Marketing Report
[Interview] Sanne Demir (DCVF): AI is by far de meest impactvolle ontwikkeling sinds het ontstaan van het internet interview

[Interview] Sanne Demir (DCVF): AI is by far de meest impactvolle ontwikkeling sinds het ontstaan van het internet

Sanne Demir is strateeg bij het creatieve bureau De Combinatie van Factoren (DCVF). Een communicatie- en activatiebureau dat werkt op basis van technieken uit de gedragsverandering. Het bureau maakt niet alleen campagnes, maar heeft ook een consultancytak, voor advies over gedragsverandering-vraagstukken. Het bureau is net als True Ideas onderdeel van The Comet Group. We spreken haar over trends en ontwikkelingen op het gebied van media en gedragsverandering.

Hoe kijk je terug op 2022?

2022 was een vruchtbaar transitiejaar voor DCVF. We hebben onze vernieuwde positionering in praktijk gebracht en onze business verder ontwikkeld met de missie We help you move beyond growth, by making people act. Met een vernieuwde groeistrategie, en meteen een aantal erg leuke nieuwe klanten, zoals Sportlife, Guylian en BPD, hebben we de fundering gelegd voor de komende jaren van het bureau.

Hoe kijk je naar 2023?

Dit jaar profiteren we van de fundering die we afgelopen jaar hebben gelegd, en bouwen we daarop voort. Begin dit jaar hebben we een vernieuwde propositie gelanceerd: DCVF Behaviour Consult. Gedegen advies over gedragsverandering, op projectbasis. Een heel mooie stap waarmee we onze gedragskennis eindelijk echt etaleren. Inhoudelijk een mooie stap voor het bureau, en voor mij als lead, maar natuurlijk ook qua business. Het past op drie manieren dus heel goed in ons thema van het jaar: groei. Groei van business, groei van ons team en groei van onze kwalitatieve bekendheid.

Uiteraard gaan we ook op andere vlakken aan de slag met dit thema. Zo beginnen heel wat collega’s dit jaar aan een opleiding waarmee zij hun skills verbreden of verdiepen, zijn we aangesloten bij het Switch-programma, waardoor we constant nieuw talent aan ons team toevoegen, breiden we onze eigen communicatie-inspanningen uit en krijgen we onder andere een nieuwe website. Ook op new business-vlak staan er mooie dingen in het vooruitzicht, maar daar mag ik natuurlijk nog niks over zeggen.

Welke trends en ontwikkelingen zie je op het vlak van media en gedragsverandering?

Het meest voor de hand liggende antwoord is natuurlijk de significant andere mediaconsumptie van Gen Z. Met TikTok als hero, maar ook meer long-form media, zoals podcasts en Twitch. Waar tot nu toe de trend naar steeds kortere media eindeloos leek door te zetten, is nu een natuurlijke mix ontstaan. Kort wanneer het kan, lang als het relevant is. Eigenlijk heel logisch ... De meest impactvolle ontwikkeling zit 'm echter nog een niveautje hoger: het volwassen worden van kunstmatige intelligentie.

Hoe kijk je aan tegen kunstmatige intelligentie in relatie tot gedragsverandering?

Ohh, don’t get me started. Kunstmatige intelligentie (AI) is by far de meest impactvolle ontwikkeling sinds het ontstaan van het internet. Dat meen ik echt. We staan op een kantelpunt naar een nieuwe wereld. Niet alleen qua mediagebruik. Denk bijvoorbeeld aan scholen. Wat als een leerling gepersonaliseerd lesmateriaal zou kunnen krijgen, in een stijl die bij hem/haar past, in plaats van een generiek schoolboek uit de oudheid. Dat gaat er komen.

Ook de mogelijke toepassingen voor gedragsverandering zijn eindeloos. Ik ken iemand die ChatGPT laat bepalen wat 'ie eet, en wanneer. En ja, de bot maakt ook zijn boodschappenlijstje voor 'm. Ook zijn er al tooltjes opgepopt die jouw antwoorden op e-mails voorspellen, en die automatisch genereren. Dat klinkt koud en onpersoonlijk. Maar hoeveel mailtjes beantwoord je nu überhaupt niet omdat je er simpelweg geen tijd voor hebt, en het geen prioriteit heeft? Het werkt twee kanten op.

Een ding is zeker: de integratie van AI in ons leven verandert de manier waarop we met elkaar communiceren en de manier waarop we onszelf ontwikkelen. Ik geloof niet in een take-over van AI, die onze menselijke kwaliteiten overbodig maakt. Ik geloof wél in een grote impact van AI op de manier waarop we leven en werken. Leren omgaan met AI is cruciaal. De enige manier om overgenomen te worden door AI, is door je ervoor af te sluiten.

Kun je voorbeelden noemen van activaties en gedragsverandering in consumentengedrag die jullie hebben uitgevoerd?

Oef, dat zijn er nogal wat. Een paar campagnes waar ik trots op ben:

We hebben voor BPD een aantal hele mooie campagnes gemaakt. BPD werkt met mentaliteitsdoelgroepen. Wij hebben die uitgediept en de doelgroepen met een slimme strategie getriggerd op hun drivers. Door deze onderliggende drivers en bijbehorende triggers centraal te stellen, krijg je een heel andere aanpak dan gewoonlijk is voor gebiedsmarketingcampagnes. Een heerlijke puzzel voor mij als strateeg, met hele mooie, unieke campagnes als resultaat. Zie bijvoorbeeld onze campagne voor ‘De Waalhoven’, in Nijmegen. Met een spoken word piece (streetwise gedicht) als leidraad.

