Marketing Report
[Interview] Ard Bossema (Grolsch): Media-exploitanten maken mij in 2022 blij met creativiteit en impact

[Interview] Ard Bossema (Grolsch): Media-exploitanten maken mij in 2022 blij met creativiteit en impact

In aanloop naar de bekendmaking van DeMarketing100 op 9 maart 2022, publiceert Marketing Report een serie interviews met genomineerde marketeers. Vandaag spreken wij met Ard Bossema, Director Marketing & Strategy bij Koninklijke Grolsch.

Wat voor jaar was 2021 voor jouw merken?

2021 was opnieuw een bijzonder jaar voor ons als bierbrouwer. Het moge duidelijk zijn dat Covid de horeca en evenementensector en daarmee ons flink heeft geraakt. Het jaar stond dan ook vooral in het teken hiervan en kijken hoe we samen met de sector hier het beste uitkomen met elkaar. Desalniettemin hebben we met ons merkportfolio flinke stappen gezet en opnieuw meer mensen in Nederland laten genieten van een van onze bieren. Ons portfolio bieren met merken als Grolsch, Asahi, Peroni en Grimbergen werd ook in 2021 steeds diverser, meer smaken, meer stijlen, alcoholvrije speciaalbieren, kortom veel keuze.

Wat valt er op gebied van digitalisering voor marketeers te doen in 2022?

The metaverse is coming… Wellicht nog ver weg in 2022, echter ik denk dat marketeers altijd en dus ook in 2022 zich moeten blijven verdiepen in de continue verdere digitalisering van onze samenleving en de (on)mogelijkheden die dit biedt. Verdere individualisering van communicatie, engagement, aanbod en merkrelaties zal meer en meer relevant worden alsmede continu veranderende mediaconsumptie.

Hoe kijk jij naar de ontwikkeling van influencermarketing?

Door het bereik van influencers zullen merken hier logischerwijs meer dan ooit van gebruik blijven maken. Wel zie je regelmatig uitdagingen ontstaan, omdat influencers logischerwijs ook mensen zijn met een mening over diverse onderwerpen danwel zich gedragen op een manier waar jij als merk eigenaar wellicht iets van vindt. You can’t control it all… Ik denk dan ook dat influencers zelf nadrukkelijker zullen nadenken over hun rol en wellicht samen met adverteerders tot duidelijkere afspraken en gedragsregels rondom een mogelijke samenwerking zullen komen.

Blijft duurzaamheid voor merken ook in 2022 de trend?

Vreemde vraag, in de zin dat duurzaamheid in mijn ogen niet zozeer een trend is maar een antwoord is op de climate change. Meer in meer organisaties en merken zullen in 2022 en daarna hun verantwoordelijk nemen en na gaan denken over het verduurzamen van hun product of dienst. Dit zal meer en meer gebeuren vanuit verantwoordelijkheid nemen in plaats van het antwoord op een consumententrend. Binnen bier kijken we nu als industrie bijvoorbeeld naar statiegeld op blik. Een breed gedragen projecten vanuit de industrie en overheid, simpelweg omdat we vinden dat we het beter moeten doen

Waarmee kunnen media-exploitanten jou in 2022 blij maken?

Open deur wat mij betreft; creativiteit en impact. Media-exploitanten kunnen samen met merken prachtige omni-channel content maken met een groot bereik. Media exploitanten kunnen wat mij betreft de deur nog verder opzetten om samen na te denken met adverteerders over content. Adverteerders hebben zich ontwikkeld door de jaren en hoeven echt niet altijd meer ouderwetse in-program advertising, ik denk dat veel adverteerders graag de uitdaging aangaan om op een nieuwe manier de directe samenwerking aan te gaan. Bij Koninklijke Grolsch hebben we die stap ook gezet in samenwerking met bijvoorbeeld Talpa en het filmplatform Movies Explained.   

Ben je tevreden met hoe mediabereiksonderzoek zich ontwikkelt?

Persoonlijk niet veel ontwikkeling gezien afgelopen jaar, echter belangrijk thema voor ons blijft het duiden van het omni-channel bereik. Dit blijft vaak een uitdaging.

Wordt branding in 2022 belangrijker dan ooit?

Mijn vrouw geeft toevallig het vak Branding als minor en als ik haar studenten mag geloven, dan wordt het belangrijker dan ooit. Ik ga daar wel in mee eerlijk gezegd. Met name rondom brand behavior, mensen willen bewijs zien in het gedrag van merken en bedrijven zo dat het in lijn is met de brand promise. Overpromise and underdeliver was altijd al cruciaal echter  

Wat ga je aan de bureaus waarmee je werkt in 2022 vragen wat je nog niet eerder hebt gedaan?

Ik zie onze bureaus als partners beyond the briefing. In 2021 hebben we aantal wijzigingen doorgevoerd in ons bureaunetwerk en ik heb ze uitgedaagd om ons regelmatig te challengen met crazy ideas. Dit helpt ons om echt verder te denken dan hetgeen we wellicht in een briefing hebben vermeld.

Wat zou elke marketeer in Nederland in 2022 moeten leren?

Wat elke marketeer altijd moet leren…. stay connected.

Wat is het laatste nieuws?

Na enkele jaren op kleine schaal gebouwd te hebben aan het merk is Peroni Nasto Azurro, het mooiste en meest stijlvolle Italiaanse pils, vanaf dit jaar breed verkrijgbaar in supermarkten in Nederland en straks natuurlijk ook in de horeca op het moment dat we allemaal straks weer mogen genieten op het terras of in de kroeg.

www.grolsch.nl

 

Lees ook:

[Interview] Ana Henriques (TUI): Impact maken wordt steeds ingewikkelder

[Interview] Greo Belgers (Triodos Bank): Innovatie komt van mensen, niet van technologie

[Interview] Roderik de Maar over Wajer Yachts

[Interview] Martin van Velzen (Blokker): Duurzaamheid is geen trend maar een hygiënefactor

[Interview] Cees van de Water (Beter Bed): Branding was, is en blijft cruciaal

 

Lees alles over het Media100 | Marketing100 Event 2022 van 9 maart hier

Marketing100 wordt gesponsord door

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.