Marketing Report
[Column] Tjitske Maathuis (Mediaplus): Geïntegreerde multichannel mediaplanning: meer dan ooit essentieel voor impact en resultaat column

[Column] Tjitske Maathuis (Mediaplus): Geïntegreerde multichannel mediaplanning: meer dan ooit essentieel voor impact en resultaat

Het aantal mogelijkheden van adverteren neemt toe. Ten eerste voor wat betreft het aantal platforms waar je je boodschap kunt tonen en ten tweede qua mogelijkheden van het type creatie: iets wat blijft innoveren.

Zo hadden we een jaar geleden nog niet van BeReal gehoord, zijn we aan het ontdekken wat we met merken kunnen in een Metaverse en kunnen we pas sinds een jaar een 3D (Deep Screen) creatie tonen op een digitaal outdoorscherm. Deze ontwikkelingen zijn natuurlijk fantastisch voor ons vak. Tegelijkertijd zorgt het voor versnippering van boodschappen en heeft het invloed op het geven van een gericht media-advies voor jouw campagne.

Er zijn meer mediumtypen die het overwegen waard zijn. Maar… welke past bij het overbrengen van het campagneconcept, weet ik mijn doelgroep nog wel te bereiken? En hoe kunnen we opvallen en impact maken tussen alle boodschappen die consumenten gedurende de dag tot zich nemen?

Mix & match media

Dit jaar zullen mediastrategieën meer gefocust zijn op de combinatie van de diverse touchpoints in verschillende kanalen. De kijktijd op lineaire televisie neemt nog verder af, maar de kijktijd in de breedte is toegenomen. Daarom is het in 2023 nog belangrijker om te kijken naar een mix van verschillende (audiovisuele) contacten die bijdragen aan gecombineerd bereik en totale impact van je campagne.

De prijzen van televisiezendtijd zullen hoger zijn. We weten al dat de tarieven van STER en AdAlliance gemiddeld zullen stijgen tussen de 15 procent en 20 procent ten opzichte van 2022. Mediaplus plant audiovisuele campagnes vanuit de visie op Total Video (inclusief online, social, bioscoop enzovoort), meer dan alleen lineaire televisie. ConnectedTV zal ook in 2023 steeds meer groeien en er wordt op diverse gebieden gewerkt aan mogelijkheden om te adverteren op streamingdiensten als Disney+ en Netflix. Steeds meer publishers creëren meer video inventory door outstream-video toe te voegen aan hun websites. Livestreaming zal in 2023 steeds verder groeien: via online platforms, zoals YouTube en Twitch, maar ook op social platforms.

NMO verder uitgerold

Daarnaast wordt het nieuwe Nationaal Media Onderzoek verder uitgerold. Het printonderzoek is eind 2022 gepresenteerd aan de markt, het luisteronderzoek is per 1 januari actief en in september zal het SKO de nieuwe manier van meten van kijkcijfers presenteren. De andere mediumtypen zullen volgen. Door de nieuwe manier van single-client meten, hebben de exploitanten hun tarieven gewijzigd op de herziene uitkomsten. Met name voor radio geldt dat de kosten per GRP flink gaat wijzigen. In Q1 zal duidelijk worden wat de impact van de uitkomsten van het nieuwe luisteronderzoek op de radioplannen zal zijn. Uiteindelijk zal het dankzij het NMO mogelijk worden om gecombineerd bereik van de diverse mediumtypen te kunnen vaststellen. Dit zal helpen om advies van een specifieke multichannel mediamix te onderbouwen.

Minder data openbaar beschikbaar

Naast het mediaonderzoek dat vernieuwd zal worden, zal in 2023 het gebruik van third-party data nog verder onder druk komen te staan. Dat betekent dat er minder data ‘openbaar’ beschikbaar zal zijn en dat het opbouwen van eigen (first-party) data, om de juiste consumenten met een relevante boodschap te bereiken, belangrijker wordt. Het wegvallen van cookiedata zorgt er niet alleen voor dat het opbouwen van first-party data voor adverteerders zal groeien, we zien hetzelfde gebeuren bij de grote publishers. Lokaal zien we dat DPG data alleen nog binnen het eigen netwerk beschikbaar stelt. Daarnaast zien we dezelfde ontwikkeling bij retail media, zoals Amazon, maar zeker ook de netwerken van AH Media of Jumbo

In de digitale mediamix verwachten we in 2023 dat de functie van verschillende middelen nog belangrijker wordt om KPI’s te realiseren. Een voorbeeld is dat social kanalen steeds meer als zoekmachine worden gebruikt. Social commerce wordt een steeds belangrijker performance-kanaal en Google gebruikt een geautomatiseerde (onder meer door middel van AI en machine learning) combinatie van display, video en search ads voor hun performance max propositie. De traditionele funnel kunnen we daardoor minder rechtlijnig op kanaalniveau invullen

Weten wat geïntegreerde multichannel mediaplanning voor jouw merk kan betekenen? Neem dan contact op met Mediaplus.

Tjitske Maathuis is Client Service & Operations Director bij Mediaplus.

www.mediaplus.nl

Lees ook:

[Column] Sander Bots (Mediaplus): De opkomst van de creatieve shopper: trots op bezuiniging en bewuste consumptie

 

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.