Ook voor Bosch DIY hebben we een mooie uitdaging aangepakt. Net als alle andere tools producenten, had Bosch DIY last van een flinke post-corona dip. Gooi daar een torenhoge energierekening en een flinke dosis inflatie bovenop, en mensen gaan niet alleen niet meer verbouwen, maar komen niet eens meer de bouwmarkt in. Dat was even schrikken voor de tools markt. Onze uitdaging als bureau veranderde dan ook van hoe zorgen we dat mensen déze boor kopen naar hoe kunnen we mensen überhaupt stimuleren om weer te klussen? Een echt gedragsverandering-vraagstuk. Hier was de driver overduidelijk: in deze onzekere tijden wil je geld besparen, maar voel je je machteloos. Het inzicht was dat we deze driver ook voor ons konden laten werken. Als eerste in de markt kwamen we met een campagne die je hielp om de winterse energiekosten te beperken. Een campagne vol empowerment, met laagdrempelige oplossingen, geschikt voor onze doelklusser-doelgroep.

We hebben alles op zijn kop gezet om de campagne tot een succes te maken. We hebben afdelingen van Bosch bij elkaar gebracht, het ingeplande campagnemoment naar flink voren gehaald en in ongekend korte tijd onverwachte samenwerkingen gerealiseerd. Het resultaat bleef niet uit. De campagne was een groot succes in de Benelux. Zo’n groot succes, dat Bosch heeft besloten de campagne door te vertalen naar meerdere andere landen in Europa.

Nog eentje dan. We hebben dit jaar met Sportlife onze eerste TikTok-contentstrategie gebouwd. Niet te missen natuurlijk, zeker niet met onze Gen Z-propositie. Het mooie van zo’n TikTok-strategie is dat de gewoonlijke regels en guidelines niet gelden. Die kun je allemaal overboord gooien. Natuurlijk was TikTok als medium niet nieuw voor ons, maar tijdens het bouwen van zo’n eerste volledige contentstrategie merk je toch dat het nog meer anders is dan je dacht. Met name het langetermijn-merkbouwen via TikTok. Dat is echt andere koek. Wel een hele lekkere om je tanden in te zetten.

Jullie missie is We help you move beyond growth by making people act. Hoe doen jullie dat?

Onze missie sluit aan op een bredere ontwikkeling van full focus op economische groei, naar een streven naar toegevoegde waarde in een bredere vorm. Beyond Growth. Niet alleen economische groei, maar ook betekenis en maatschappelijke impact. In deze transitie verandert ook de taak van marketing en wordt de rol van gedragsverandering groter. De trends duurzamer, gezonder en socialer gaan de komende jaren in een sneltreinvaart. Organisaties en merken hebben hierin een grote verantwoordelijkheid, en dus ook een grote uitdaging. Niet alleen als bedrijf, maar ook richting hun doelgroepen. Merken zijn daar al op aan het voorsorteren. Kijk bijvoorbeeld naar Coca-Cola, die stevig inzet op zero sugar-producten. Coca-Cola weet dondersgoed dat die beruchte suikertaks er een keer gaat komen. En dan wil je niet de boosdoener zijn. Nee, dan wil je de oplossing bieden voor een consument die zoekende is, en mee moet in de ontwikkeling. Coca-Cola’s zero-producten zijn dan al zo normaal, dat het een soepele transitie is voor de consument. Dit is maar een enkel voorbeeld, maar zo zijn er nog veel meer. En er gaan er nog veel meer komen.

Wij helpen klanten in deze transitie onder de pijler campagnes met hun communicatie- en activatievraagstukken. Altijd met gedragskennis als basis. En waar ruimte is, dagen we onze klanten uit een stap verder te zetten dan de briefing, een stapje beyond growth. Dat stapje is bij elke klant, bij elk vraagstuk anders. Het is echt een mindset die je moet aannemen. Hierbij is het natuurlijk cruciaal dat we goed op de hoogte zijn van de ontwikkelingen binnen de transitie. En welke ontwikkelingen hierbinnen relevant zijn voor onze klanten. Daar zijn we intern erg streng op. We houden elkaar up-to-date.

Onze pijler DCVF Behaviour Consult draait zelfs volledig om gedrag. Hier is advies over gedrag het resultaat. Deze pijler hebben we opgericht om klanten nog beter te kunnen faciliteren in het bevaren van de transitie. Een Consult begint altijd bij een verandering in visie, doelgroep of propositie. Drie perspectieven van waaruit we gedragsverandering-vraagstukken benaderen.

In februari 2022 zijn jullie samen met True Ideas the Comet Group gaan vormen en in feite afgesplitst van Only Creative Enterpreneurs. Hoe is dat DCVF vergaan?   

We waren altijd al echt eigen units binnen de groep. Wat dat betreft is er dus niet zoveel veranderd. Ook qua samenwerkingen niet. We werken bijvoorbeeld nog steeds nauw samen met Brandwebbing, een bureau dat bij Only is gebleven. Maar een nieuwe start geeft toch ook nieuwe energie. Daar profiteren we van. Ik denk dat het onze transitie heeft versneld. En het geeft ons als the Comet Group uiteindelijk de kans een scherpere strategie te voeren, die beter past bij hoe wij dingen zien. To be continued...

www.dcvf.nl

Uitgelicht





Abonneer je op onze gratis dagelijkse nieuwsbrief