NPO-budget wordt gekort en gecompenseerd met meer reclameblokken

NPO-budget wordt gekort en gecompenseerd met meer reclameblokken

De NPO zal vanaf 2025 circa 24 miljoen euro minder aan bijdrage krijgen vanuit de Mediabegroting. Tegelijk wordt dit gecompenseerd met meer reclamemogelijkheden. Dit schrijft minister Sigrid Kaag (D66), minister van Financiën in de Voorjaarsnota 2023.  Structureel gaat het om een verlaging van 13 miljoen vanaf 2029.

Tijdens de regeerperiode Rutte III had het parlement besloten op voordracht van toenmalig minister Arie Slob (ChristenUnie) om de hoeveelheid reclame geleidelijk te halveren tot aan 2026. In de Voorjaarsnota staat nu dat de NPO meer ruimte krijgt om meer reclameopbrengsten te genereren om deze verlagingen te kunnen opvangen.

In 2023 was 1,168 miljoen euro beschikbaar waarvan 866,6 miljoen voor de NPO waren bestemd. Het ANP stelt dat staatssecretaris Gunay Uslu (D66) voornemens is met de reclamemaatregelen de NPO-budgetten volledig op peil zou blijven.

70 tot 80 procent reclamezendtijd bij NPO

Van het afbouwen naar 50 procent reclame zou dit met aankondigingen in de Voorjaarsnota op 70 tot 80 procent uitkomen, waarmee slechts 20 tot 30 procent wordt gekort op de hoeveelheid reclamezendtijd bij de NPO.

De aankondigingen komen in dezelfde week waarin de Ster die de reclamezendtijd van de NPO-zenders verkoopt, pleitte voor het terugdraaien van de eerdere inperking van de reclamezendtijd en ook wil dat er een rechtstreekse relatie tussen de NPO en de Ster komt alsmede dat de Ster opnieuw VOD en online-reclame mag verkopen.

Rutte III waarin dezelfde partijen als de huidige regering Rutte IV zetelen, voeren daarmee een eerder door hunzelf ingevoerde maatregel deels terug. Of de Ster een directe financier zal worden van de NPO, is niet bekend gemaakt.

Ster-gelden naar OCW

De Ster draagt thans in het kader van de onafhankelijkheid van de NPO de gelden af bij het ministerie van OCW die deze in de Mediabegroting gebruikt om onder meer de NPO te financieren. De formulering in de Voorjaarsnota is opvallend aangezien hetgeen de regering schrijft wettelijk verboden is: de NPO mag (thans) zelf als publieke omroeporganisatie geen reclameopbrengsten genereren.

www.ster.nl

www.npo.nl

www.rijksoverheid.nl

 

Uitgelicht

Abonneer je op onze nieuwsbrief.