Marketing Report
[Interview] Naomi Aalbers over crowdfunding afstudeerfilm Soms moet je even huilen interview

[Interview] Naomi Aalbers over crowdfunding afstudeerfilm Soms moet je even huilen

Naomi Aalbers studeert Audiovisuele Media aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Voor haar afstudeerfilm Soms moet je even huilen heeft ze een crowdfundingsactie opgezet. We spreken haar over de film en over de thematiek van de film: kwetsbaarheid onderweg naar volwassenheid en verwachtingen van de maatschappij.

Hoe ben je op het idee van het thema gekomen?

Als kind dacht ik dat volwassenen onaantastbaar waren en overal het antwoord op hadden. Als volwassene heb je geen twijfels en weet je precies wat je aan het doen bent. Toen werd ik opeens zelf volwassen en bleek dat er helemaal geen stappenplan bestaat voor volwassenheid en dat je het allemaal maar zelf moet uitvogelen.

Aan het begin had ik hier best moeite mee. Ik voelde me een slechte volwassene en probeerde uitdrukkelijk te voldoen aan de sociale verwachtingen omtrent volwassenheid die voor mij geschetst waren. Vanaf jongs af aan wordt ons al een beeld geschetst van hoe volwassenen zouden zijn. Maar zijn deze verwachtingen wel realistisch? Dat is de vraag die ik mezelf heb gesteld en vanuit waar mijn idee is gevloeid.

Merk jij zelf ook prestatiedruk? Hoe?

Jazeker. Als student en beginnende professional wil je de beste kant van jezelf laten zien. Dit merk ik niet alleen bij mijzelf, maar bij iedereen om mij heen. Soms lijkt het alsof je in alles moet uitblinken. Een goede baan, een groot sociaal leven, veel werkervaring, goede resultaten op school. En daar bovenop moet je ook nog goed voor jezelf zorgen, je huishouden runnen en je netwerk opbouwen. Alles moet in een sneltreintempo, want als je niet snel genoeg afstudeert worden je studiekosten ook veel hoger. Je mag niet te veel lenen, want dan kan je geen huis meer kopen, maar eigenlijk is een huis kopen sowieso bijna niet haalbaar.

Dus ik ervaar zeker veel prestatiedruk en merk dit ook bij veel mensen om mij heen, niet alleen bij studenten maar ook oudere mensen. Daarom vind ik het ook zo belangrijk om deze film te maken en met de wereld te delen.

Hoe ben je op het idee van crowdfunding gekomen en hoe gaat dat in zijn werk?

Vanuit mijn opleiding hebben we twee workshops ontvangen van Voordekunst, een crowdfundingsplatform. Zij hebben ons ingeleid in de kunst van het crowdfunden en geholpen met het opzetten van de campagne. Als zzp’er/particulier is het best moeilijk om fondsen te krijgen, dus is crowfunding een fijne manier om een groot deel van je geld te verzamelen. Ongeveer twee derde van onze begroting is van de crowdfunding, en de rest komt van fondsen.

Voor de crowdfunding heb ik samen met mijn team vooral veel aandacht besteed aan het presenteren van de film. Wat willen we laten zien en wat vinden we belangrijk om te vertellen? Naar aanleiding hiervan hebben we toen een crowdfundingsvideo en de pagina gemaakt. Vervolgens is het vooral veel promoten, doorsturen en onder de aandacht brengen!

Je film zal een korte film worden van maximaal 20 minuten. Hoe ziet zo een begroting eruit?

We proberen met een zo minimaal mogelijk budget te werken, maar willen natuurlijk wel een goede kwaliteit film neerzetten. Veel kosten die worden gemaakt gaan naar de huur van apparatuur en de aankleding van de set. De crew doet het allemaal vrijwillig, maar die krijgen wel reiskostenvergoeding en willen we natuurlijk goede catering op set aanbieden. Er worden niet alleen kosten gemaakt tijdens de draaidagen, maar ook in de pre- en postproductie. Zo gaat het kostenplaatje toch omhoog. Wij hebben een begroting van net iets meer dan 10.000 euro en dat is voor een korte fictiefilm van 20 minuten nog aan de lage kant.

Werk je ook met sponsors en fondsen? Wat zal hun invloed zijn?

Voor fondsen zijn we nu bezig met de aanvragen. Voor sponsoren zijn we nog op zoek naar bedrijven en stichtingen die aansluiten bij de thema’s van de film, of die geïnteresseerd zijn in een sponsordeal. Belangrijk is voor ons dat we echt elkaar kunnen helpen, in plaats van dat het een eenzijdige dienst is.

Waar zal de film te zien zijn als deze af is?

We organiseren sowieso een grote première voor genodigden en mensen van buitenaf die een bepaald bedrag doneren. Verder zullen we de film naar veel nationale en internationale festivals insturen. De film zal ook online komen te staan, maar dat is in een later stadium.

Wat is je eigen rol bij de film?

Ik ben de schrijver en regisseur van de film!

Wie werken er verder aan mee, hoe ben je aan de crew gekomen?

Mijn cameraman Job van Helden studeert ook af met deze film, dus wij hebben een nauwe samenwerking. De rest van de crew komt van verschillende plekken in de media- en filmwereld. Sommigen hebben we al eerder mee samengewerkt, met anderen hebben we een nieuwe samenwerking. In ieder geval is iedereen ontzettend enthousiast en getalenteerd, dus ik ben enorm enthousiast om met deze crew dit project verder te ontwikkelen.

Welke boodschap wil je meegeven voor de kijkers van de korte film?

Met mijn film wil ik de sociale verwachtingen rondom volwassenheid in vraag stellen. Ik wil een nieuw beeld van volwassenheid schetsen, waarin kwetsbaarheid en oprechtheid belangrijker zijn dan het perfecte leven moeten leiden. Ik hoop hiermee een hoopvolle boodschap te bieden naar iedereen die zich wel eens een slechte volwassene voelt. Het is oké om niet oké te zijn.

Als mensen willen doneren, hoe kunnen ze dat eventueel doen?

Als je onze film wilt steunen door middel van een donatie, kan je dat doen via onze crowdfundingspagina.   
Het zou ons ook enorm helpen als mensen de pagina willen delen binnen hun netwerk.

www.hku.nl

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief