Marketing Report
[Interview] Saskia van Gulick (RTL AdAlliance): vechten om de eyeball in het Europese video speelveld

[Interview] Saskia van Gulick (RTL AdAlliance): vechten om de eyeball in het Europese video speelveld

Saskia van Gulick is Director Benelux, Baltics & Nordics bij RTL AdAlliance, de internationale salesorganisatie van RTL Group die ontstaan is dankzij het samengaan van RTL Ad Connect, Gruner+Jahr International Media Sales en het salesonderdeel van Smartclip. We spreken haar over Europese en internationale mediaontwikkelingen en over RTL AdAlliance.

Je staat met RTL AdAlliance  los van RTL in Nederland en het Nederlandse Ad Alliance. Kan je, voor wie jullie niet kent, uitleggen hoe jullie werken als internationale sales organisatie, hoe jullie adverteerders en mediabureaus bedienen en hoe de relatie is met het Nederlandse Ad Alliance?

RTL AdAlliance is de internationale verkoop- en adviesorganisatie van RTL Group. Actief in meer dan 15 landen met enerzijds lineaire Owned & Operated-kanalen (bijvoorbeeld in Duitsland, Frankrijk, enzovoorts), digitale platforms, radio en anderzijds allianties met marktleiders in landen waar RTL Group geen eigen kanalen heeft (het Verenigd Koninkrijk, Italië en NBC Universal in de Verenigde Staten). 

Ons credo is dan ook alleen de beste partners zijn goed genoeg. Vanuit ons Nederlandse kantoor van RTL AdAlliance proberen we zowel klanten als mediabureaus in de Benelux, Scandinavië en Baltische Staten te adviseren over de inzet en het gebruik van hun marketing- en mediastrategie. Het doel is om adverteerders optimaal te adviseren, maar ook om transparantie te waarborgen in de driehoek mediapartner – eventueel mediabureau – adverteerder.

Met andere woorden, wij vormen de zogenaamde one stop shop, een centraal aanspreekpunt voor adverteerders die in meerdere landen willen adverteren. Ik zie het Nederlandse Ad Alliance alsook RTL Nederland als onze directe collega 's. Hoewel we weliswaar rapporteren aan andere lijnen binnen RTL Group, werken we nauw samen op verschillende fronten voor zowel Nederlandse als buitenlandse klanten. Ad Alliance (zonder RTL in de naam dus) is alleen lokaal actief op de Nederlandse markt.

RTL AdAlliance bestaat als samenvoeging pas sinds kort om internationale sales op het vlak van tv-zenders, streaming, connected tv en magazines te bundelen. Hoe wordt de organisatie daartoe ingericht en wat betekent deze bundeling voor adverteerders?

Wij geven adverteerders vereenvoudigde toegang tot advertentieruimte in ons grote en groeiende Europese en internationale premium mediaportfolio. Daarbij kunnen merken wereldwijde campagnes aanpassen aan lokale context, ongeacht de locatie, het platform of het publiek. En omdat we alleen werken met toonaangevende mediakanalen, kunnen we ervoor zorgen dat advertenties altijd worden gekoppeld aan hoogwaardige, brand safe content die informatief, educatief, onderhoudend en origineel is.

Want consumenten die actief betrokken zijn bij wat ze lezen, kijken of luisteren, zijn veel ontvankelijker voor advertising. Zo bouwen we langdurige, betekenisvolle relaties op tussen merken, publishers en consumenten.

In Nederland is televisie steeds duurder geworden voor adverteerders. Hoe zie je deze tendens versus de internationale tendens?

Vrijwel identiek, het ene land wat meer dan het andere. Dit is een internationale trend en tendens die eveneens merkbaar is in de overige landen. We vechten natuurlijk allemaal om de eyeballs en de gunfactor van de kijker die onze zenders en content waardeert.

Hoe kijk je vanuit internationaal perspectief op de verhouding tussen lineaire televisie en streaming diensten (met en zonder reclame)?

Eigenlijk zijn er 3 facetten merkbaar:  

1.       Net zoals bij lineaire tv is het (S)VOD-landschap gefragmenteerd, waardoor de consument veel mogelijkheden heeft om content te bekijken.

