Marketing Report
Movies that Matter Festival: Competitieprogramma Camera Justitia nieuws

Movies that Matter Festival: Competitieprogramma Camera Justitia

Het Movies that Matter Festival heeft voor het competitieprogramma Camera Justitia dit jaar negen films geselecteerd waarin verschillende internationale juridische kwesties centraal staan. Tijdens de Award Night op woensdag 29 maart wordt de Camera Justitia Award uitgereikt aan de regisseur, toegekend door een internationale jury onder leiding van oud-minister van OCW Ingrid van Engelshoven (D66).

Op donderdag 30 maart 2023 is de Camera Justitia Night: een vertoning van Theatre of Violence, gepresenteerd door Leila Prnjavorac (Haagse Vrijheidsambassadeur). Internationaal Strafhof-expert Kate Gibson verzorgt de keynote tijdens deze avond.

Competities

Het festival reikt in totaal zeven awards uit in verschillende competities. In Activist worden documentaires over het werk en leven van mensenrechtenverdedigers vertoond. Camera Justitia zoomt in op het belang van de rechtsstaat en de strijd tegen straffeloosheid. Het derde competitieprogramma is Dutch Movies Matter, met Nederlandse speelfilms en documentaires die ogen openen voor mensenrechten.

Awards

Verder kiezen internationale jury's een winnaar voor de Grand Jury Documentary en Grand Jury Fiction, waarbij cinematografie en inhoud hand in hand gaan. Voor de Students’ Choice Award komen drie films in aanmerking, gekozen door een studentenjury van de Universiteit Leiden. Daarnaast wordt dit jaar de Shorts Award uitgereikt, voor de beste korte film. Alle bezoekers kunnen daarnaast stemmen op de door hen bezochte films. De film met het hoogste score wint de Publieksprijs (mogelijk gemaakt door ASN Bank) en is nogmaals te zien tijdens de Best of #MtMF23-dag op 1 april.

Thema’s

De films in Take on Future laten de dilemma’s van de overgang naar een duurzame toekomst zien. Wat is er nodig om dit te versnellen? Take on Love is een kleurrijk, divers en sprankelend themaprogramma over het recht om jezelf te zijn en te houden van wie je wil. In Take on Power worden films gepresenteerd over ongelijke machtsverhoudingen. En over mensen die het opnemen tegen krachten en structuren die groter lijken dan henzelf. Deze editie voegen we Take on Mental Health toe, met films over de vele facetten van geestelijke gezondheid.

Deelnemende films

Argentina, 1985 toont het verloop van de belangrijkste rechtszaak in de geschiedenis van Argentinië. Het volgt het veerhaal van openbaar aanklagers Julio Strassera en Luis Moreno Ocampo, die de top van de Argentijnse junta voor het gerecht slepen.

In Aurora’s Sunrise wordt het in vergetelheid geraakte verhaal van de Armeense heldin Aurora Mardiganian geanimeerd. Van het overleven van de genocide tot de verfilming van haar verhaal in Hollywood in 1919. Aurora’s Sunshine wordt op 27 april 2023 door Periscoop Film uitgebracht in de Nederlandse bioscopen.

Butterfly Vision laat zien hoe de Oekraïense dronepiloot Lilia (bijnaam Vlinder) na twee maanden krijgsgevangenschap van pro-Russische separatisten in de regio Donbas haar leven probeert op te pakken.

De onwaarschijnlijke samenwerking tussen de forensisch wetenschapper Clyde Snow en een groep Argentijnse archeologiestudenten staat centraal in El Equipo.

Forest of Lies toont het enorme risico dat de Russische historicus Yuri Dmitriev neemt, die massagraven van geëxecuteerden tijdens Stalins Grote Terreur blootlegt. De Russische autoriteiten, vastbesloten de geschiedenis te begraven, werken hem tegen, bedreigen hem, en zetten hem uiteindelijk gevangen. Forest of Lies wordt op 11 mei uitgebracht door Mokum Film in de Nederlandse bioscopen.

Hostage Takers documenteert de bloedstollende confrontatie tussen journalist Sean Langan en twee IS-leden verantwoordelijk voor de dood van onder meer James Foley. Zij waren de brute bewakers van vele gijzelaars, onder wie de uiteindelijk onthoofde oorlogscorrespondent James Foley,

Iron Butterflies neemt de kijker mee in het tragische verhaal van vlucht MH17. Creatief geconstrueerd, met alles van historisch archiefmateriaal tot time-lapsed satellietbeelden, en van Russische staatstelevisie tot dansscène.

Theatre of Violence volgt de rechtszaak van de als kind ontvoerde Oegandese commandant Dominic Ongwen voor het Internationaal Strafhof. Krispus Ayena verdedigt Dominic Ongwen voor het Internationaal Strafhof, voormalig commandant in het Oegandese Verzetsleger van de Heer – maar ook ontvoerd en gehersenspoeld door datzelfde leger toen hij pas 9 was.

Total Trust werpt een indringende blik op digitale controle in China. Het onderzoekt de veranderingen in sociaal gedrag als gevolg van een alziende maatschappij en vindt zijn blijvende kracht in de mensen die vechten tegen het misbruik van de staatsmacht.

Tot 1 april

Het Movies that Matter Festival vindt plaats van 24 maart t/m 1 april in Den Haag en op satellietlocaties door het land.

Het festival wordt mogelijk gemaakt door hoofdpartner Nationale Postcode Loterij en partners Amnesty International, ASN Bank, CFAP, Creative Europe Media, Dioraphte, European Cultural Foundation, Gemeente Den Haag, Fonds 1818, Fonds 21, Janivo, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Nederlands Filmfonds, Oak Foundation, Prins Bernard Cultuurfonds, dagblad Trouw, de Versterking, vfonds, VEVAM en VSBfonds.

www.moviesthatmatter.nl

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.