Marketing Report
NPO: Frans Klein legt functie tijdelijk neer; Mark Minkman blijft nieuws

NPO: Frans Klein legt functie tijdelijk neer; Mark Minkman blijft

Frans Klein (directeur Video bij de NPO) heeft tijdelijk zijn functie neergelegd. Volgens de NPO doet hij dit om te voorkomen dat er discussie kan ontstaan over de onafhankelijkheid van het onderzoek naar de werkomstandigheden bij het programma De Wereld Draait Door.

Het onderzoek zal extern worden uitgevoerd waarbij de NPO de opdrachtgever is van het onderzoek. Volgens de NPO heeft Gunay Uslu (D66) dit aan de NPO verzocht vanwege de wettelijke sturings- en coördinatietaak. Eerder gaf Suzanne Kunzeler, directeur Content bij BNNVARA, bij Nieuwsuur aan dat noch de NPO, noch BNNVARA vanwege de bestaande belangen opdrachtgever kan zijn van dit onderzoek.

De Wereld Draait door werd van oktober 2005 tot eind 2013 door de VARA uitgezonden op Nederland 3. Per januari 2014 werd het programma door BNNVARA uitgezonden op Nederland 1 die in augustus 2014 is omgedoopt tot NPO1.

Mark Minkman, die van april 2005 tot aan november 2013 als bestuurder en directeur bij de VARA mede-verantwoordelijk was, blijft wel directeur financiën bij de NPO. Hij vormde ten tijde van de problemen bij DWDD samen met Frans Klein de leiding van de VARA. Opvallend is overigens dat Mark Minkman vice-voorzitter is van de Raad van Toezicht van vakbond CNV Vakmensen.

De NPO-Raad van Bestuur (Frederieke Leeflang en Paul Doop) reageert tegenover Marketing Report op de vraag waarom Mark Minkman wel in de NPO-directie kan blijven functioneren en hoe de onafhankelijk van het onderzoek daarmee niet ter discussie staat. Frederieke Leeflang en Paul Doop: "Onze huidige directeur financiën Mark Minkman was tot 2013 zakelijk directeur van de VARA. Hij was vanuit die rol niet verantwoordelijk voor de programmering en had daardoor geen bemoeienis met DWDD, zoals Frans Klein dat destijds vanuit zijn rol als mediadirecteur wel had.

Los hiervan is de raad van bestuur van NPO de opdrachtgever van het externe onderzoek; niet de leden van het directieteam van NPO. We respecteren het besluit van Frans Klein om tijdelijk terug te treden als directeur video van de NPO, dit om de discussie over onafhankelijkheid van het onderzoek naar DWDD niet in de weg te staan."

Aangezien de directie van de VARA destijds uit twee personen bestond en Mark Minkman ook bestuurder van de VARA was, kan de vraag gesteld worden in hoeverre Mark Minkman toch net als Frans Klein een verantwoordelijkheid had hierbij voor zijn personeel en of de onderzoekers ook met Mark Minkman zullen spreken, ook over de vraag wie en hoe het personeelsbeleid vormgegeven werd vanuit de tweekoppige VARA-directie.

Onderzoek

Deze week wordt bepaald welke onderzoekers dit onafhankelijke onderzoek zullen uitvoeren. Zij worden daarin bijgestaan door een extern onderzoeksbureau. Ook zal er een externe adviescommissie worden ingesteld die de kwaliteit van het onderzoek bewaakt. De NPO zal na overleg met de staatssecretaris ook het Commissariaat voor de Media betrekken bij het onderzoek betrekken.

Het onderzoek moet gaan over wat er precies is gebeurd achter de schermen bij DWDD. Onderdeel van het onderzoek is ook wat er is gedaan met signalen aan leidinggevenden en de verantwoordelijkheid die er is uit hoofde van goed werkgeverschap. Dat geldt voor alle betrokkenen en leidinggevenden.

Zie ook: [Column] David de Jong: lang wegkijken voor de kijkcijfers. En nu?

www.bnnvara.nl
www.npo.nl

Abonneer je op onze nieuwsbrief.