons publiek een actueel en verhelderend overzicht van de staat van vergroening van Europa. En extra gaaf is het natuurlijk dat dit allemaal perfect past binnen onze normale verslaggeving - die vanzelfsprekend gewoon doorgaat.”

Decarbonizing Europe is een initiatief van Mauro Mereu (bureauredactie en verslaggeving), hoofdredacteur Arjan Paans (coördinatie), Frans van Beveren (vormgeving en data alsmede COO van IO) en IO’s Europese verslaggevers. Alle producties in de serie zijn beschikbaar in het Engels en Nederlands. Innovation Origins wordt gefinancierd via partnerships met organisaties die IO’s missie ondersteunen. Innovation Origins is onderdeel van Media 52 van Bart Brouwers en Merien ten Houten.

www.innovationorigins.com

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.