Marketing Report
[Interview] Menno de Haas (Webflight): De behoefte om digitaal te innoveren neemt alleen maar toe

[Interview] Menno de Haas (Webflight): De behoefte om digitaal te innoveren neemt alleen maar toe

Webflight is een applicatie ontwikkelaar en bouwt software en apps voor organisaties met veel personeel en complexe bedrijfsprocessen. Daarnaast helpen ze bedrijven met het toekomstbestendig maken van hun digitale strategie. Wij spreken directeur Menno de Haas.
 
Jullie ondersteunen bedrijven met hun digitale strategie. Druk jaar achter de rug…

Buiten het feit dat we een bijzonder jaar hebben gehad met de corona-perikelen, is de business goed doorgegaan. Door de pandemie zien we een versnelling in de digitalisering van organisaties en die zal niet afnemen. We merken dat de behoefte om digitaal te innoveren alleen maar toeneemt, zeker nu fysiek contact beperkt mogelijk is. Zo helpen wij bedrijven die deze situatie aanpakken om een premium digitale klantervaring te ontwikkelen waarmee ze een voorsprong nemen op hun concurrentie. Daarnaast kijken bedrijven in deze tijd hoe ze processen efficiënter kunnen inrichten door slimme automatisering. Doordat wij met low-code ontwikkelen, kunnen we vijf keer sneller dan traditionele softwarebouwers leveren, zo kunnen onze klanten eerder anticiperen op de ontwikkelingen die buiten hun macht liggen.

Afgelopen jaar hebben we te maken gehad met klanten die anticyclisch willen investeren om efficiëntie in de operatie te verhogen, maar ook om digitale touchpoints met klanten en leveranciers te verbeteren. Voorbeelden zijn Mijn-portalen en digitale aanvraagprocessen voor klanten of self-service portals voor leveranciers. Waar concurrenten misschien de hand op de knip houden, is dit hét moment om voorsprong op te bouwen of je koppositie uit de bouwen.

Wat kan Webflight dat andere partijen niet kunnen?

Allereerst is onze aanpak bij het ontwikkelen van applicaties uniek, aangezien we beginnen vanuit een conceptdesign. We beginnen niet meteen met ontwikkelen, maar tekenen een applicatie zoals die perfect past bij de werkzaamheden die mensen uitvoeren. In het design worden als het ware de screenshots van de applicaties uitgetekend. Dat kan eventueel uitgebreid worden met een prototype waar je echt doorheen kunt klikken. Een design kun je vervolgens valideren bij de gebruikers en hiermee daadwerkelijk meten wat de impact is in vergelijking met de oude situatie. Dan weet je of de applicatie je verwachtingen waarmaakt met betrekking tot efficiëntie en gebruiksvriendelijkheid. Hierna kun je de applicatie ontwikkelen op basis van een design. Want geloof me, softwareontwikkelaars zijn vaak niet de beste designers.

Daarnaast hebben we een strak georganiseerd ontwikkelproces, waarbij we kritisch kijken naar welke aanpak de meeste waarde levert voor de klant. We voeren niet klakkeloos uit, maar stellen de juiste vragen om ervoor te zorgen dat de applicatie zo snel mogelijk live kan gaan.

Jullie werken met Mendix, wat voor wondersoftware is dat?

Mendix is een zogenaamd low-code ontwikkelplatform. Het platform faciliteert een visuele manier van software ontwikkelen, waarbij je geen code hoeft te schrijven. Dit verhoogt de ontwikkelsnelheid met een factor 5 tot 7 en vergemakkelijkt onderhoud. Onze ontwikkelaars zijn geen traditionele software engineers, maar consultants die het leuk vinden om na te denken over de processen die zich afspelen bij de klant. Daarnaast zitten alle bouwstenen die je nodig hebt (database, opslag, front-end, applicatielaag) in één platform, waardoor je nauwelijks opstartkosten hebt.

Webflight is de eerste organisatie in Nederland die is erkend als Great Place To Work Certified in de categorie 10 tot 20 medewerkers. Ik neem aan dat je waarde hecht aan een dergelijke certificatie?

Jazeker, ik vind het heel mooi om te zien dat onze inspanning op het gebied van goed werkgeverschap worden beloond. We besteden veel aandacht aan het behouden van onze interne cultuur en hiermee hebben we een instrument in handen om dit elk jaar weer wat beter te doen! Op die manier kun je groeien zonder dat dit ten koste gaat van de fijne en veilige werkomgeving.

Webflight maakt deel uit van het MakerStreet-netwerk. Wat levert dat op?

Binnen MakerStreet werken bijna 400 medewerkers verdeeld over verschillende gespecialiseerde bedrijven. Hierdoor heb je altijd de beste mensen binnen handbereik bij het maken van hoogwaardige digitale producten, waaronder bijvoorbeeld visual en UX-designers, copywriters en UX-researchers. Soms werken we ook samen met andere technische disciplines om tot de beste technologische fit te komen voor een bepaalde klantvraag. Denk hierbij aan serverless technologieën, headless front-end ontwikkeling en native mobiele apps. Door MakerStreet zijn we geen one-trick pony, maar kunnen we een brede en krachtige set aan diensten leveren.

Hoe kijk jij naar 2021?

Door de aanhoudende pandemie moeten bedrijven hun werkwijze drastisch aanpassen. Ook de groei van de organisatie, de ontwikkeling van personeel en de manier van samenwerken met leveranciers vraagt om een andere aanpak. Door gebruik te maken van een modelgedreven benadering van softwareontwikkeling zijn organisaties in staat zich sneller aan de veranderende wereld aan te passen.

Ik denk dat de groei in de vraag naar innovatie en digitalisering die in 2020 versneld is, in 2021 door zal zetten. Bedrijven die al geïnvesteerd hebben in automatisering, zullen kijken naar hoe ze zaken slimmer kunnen doen door meer waarde uit data te halen. Denk aan toepassing van geavanceerde data-analyse of artificial intelligence in applicaties die bedrijven op dagelijkse basis gebruiken. Wil jij niet liever dat je klanten proactief informeert voordat ze jou bellen?

Wat is het laatste nieuws?

Sinds kort is Webflight ISO 27001 gecertificeerd. Dit houdt in dat we ons conformeren aan een aantal hygiënefactoren voor informatiebeveiliging en een proces ingericht hebben om ons beleid continu te verbeteren. Hiermee laten we zien aan klanten dat we informatiebeveiliging zeer serieus nemen en aandacht besteden aan de privacy van hun klanten en medewerkers. Hier ben ik echt trots op!


Lees ook:

Webflight is Great Place To Work

 

Webflight is onderdeel van het MakerStreet netwerk

 

Abonneer je op onze nieuwsbrief