2.       Op dit moment werken we aan de tweede editie van de The New Life of the Living Room, dat we onder andere samen met Ad Alliance doen. In dit onderzoek presenteren we de videoconsumptiegewoonten van 10 Europese landen. Het biedt essentiële inzichten om adverteerders te helpen de juiste keuzes te maken tussen lineaire tv, BVOD (Broadcaster Video On Demand) en FAST (Free Ad-Supported Streaming Television).

Uit dit onderzoek blijkt dat het tv-scherm nog steeds de belangrijkste focus is voor videoconsumenten in Europa, waarbij 94 procent van de Europeanen wekelijks videocontent op een tv-scherm bekijkt.Voor lineaire content blijven de belangrijkste pilaren nieuws, entertainment en live events. Bij VOD-platformen worden vooral films en series gestreamd.

3.       In termen van consumptie zitten we, ondanks de lichte daling in het lineaire kijkgedrag en de exponentiële groei van de tijd besteed aan het kijken naar VOD, niet in een zero-sum game, de totale tijd doorgebracht met video. In Nederland is bijvoorbeeld de tijd besteed aan video tussen 2019 en 2021 met 10 minuten gestegen.

Wie is jullie concurrent en hoe kijken jullie daar tegenaan? Moet ik dan denken aan PubliEurope van Mediaset/MFE-MediaForEurope (waar Talpa Network bij is aangesloten)?

Tegenwoordig zijn onze concurrenten de zogenaamde GAFA 's (Google/Alphabet, Apple, Facebook/Meta, Amazon) of FAANGS (Facebook/Meta, Apple, Amazon, Netflix, Google/Alphabet Stocks), ook al is het acroniem niet meer helemaal correct. Door het grote en hoogwaardige aanbod aan content die ze bieden, zijn ze sinds hun toetreding tot de markt belangrijke partijen in het speelveld geworden. Daarnaast zijn er kleinere spelers, zoals Viaplay, dat zich sterk op sport richt. PubliEurope zien we dus niet echt meer als concurrent maar juist de FAANGs.

Nu RTL Group een aantal operaties heeft verkocht (RTL Belgium en RTL Croatia), wat betekent dat voor jullie netwerk?

Voor ons is het business as usual, temeer omdat we sinds ons bestaan nauw samenwerken met mediapartners die geen deel uitmaakten van het RTL Group-portfolio, zoals ITV plc in het Verenigd Koninkrijk en de Rai in Italië. We werken daarnaast al geruime tijd naar volle tevredenheid samen met DPG Media (sinds eind maart 2022 voor 50 procent eigenaar van RTL Belgium).

Welke trends zie je in de markt van internationale adverteerders?

In termen van technologie zie je dat er al enige tijd een significante toename is in de vraag naar gerichte advertenties (targeted advertising), voornamelijk voor onze ATV-(addressable tv) en CTV-producten (connected  tv). Een perfect middel om de kijker te bereiken op meerdere platforms (tv, laptop, mobiel, desktop, maar ook Smart tv), waar je je zowel met kleine alsook grote budgetten kunt richten op regio, doelgroep en interesses. Dit gebeurt al veel in Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Wat betreft de trends bij adverteerders, maken de scale-ups weer een zeer voorzichtige opwaartse beweging. En we zien nieuwe en bestaande toetreders in de advertentiemarkt uit de fintech markt (bijvoorbeeld Revolut, PLEO) alsook de BNPL (Buy Now Pay Later)-industrie (Klarna, Riverty). Daarnaast zien we, door inflatie en stijgende kosten in levensonderhoud, een grote behoefte aan pre-loved, pre-owned en refurbished items, waar veel kansen liggen voor veel bestaande en nieuwe spelers.

De internationale reclamemarkt is complexer dan ooit. Met zoveel platforms, zoveel acroniemen, aanbiedingen en spelers, kan het moeilijk zijn om te navigeren. Adverteerders willen vereenvoudiging en daar kunnen wij ze bij RTL AdAlliance mee helpen.   

www.rtl-adalliance.com

www.rtl-adconnect.com

www.rtl.com

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.