[Interview] Roderik de Maar over Wajer Yachts

[Interview] Roderik de Maar over Wajer Yachts

In aanloop naar de bekendmaking van DeMarketing100, publiceert Marketing Report een serie interviews met genomineerde marketeers. Vandaag spreken wij met Roderik de Maar, Global Marketing Manager bij Wajer Yachts.

Wat voor jaar was 2021 voor het merk Wajer Yachts?

2021 was voor Wajer Yachts een zeer succesvol jaar; allereerst hebben we nog nooit zoveel boten verkocht met als gevolg een zeer goed gevuld orderboek voor de komende jaren. Dat is natuurlijk erg fijn. Daarnaast hebben we ons nieuwste model, de Wajer 77, op spectaculaire wijze gelanceerd. Dit hebben we zowel digitaal via een LiveStream event gedaan (uniek in de markt) als fysiek in Zuid Frankrijk op volle zee in het bijzijn van 40 andere Wajers. Beiden echt kippenvelmomenten. Daarnaast was 2021 echt het jaar waarin we gelukkig weer onze bekende en zeer gewaarde klantevents in Zuid Europa konden organiseren. Erg belangrijk voor ons als het gaat om het behoud van loyalty en het creëren van brand ambassadors. 

Wat valt er op gebied van digitalisering voor marketeers te doen in 2022?

Voornamelijk het voorbereiden op een wereld zonder third party cookies. Daarnaast vergroot natuurlijk de verdere uitrol van 5G en Wifi 6 de mogelijkheid tot connectivity, waardoor steeds meer merken zullen gaan bekijken wat dit voor hun merk kan betekenen. Metaverse en NFT's mogen uiteraard ook niet ontbreken, al zal dit voor hun een heel groot aantal marketeers meer in ding zijn om in de gaten te houden en het idee erachter te begrijpen dan dat ze dit zelf al direct in 2022 zinvol kunnen toepassen. 

Blijft duurzaamheid voor merken ook in 2022 de trend?

Ik hoop dat dit onderwerp inmiddels de status van trend toch wel een beetje voorbij is en iedereen inmiddels wel bedacht heeft op welke manier zij een bijdrage aan dit topic kunnen leveren. Daarnaast hoop ik ook vurig dat dit überhaupt niet onderdeel van de marketing of merkstrategie is. Dat zou echt het verkeerde uitgangspunt zijn. In 2022 hoort duurzaamheid gewoon een pijler van de algemene bedrijfsvoering te zijn. De rol van marketing hierin is wat mij betreft het informeren en inspireren; informeren, zodat klanten, als ze dat belangrijk vinden, zelf de keuze kunnen maken of ze de duurzaamheidsinspanning genoeg vinden en inspireren om als voorbeeld te dienen voor consumenten en andere bedrijven. 

Waarmee kunnen media-exploitanten jou in 2022 blij maken?

Niet meer bellen dat we exclusief geselecteerd zijn om een bijdrage te mogen leveren aan een zwaar gesponsord zondagmiddag TV programma op RTL. Daarnaast word ik blij van meer kwalitatieve mogelijkheden om onze internationale niche doelgroep te bereiken. 

Ben je tevreden met hoe mediabereiksonderzoek zich ontwikkelt?

Een 100 procent betrouwbaar mediabereiksonderzoek, zonder daarbij de privacy van consumenten te schenden, zal altijd wel een uitdaging blijven. Maar het is goed dat de mediabranche op zoek is naar nieuwe manieren om data te verzamelen, waarbij er rekening gehouden wordt met deze privacy. De ontwikkeling is dus goed, al zal het nooit een exacte wetenschap worden. Ik zie dergelijke onderzoeken dan ook eerder als indicatie en richting. Daarnaast is er niets mis met een gezonde dosis onderbuik gevoel. 

Wordt branding in 2022 belangrijker dan ooit?

Met de verdere globalisering wordt het aanbod en daarmee de keuze alleen maar groter. Kijk maar naar de recente toetreding van een Ochama op de Nederlandse markt. Om dat plekje in de evoked set van de consument te behouden/bemachtigen moet je dus top of mind blijven. Daarnaast wordt de keuze voor een product steeds minder vaak in de winkelstraat bepaalt. Afgelopen 2 jaar is dit proces door de corona-crisis verder versneld. Of dit in 2022 belangrijker is dan in 2021 of 2020 weet ik niet, maar dat het belangrijker is dan 10 jaar geleden lijkt me vrij duidelijk. 

Wat ga je aan de bureaus waarmee je werkt in 2022 vragen wat je nog niet eerder hebt gedaan?

Nog meer focus op excellente executie. Een perfecte en zeer hoogwaardige executie is cruciaal bij het bouwen en onderhouden van een merk als Wajer. The devil is in the details....

Wat zou elke marketeer in Nederland in 2022 moeten leren?

De basics; met de huidige overspannen arbeidsmarkt is het een uitdaging om goed en passend personeel te vinden. Er bestaat dus een reële kans dat je onverhoopt een paar maanden zonder een volledig team komt te zitten. Dan is het toch wel handig als je zaken kunt opvangen door het gewoon even zelf te doen of tenminste een ingehuurde freelancer of bureau snel op weg te helpen. 

Wat is het laatste nieuws?

Wajer Yachts is geen FMCG bedrijf als Nespresso of Unilever waarbij er jaarlijk meerdere innovaties gelanceerd worden, maar 2022 wordt, net als 2021, een bijzonder jaar. Kan hier helaas nog niet veel over vertellen maar ben je een bootliefhebber hou ons dan zeker in de gaten. Daarnaast bestaan we dit jaar 30 jaar. Als familiebedrijf is dit een bijzondere mijlpaal dat we zeker niet ongemerkt voorbij zullen laten gaan. 

www.wajer.com


Lees ook:

[Interview] Martin van Velzen (Blokker): Duurzaamheid is geen trend maar een hygiënefactor

[Interview] Cees van de Water (Beter Bed): Branding was, is en blijft cruciaal

 

Lees alles over het Media100 | Marketing100 Event 2022 van 9 maart hier

Marketing100 wordt gesponsord door

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.