Marketing Report
Minister Adriaansens: in november duidelijkheid over herverdeling radiofrequenties nieuws

Minister Adriaansens: in november duidelijkheid over herverdeling radiofrequenties

Minister Micky Adriaansens (VVD) van Economische Zaken en Klimaat zal in november 2022 de procedure voor de herverdeling van de landelijke commerciële radiostations starten. Daarbij zal ze ontwerpen van de aanvraag- en veilingregeling via een openbare internetconsultatie bekend maken. De huidige licenties verlopen door een uitspraak van de rechter per 1 september 2023.

Clausuleringen

In november 2022 zal duidelijk worden wat er gaat gebeuren met de huidige clausuleringen die bestaan voor niet-recente muziek (daar zendt nu Radio Veronica op uit), recente muziek (daar zendt nu Slam! op uit), Nederlandstalige muziek (met nu 100% NL), nieuws (thans BNR Nieuwsradio) en jazz en klassiek (thans Sublime). Ook zal duidelijk worden of de huidige eigendomsregels dezelfde blijven waarbij het nu zo is dat één partij vier radiostations mag bezitten.

De minister, die zelf denkt dat een hoger beroep een geringe kans van slagen heeft, denkt dat na de internetconsultatie en de uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) de volgende stappen gezet kunnen worden. Het is opvallend dat de minister in haar brief geen ruimte heeft geboden voor input vanuit de Tweede Kamer, aangezien die zich in het verleden veelvuldig met herverdelingen van radiofrequenties en de wijze waarop die dient plaats te vinden, heeft beziggehouden. 

Eind oktober hoger beroep

Eind oktober dient bij het CBB de hoger beroepszaak die Talpa Network (Radio 538, Radio 10, Radio Veronica en Sky Radio) en RadioCorp (100% NL en Slam! en de DAB+-zender Sunlite) en FD Mediagroep (BNR Nieuwsradio) hebben ingesteld. DPG Media (eigenaar van Qmusic en de DAB+-zender Joe) heeft geen hoger beroep ingesteld aangezien, deze zich kan verenigen met een herverdeling en het eens is met de eerdere uitspraak van de rechtbank Rotterdam. De minister verwacht dat 6 weken na de zitting (oftewel tweede week december) er een CBB-uitspraak zal volgen.

www.rijksoverheid.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.