Marketing Report
[Interview] Thijs Jaski: Yune verbindt wetenschap en creativiteit met productiekracht

[Interview] Thijs Jaski: Yune verbindt wetenschap en creativiteit met productiekracht

Thijs Jaski is Managing Partner bij Yune. Wij spreken hem.

Kun jij Yune introduceren?

Yune is een contentbureau uit Amsterdam. In 2007 opgericht als videoproductiepartij en sinds 2017 deel van Mediabrands. Video en contentmarketing zijn ingekapseld in ons DNA, maar de laatste tien jaar hebben we onze expertise uitgebreid met social media. Zo zijn we verantwoordelijk voor de strategie, creatie en productie van en voor de socialmediakanalen van onze klanten. Consumenten kunnen ons kennen van de bol.com Goedmaker, Jumbo’s Koken & Knoeien, maar ook de social content voor merken zoals ING en Nederlandse Spoorwegen.

We doen dit alles met 50 medewerkers, van creatieven en designers tot strategen, producers, project- en accountmanagers. Twee jaar geleden hebben we Yune klaargestoomd voor de toekomst door niet alleen onze visuele identiteit te herijken, maar ook onze focus te verbreden. Concreet houdt in dit in dat we nu neuromarketeers en gedragswetenschappers in dienst hebben, waardoor we ons producten nog slimmer, menselijker en vooral impactvoller maken.

Wat voor soort klanten trekt Yune aan?

We zien merken uit alle windhoeken en industrieën bij ons aankloppen, maar de inhoudelijke uitdaging is vaak hetzelfde: hoe geven we vanuit een redactionele invalshoek ons digitale en social merk een echter, authentieker en vooral menselijker gezicht en hoe leren we onze doelgroepen beter kennen en doorgronden? Hierin varieert de uiteindelijke doelstelling: creëer een betere aanwezigheid op jonge social-kanalen zoals TikTok, help ons in onze arbeidsmarktcommunicatie óf bedenk een YouTube-serie waarmee we merkoverweging onder een jongere doelgroep vergroten. Ten slotte zien we dankzij onze nieuwe propositie dat we de laatste tijd ook veel aanvragen van merken krijgen die bestaand campagnemateriaal door onze science unit willen laten testen op effectiviteit.

Wat kan Yune dat geen andere partij kan?

Wij verbinden wetenschap en creativiteit met productiekracht, zonder de gewenste snelheid van een social bureau te verliezen. Die driehoek is in onze wereld vaak gescheiden in de vorm van onderzoeks- en reclamebureaus en traditionele productiehuizen. We vormen in die zin één loket voor merken die verdieping, kennis én hoogwaardige content willen, maar niet willen inleveren op doorlooptijden. We zijn inmiddels in staat binnen een aantal dagen representatieve panelonderzoeken of effectiviteitsmetingen op te zetten, gebruiken heatmap-technologie op basis van artificial intelligence om content te optimaliseren en nemen deze learnings direct mee in onze uitingen. Dit doen we bovendien met 50 jonge, energieke en vooral creatieve denkers en makers die deel uitmaken van de doelgroepen waar wij content voor maken en in staat zijn om voor merken relevante social subcommunities bloot te leggen.

Yune is onderdeel van Mediabrands. Hoe ziet de synergie met de andere Mediabrands-bureaus eruit?

We onderhouden een zeer nauwe relatie met de zusterlabels binnen Mediabrands. Een groot deel van onze klanten wordt eveneens bediend door een van de andere labels, zoals de mediabureaus UM en Initiative en digital marketingbureau Reprise. In de praktijk zien we dat door deze samenwerking naast kennis over content en productie ook relevante mediakennis aan tafel kunnen krijgen en vice versa. Achter deze drie bevindt zich binnen Mediabrands een schil van meer specialistische afdelingen, waar we gretig gebruik van maken. Een mooi voorbeeld is de samenwerking met ons marktonderzoeksbureau MarketingSciences, die naadloos aansluit op onze propositie. Onderaan de streep kunnen we dankzij Mediabrands breder denken en werken, ten bate van mooier en impactvoller werk voor onze klanten. 

Wat zie jij als de belangrijkste trends in het contentmarketingvak?

De integratie van AI binnen de wereld van contentmarketing is een reuze fascinerend schouwspel, waar ik mij op dagelijks niveau in verdiep én verlies. We gaan als industrie een periode in waarin we de balans zoeken tussen nut en noodzaak, en mens versus computer. Het compromis dat volgt, is hopelijke een prachtige symbiose tussen menselijk kritisch en creatief denken, aangevuld met de snelheid en efficiëntie en innovatie van artificial intelligence.

Waarin investeert Yune om de komende jaren competitief te blijven?

Als bureau ben je mijns inziens zo goed als de mensen die je hebt zitten. Investeren in de ontwikkeling van ons team heeft daarom altijd de hoogste prioriteit. En die ontwikkeling, verdieping of verbreding moet niet alleen aansluiten bij persoonlijke ambities, maar ook bij de vragen en trends uit de markt. Dat kan dus zomaar betekenen dat we designers gaan opleiden als prompt engineers en producties maken waarbij technologie de contouren schetst van ons eindproduct. Het wordt hoe dan ook een prachtige en opwindende toekomst!

www.yune.nl

Uitgelicht





Abonneer je op onze nieuwsbrief.