Marketing Report
[Interview] Bas Broertjes (Oxville): buurt positief verrast door komst bioscoop in Amsterdam Nieuw-West interview

[Interview] Bas Broertjes (Oxville): buurt positief verrast door komst bioscoop in Amsterdam Nieuw-West

Onder de naam stichting Oxville hebben Carlo Dias, Aydin Dehzad en Bas Broertjes vanaf juni 2017 het initiatief genomen om te komen tot een bioscoop in de Amsterdamse wijk Osdorp. Amsterdam Nieuw-West – waar Osdorp onderdeel van is – is het grootste Amsterdamse stadsdeel met een zeer diverse bevolking.

Na wekelijkse voorstellingen in theater De Meervaart ging op 8 september 2022 Cinema De Vlugt open in Amsterdam Slotermeer als tijdelijk initiatief in afwachting op de realisatie van een bioscoop in het in 2025/2026 te openen Verhalenhuis in Amsterdam-Osdorp. We spreken met Bas Broertjes over het opvallende initiatief.

Het stadsdeel Amsterdam Nieuw-West telt bijna 160.000 inwoners, maar geen bioscoop. Jullie zien daar kansen waar anderen die niet zien. Hoe verklaar je dat?

In 1999 ging Bioscoop Cinema dicht en sindsdien had Nieuw-West geen bioscoop. Ook de grote partijen hebben zich daar tot nu toe niet gevestigd.

Wij zijn drie filmliefhebbers die elkaar gevonden hebben; twee van ons wonen in Osdorp. We zien dus kansen voor de realisatie van een echte bioscoop met 5 zalen en 320 stoelen en hebben het belachelijk gevonden dat je naar de binnenstad moest om naar de film te gaan.

Er is eerder onderzoek gedaan naar Amsterdam Nieuw-West en geconstateerd dat er te weinig cultureel aanbod is. Film valt daaronder en is een laagdrempelige, goedkope vorm van kunst en cultuur. 

Hoe zal dit eruitzien?

De gemeente is bezig met een project om onder de naam Verhalenhuis een vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam, de studios van FunX Amsterdam, El Hizjra en ons samen te brengen. De bedoeling is dat dit in 2025/2026 zal worden gerealiseerd op het Osdorpplein, waar nu nog de stadsloketten van de gemeente gevestigd zijn. We richten zich op alle mensen die op 15 minuten fietsen wonen.

In Amsterdam Slotermeer is er een tijdelijke bioscoop geopend. Wat is daar het idee van?

We hadden van 2018 tot 2020 een wekelijkse vertoning in het cultureel centrum De Meervaart waar de toenmalige directeur die inmiddels onze stichtingsvoorzitter is geworden, ruimte voor bood. Daarna was dit niet meer mogelijk.

Op 8 september 2022 is Cinema De Vlugt geopend in Slotermeer. Dit kon mede dankzij een projectsubsidie van de gemeente Amsterdam die daarbij voor de komende 3 jaar deze locatie ter beschikking stelde. Samen met een afgesloten lening voor de apparatuur is het ons gelukt deze locatie te openen met ook een klein café daarbij.

Blijft deze bioscoop straks bestaan na de opening van Oxville in Amsterdam Osdorp?

Het liefst hebben we straks beide locaties, maar het moet wel rendabel zijn en hangt af van een aantal factoren. We hebben deze locatie nu op tijdelijke basis.

Hoe groot de is de kans dat de bioscoop er echt komt?

Op zich staan alle seinen op groen. Wij zullen de ruimte huren van de gemeente als een van de partners. De gemeente financiert de verbouwing en wij zullen zorg dragen voor de inrichting. Gezamenlijk bepalen wij hoe alles eruit komt te zien.

Wat programmeren jullie?

Wij programmeren bewust breed. Dus van blockbuster tot specifieke arthouse. Wij programmeren dus niet bewust alleen maar blockbusters of alleen maar arthouse. We willen buurtgericht programmeren en ons richten op de verschillende afkomsten die in de buurt te vinden is. Sowieso is het gek dat je voor arthouse naar aparte filmhuizen moet.

We kopen zelf in en dankzij onze contacten met distributeurs (Carlo is zelf filmdistributeur geweest) lukt dat goed. Voor kleinere films zoals Marokkaanse of Bollywood-films kopen we rechtstreeks bij sales agenten.

Hoe gaat het nu, een maand na de opening?

Het gaat goed! De buurt omarmt ons en deelt het nieuws van onze komst. Ik ben positief verrast over hoeveel mensen ons weten te vinden. Je merkt wel dat we een aanloopperiode nodig hebben om op het niveau te komen wat we willen, maar zien veel mensen terugkomen.

De gunfactor is hoog. Er komen ook mensen die het leuker vinden om naar een kleinere bioscoop te komen dan de bekende grotere bioscopen en die komen dan ook van verder uit andere stadsdelen.  Wij willen iets toevoegen aan de buurt en bewoners wilden dit.

Het is duidelijk dat dit een toegevoegde waarde heeft. We denken dat er bij wijze van spreken in heel Nieuw-West plek is voor drie bioscopen, maar het is allemaal afhankelijk hoe goed het gaat. In het algemeen zit de hele filmbranche nog onder het niveau van voor corona. Bij ons kunnen stadspashouders (dat zijn huishoudens met een minimuminkomen) voor 1 euro naar de bioscoop. Hoe dan ook voor ons is de komende maanden  een belangrijke test.

Als jullie straks in Amsterdam Osdorp zitten met 5 zalen en 320 stoelen zijn jullie dan een aantrekkelijke overnamekandidaat voor de grote ketens?

Wij hebben de ambitie onafhankelijk te blijven. We willen er voor de buurt zijn en dat naar de buurt uitstralen en het is onze passie die dit mogelijk maakt. Daarom doen we dit; ik geloof er ook in en we hebben met zijn drie-en een commitment afgesproken. Een verkoop op termijn, daar zijn we helemaal niet mee bezig.

Jullie hebben ook een filmeducatie project opgezet. Wat behelst dat?

Onder de noemer Generation Z zijn we samen met Stichting Taartrovers, Stichting Studiezalen en SEZO een project begonnen om naast de filmvertoningen ook filmeducatie te organiseren voor 8- tot 12-jarigen. Dat is in de tijd van de coronacrisis tot stand gekomenen richt zich ook op kwetsbare kinderen.

We laten die kennismaken met het fenomeen film en bioscoop en dat dat ook voor hun is en niet alleen voor een ouder publiek. Het is als Europees project gestart met ook partijen uit België en Frankrijk die hieraan deelnamen.

Als bioscoop zijn we ook bezig met het organiseren van educatieve activiteiten samen met scholen. Op die manier kunnen we bijvoorbeeld ook schoolvoorstellingen organiseren

We willen dit educatieve project door ontwikkelen naar de leeftijd 12 tot 16 jaar om zo de kinderen te blijven binden. Sommigen hebben talent op het gebied van media en film. Het gaat dan om verhalen bedenken, acteren en filmen. We willen als het waren meegroeien met hun. In een ideaal beeld creëren we een denktank die dan een bepaald tijdsblok gaat programmeren. Op die manier geven we ook iets aan de buurt. 

fotocredits: Ashley de Groot

www.oxville.nl
www.cinemahub.eu
www.cinemadevlugt.nl

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief